Valutakalkulator

Valutakalkulator - Beregn dagens valutakurs

Kalkulatoren gir deg raskt en indikativ kurs

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Valutakalkulator

Hva er en valutakalkulator?

En valutakalkulator er kort sagt en omregner eller en kalkulator som omregner forskjellig valuta. Det kan være praktisk å ha tilgang til en valutakalkulator for deg som skal på reise til utlandet, hvis du handler i utlandet eller for deg som reiser mye i løpet av året. Valutakursen varierer en del, og det er både smart og viktig å holde seg oppdatert på de aktuelle valutakursene, spesielt når man reiser til utlandet.

Dermed vet man hvordan prisnivået er og hvordan prisene i det gjeldende landet er i forhold til prisene hjemme. Ved hjelp av en valutakalkulator kan du gjøre det smart, enkelt og brukervennlig å utføre valutaomregninger på egen hånd, og på nettet finner du mange forskjellige valutakalkulatorer som er en smart hjelper og venn når du er i utlandet eller handler i utlandet eller fra utenlandske nettbutikker. Du finner dessuten valutakalkulatorer til blant annet mobile enheter

Når du omregner valuta oppnår du mange nyttige fordeler, ettersom den hjelper deg til å få kjennskap til prisnivået i de forskjellige landene du dermed kan du forholde deg til dette. Selve idèen bak vår valutakalkulator er å gjøre det så enkelt og praktisk for brukerne som overhodet mulig, slik at alle kan utføre beregninger av valuta på egen hånd. Dette kan gjøres på vår hjemmeside og mobiltelefon.

Tanken bak vår valutakalkulator er å gjøre det enkelt og brukervennlig for alle å utføre disse beregningene selv, både via nettsiden vår og mobiltelefonen. Vi håper du får glede av valutakalkulatoren på våres hjemmeside. Andre navn for valutakalkulator er også valutakalk, valutaomregner, valutakurser, valutaregner eller currency converter, som er den engelske betegnelsen.

Hva er valuta?

Ordet valuta stammer fra det latinske ordet «valeo» som betyr «er verdt» eller «gjelder». Valuta er en enhet eller en betegnelse for et middel som brukes til betaling av varer i et eller flere land. Langt tilbake i tiden blev mynter godtatt som betaling for varer - valuta - antakeligvis fordi myntene bestod av metall, som var svært verdifullt.

I dag har de fleste land i verden sin egen valuta, men noen land bruker imidlertid fremmed valuta som f.eks. amerikansk dollar da de ikke har en egen valuta. Det finnes svært mange ulike valutaer i verden, og noen eksempler på kjente valutaer er norske, svenske og danske kroner (NOK, SEK, DKK) Euro (EUR), britisk pund (GBP) australsk dollar (AUD) og indisk rupi (INR).

Med valutakalkulatoren på vår hjemmeside kan du raskt og enkelt finne fram til valutakursen du leter etter. For å finne fram til den riktige kursen skriver du inn det beløpet du vil veksle, og deretter velger du den valutaen du vil veksle fra og til i listen på valutakalkulatoren. Deretter kommer resultatet fram nesten med det samme rett under valutakalkulatoren.

Eksempler på valutakurser omregnet til norske kroner

  • Britiske Pund - GBP 1 (Britiske Pund) = 12,42 Norske kroner
  • Danske Kroner - DKK 100 (Danske Kroner) = 128,9Norske kroner
  • Svenske Kroner - SEK 100 (Svenske Kroner) = 101,3Norske kroner
  • Euro - EUR 1 (Euro) = 9,62Norske kroner
  • Amerikanske Dollar - USD 1 (Amerikanske Dollar) = 8,58Norske kroner
  • Australske Dollar - AUD 1 (Australske Dollar) = 6,05Norske kroner
  • Thailandske Bath - THB 100 (Thailandske Bath) = 24,2Norske kroner
  • Tyrkisk Lira - TRY 100 (Tyrkisk Lira) = 291,5Norske kroner

(Data: Februar 2016)

Tegn og koder i forbindelse med valuta

I forbindelse med valuta brukes noen koder og tegn, og standarden ISO 4217 er en standard som er bestemt av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO. Denne standarden beskriver valutakodene som betegner valutaer. Som for eksempel skrives valutaen euro «EUR» Det finnes dessuten flere valutaer som har egne symboler for sin valuta, som for eksempel amerikansk dollar som skrives slik: $.

Det vanlige er å benytte tegnet for valutaen enten før eller etter selve beløpet, i dag er det imidlertid blitt mest vanlig å skrive betegnelsen før beløpet. Valutakurs betegnes også som vekslingskurs. Denne kursen mellom to valutaer viser hvor mye en valuta er verdt målt i en annen valuta.

For eksempel er 1 euro verdt like mye som 8 norske kroner. Valutakursen beskrives ved å oppgi hvor mange enheter av en prisvaluta som kan kjøpes med en såkalt basisvaluta.

Valutakurser

Vanligvis er valutakursene flytende og markedet bestemmer kursen på valutaen. En valutakalkulator hjelper deg til alltid å finne fram til den aktuelle valutakursen på markedet. En valutakurs som er bestemt av markedet endrer seg vanligvis når verdien på en av de to valutaene forandres.

Når etterspørselen er større enn tilbudet blir en valuta sterkere, og i motsatt tilfelle - når etterspørselen er mindre enn tilbudet - vil valutaen svekkes. En annen faktor som kan føre til at valutakursene endres er myndighetene i et land. Disse kan påvirke valutakursene for å oppnå noe, det vil si myndighetene kan påvirke valutakursene som et finansielt eller politisk virkemiddel.

Du kan kjøpe de aller fleste av verdens valutaer på vekslingskontorer over nesten hele verden i dag. De fleste land har begrensninger på hvor store beløp folk har lov til å ta med seg i kontanter eller andre former for verdipapirer over grensen til landet uten å måtte oppgi dette til tollvesenet. Norge har f.eks. en grense på 25000 kr. når det gjelder dette, og det gjelder både for inn- og utreise av landet.

Ved reiser innenfor EU er det tillatt å ha et kontantbeløp som tilsvarer 10000 euro uten at det skal fortolles. Ved hjelp av det internasjonale SWIFT-systemet overføres valuta som oftest i dag, men det finnes også andre systemer til overføring av valuta, som for eksempel systemet PayPal.

Den direkte valutakursen er x enheter av hjemmevalutaen som tilsvarer 1 fremmed valutaenhet. Den indirekte valutakursen er x enheter av den fremmede valutaen som tilsvarer 1 enhet av hjemmevalutaen. En valutakalkulator hjelper deg til å finne den aktuelle kursen du ønsker å finne, og er derfor et svært nyttig redskap enten når du skal veksle penger.

Den formen som brukes i de fleste land i dag er den valutakursen som bruker et lands hjemmevaluta som prisvaluta. Valutakurser som bruker et lands hjemmevaluta som enhetsvaluta blir kalt for indirekte valutakurs, og brukes ofte i aviser i Storbritannia, og også i New Zealand, Australia og Canada.

Nominelle og reelle valutakurser

Det finnes både nominelle og reelle valutakurser. Nominell valutakurs er den kursen man kan kjøpe valutaen til et land for så lenge denne betales med et annet lands valuta. Reell valutakurs kan forklares ut fra modellen R =e(P*/P) og er en viktig betegnelse i økonomifaget.

Her er vekslingskursen målt som antall enheter av hjemmevalutaen per enhet fremmed valuta. P står for prisnivået i hjemlandet, og P er betegnelsen for det utenlandske prisnivået.

Flytende valuta og fastkursregime

En flytende valuta betyr at valutaen kan svinge mot andre valutaer alt avhengig av tilbud og etterspørsel. I disse tilfellene er det stor variasjon på listene i finansmarkedene. Et fastkursregime vil si at systemet opererer med fastkurser, imidlertid med en forholdsregel som gjør det mulig å endre en valutas verdi.

Valutakalkulator som hjelpemiddel

Når du har bruk for å beregning av valuta er vår valutakalkulator et godt og brukervennlig hjelpemiddel. Valutakalkulatoren hjelper deg til å omregne alle valutaer som finnes i verden. Øverst i valutakalkulatoren er de mest populære og oftest valgte valutaer, slik at du raskt finner fram til de vanligste valutaene og sparer tid ved å slippe å lete etter disse valutaene.

Hvis du skal til utlandet eller handler hos nettbutikker i utlandet er det viktig å holde seg oppdatert på valutakursene i de gjeldende land, slik at du får overblikk og klarhet over prisene. Dermed unngår du å risikere at du bruker mer penger enn planlagt, fordi du ikke kjente valutakursen til landet. Her er vår valutakalkulator et nesten uunnværlig hjelpemiddel som hjelper deg langt på vei. Du kan veksle mellom forskjellig valuta med vår valutakalkulator, alt etter hva du ønsker og hvilke behov du har.

Vår valutakalkulator er en gratis tjeneste da den er en del av den samlede servicen som tilbys på nettstedet.

Hvor finner man valutakalkulatorer?

Valutakalkulator finnes i dag for mange forskjellige plattformer for alle plattformer, som blant annet Internett, mobil, sosiale medier, iPhone, SMS og Windows 8. I tillegg til valutakalkulatoren på vår hjemmeside finnes det valutakalkulatorer også på disse plattformene:

Valutakalkulator for mobil enhet

For mobilnettlesere har vi utviklet en egen forenklet valutakalkulator. Denne valutakalkulatoren inneholder kun de valutaene som er mest søkt på, og er spesialtilpasset mindre skjerm. For å kunne bruke denne må man benytte en mobil enhet.

Les mer om valutakalkulator for mobil enhet.

Valutakalkulator på SMS

En valutakalkulatoren kan også fungere som SMS-tjeneste på mobiltelefonen. Når du er underveis eller på reise, og ikke har internettilkobling eller en PC eller nettbrett tilgjengelig og du har behov for å omregne valuta med det samme, kan det være en nyttig løsning med en valutakalkulator på SMS.

Valutakalkulator på Facebook

Hvis du bruker Facebook og godt kunne tenke deg at nettstedet hadde flere applikasjoner, finnes det også facebookapplikasjoner av valutakalkulatorer på nettet. Dermed kan du enkelt og greit bruke valutakalkulator for å omregne valuta når du er på Facebook.

Valutakalkulator-App for iPhone

Applikasjonen valutakalkulator for iPhone ble tilgjengelig i AppStore for nesten tre år siden. Appen lastes ned og den installeres deretter på din iPad eller iPhone.

Valutakalkulator-App for Android

For fire år siden kom en applikasjon til Android på markedet. Denne kunne hentes hos Google Play, slik at du har muligheten til å installere valutakalkulator til din Android. I appen finner du også de aktuelle valutakursene slik at du alltid har de beste forutsetningene for å omregne dagens valuta.

Valutakalkulator-App for Windows Phone

For år tilbake ble det utviklet en valutakalkulator-opp for Windows Phone 8 som kan hentes i Windows Phone Store. Denne Valutakalkulator-appen gjør det enkelt for deg å omregne valuta hvis du bruker Windows.

Valutakalkulator på din egen hjemmeside eller nettsted

Hvis du har et eget nettsted, blogg, hjemmeside eller lignende kan du også installere en valutakalkulator her. Det er raskt og enkelt, og kan være nyttig for deg hvis du har tilknytning til reiser eller salg til utlandet på nettet. I denne forbindelse er omregning av valuta alltid et kjærkomment verktøy som ofte vil bli godt mottatt.

Da er en valutakalkulator på nettstedet ditt en god løsning.

Valutakalkulator-App for Windows 8 og Windows RT

I 2013 kunne valutakalulator-app for Windows 8 og Windows RT lastes ned og installeres på Windows 8/RT-PC eller nettbrett.

Med en valutakalkulator kan du fort og enkelt se hvor mye penger du får når du veksler. Valutakalkulatoren gir deg muligheten til å velge den valutaen du vil veksle til og hvor mye penger du ønsker å veksle. Deretter regner valutakalkulatoren ut hva den aktuelle valutakursen er og hvor mye du vil få.

Hvis du vil se hvor høyt beløp du vil få hvis du veksler fra utenlandsk utenlandsk valuta til norsk valuta kan du også gjøre dette ved hjelpe av vår valutakalkulator. Når du er på ferie eller andre reiser i utlandet er valutakalkulatoren smart og praktisk og alltid godt å ha lett tilgjengelig. Før du reiser kan du ved hjelp av valutakalkulatoren beregne valutakursen slik at du får et overblikk over valutaen i det gjeldende landet før du reiser. Dette gir det også muligheten til først å veksle penger når valutakursen er bedre eller spesielt gunstig, dersom du ønsker dette.

Valutakalkulatoren kan også brukes til andre formål, som f.eks. reiseguide. Valutakalkulatoren viser deg hvor mye penger det er mulig å få i forskjellige land og hvor sterk eller svak den norske krona er i forhold til andre lands valutaer.

Hvis du ikke har et bestemt land du vil reise til, men er åpen for flere valgmuligheter, kan du velge ditt reisemål ut fra hvor valutakursen er mest gunstig; hvor du får mest mulig for pengene. Til dette formålet er valutakalkulatoren også en god og nyttig veileder. Vår valutakalkulator hjelper til å beholde overblikket over mindre kjente valutaer i hele verden.

Valutatips til reisen

Når ferien står for døren er det mange ting å tenke på før du reiser, ikke minst at du vet hvor mange penger du har til rådighet til ferien og hvilket kontantbeløp du bør ta med, hvilke regler som gjelder med hensyn til penger, hvilke faktorer du bør være obs på og valuta og hvor du bør veksle penger. Vår valutakalkulator hjelper deg til å finne fram til samtlige valutakurser i verden slik at du er godt forberedt til reisen.

Pass på valutafeller

Det er dyrt å ta ut utenlandsk valuta i minibanker i Norge, fordi du da må betale høye gebyrer. Derfor er det lurt å ta ut penger på det stedet du vil tilbringe ferien og dermed spare relativt store summer. Den kanskje største valutafellen er å ta ut utenlandsk valuta på flyplasser i Norge.

Bankene vet at når man er på reisefot og avhengig av den valutaen i det landet du skal feriere i, kan man lettere komme til å se gjennom fingrene på hvor mye det koster å ta ut kontanter. Derfor er det spesielt høye gebyrer på uttak av utenlandsk valuta på slike plasser. Forsøk i stedet å ta med nok valuta slik at du har nok til å komme deg fra flyplassen og til feriedestinasjonen.

Et annet godt råd når du er på ferie eller annen reise til utlandet er å velge den lokale valutaen. Husk å være oppmerksom på dessuten å betale i lokal valuta når du bruker kredittkortet i utenlandske butikker. Vår valutakalkulator omregner kursen for deg, slik at du vet hvordan den lokale valutakursen ligger i det landet du skal besøke.

Valutakalkulatoren er enkel å bruke og den gir deg alltid de aktuelle valutakursene.

De prisene bankene opererer med på valutaatuomatene i Norge er konkurransedyktige, ettersom uttak av kontanter også koster en del i utlandet. Grunnen til at disse gebyrene kommer i tillegg når man tar ut fremmed valuta i minibanker er at kontanthåndtering er en utgift for bankene, som f.eks. kvalitetskontroll, forsikring, frakt og sikkerhet ved oppbevaring. 

Det er også viktig å huske på at valutakurser varierer hele tiden og hele døgnet rundt. Vår valutakalkulator gir deg alltid de oppdaterte valutakursene slik at du kan være sikker på å få den riktige valutakursen.

Bruk kort hvis det er mulig

Selv om det alltid er en god idè å ha noen kontanter med seg når du er i utlandet, er det likevel det tryggeste å betale med kredittkort som f.eks. MasterCard. Dette kortet gir deg muligheten til å kontrollere at beløpet du betaler er riktig før du skal betale kredittkortregningen på et senere tidspunkt. 

Bruk av kort er også en sikrere og tryggere betalingsmetode da du dermed slipper å gå rundt med store summer kontanter og du slipper å bekymre deg for å bli frastjålet eller miste kontantene. Benytt valutakalkulatoren på våres hjemmeside for å finne fram til den gunstigste valutaen og for å finne den aktuelle kursen på tyrkisk lire.

Hvis du er på utkikk etter et gunstig reisemål er Tyrkia et godt tips akkurat nå. Landet er et av de billigste ferielandene i forhold til utviklingen i valutakurser og den tyrkiske liren er blitt billigere. Vår valutakalkulator omregner raskt den aktuelle valutakursen for tyrkiske lire dersom du vurderer å reise til Tyrkia på ferie.

Du får dessuten samtlige andre valutakurser ved hjelp av vår valutakalkulator.

Tips til feriebudsjettet

Ved hjelp av vår valutakalkulator kan du raskt finne den aktuelle valutakursen for andre lands valuta og dette er nyttig når du planlegger en reise. Valutakalkulatoren regner ut hvor mye du får i den ønskede valuta for de norske pengene og du kan deretter lage et budsjett for reisen. Dermed kan du unngå å bruke mer enn det du har råd til og for å få mer kontroll på pengene og økonomien din. 

For å spare penger når du er på reise kan det være en god idè å spise middag hos privatpersoner eller lage mat selv i stedet for å spise ute på restauranter eller cafèer. Dermed kan du få en billigere ferie. Du kan også spare betydelige summer på ferien ved å velge det riktige tidspunktet for ferien - legg ferien utenom skoleferiene for å oppnå de beste prisene på hotell og fly.

Et annet viktig element i forbindelse med utenlandsreise er å være oppmerksom på bruk av kort og mobil, og dette er uavhengig av den gjeldende valutakursen. 

Du kan risikere å måtte betale lokale gebyrer i noen minibanker i utlandet når du tar ut kontanter. Derfor er den billigste metoden vanligvis å betale med kort der hvor dette er mulig. Når du får spørsmål om å betale i egen eller lokal valuta er det alltid det beste å velge å betale i lokal valuta.

Dermed oppnår du den beste vekslingskursen. Denne kursen kan du regne ut på forhånd ved hjelp av vår valutakalkulator.

Låne penger før ferien

Hvis du gjerne vil reise fra vinterkulde og en stressende arbeidshverdag, er en ferie i varmere strøk alltid et godt alternativ. Du kan benytte vår valutakalkulator for å finne fram til et reisemål hvor du får mest mulig for pengene, det vil si hvor valutakursen er mest gunstig. 

Dermed vil du få en rimelig ferie. Det finnes både rimelige og dyrere reisemål på markedet. Når du skal på ferie er det mange ting som skal planlegges i tillegg til selve reisen, som f.eks. aktiviteter, mat og opplevelser.

Dersom du gjerne ønsker å dra på ferie, men mangler den nødvendige pengesummen for å finansiere turen kan et lån før ferien være en løsning. 

Dermed får du maksimal utnyttelse av ferien din. Hvis du bestemmer deg for å ta opp et lån før ferien er det viktig å merke seg at pengene skal betales tilbake og at du er sikker på at du kan betjene lånet. Slike lån kan ofte ha høye renter og det er derfor viktig å vurdere om det virkelig er nødvendig med et lån før ferien før du tar den endelige beslutningen. 

Du kan benytte vår valutakalkulator for å finne fram til alle de ulike valutakurser i verden og dersom du er i tvil om hvilket land du vil reise til, kan valutakalkulatoren være et nyttig redskap i denne søken, da du kan velge reisemål ut fra hvilken valutakurs som er den gunstigste og hvor du får mest for pengene akkurat nå.

Låne penger på ferie eller bruke kredittkort?

Hvis du er over 25 år og har en fast inntekt kan det være en god løsning å låne penger til en ferie, dersom du vet at du kan betale tilbake pengene innen betalingsfristen. Dette kalles forbrukslån og her har du mulighet til å bruke pengene på det du selv ønsker. 

Hvis du er på utkikk etter et eksotisk eller helt spesielt reisemål kan et lån ofte være eneste muligheten til å finansiere reisen, da slike reisemål ofte kan være svært dyre når alle utgifter i forbindelse med reisen er inkludert.

Et kredittkort er en smart måte å finansiere ferien på hvis det ikke er snakk om en spesielt dyr reise. Kredittkortet MasterCard tilbyr reiseforsikring når man betaler over halvparten av reiseutgiftene med kredittkortet og dermed kan du spare betydelige summer i året. 

Dessuten har du alltid tilgang til pengene gjennom kredittkortet. Ved å bruke kort benytter man også et slags lån, ettersom pengene man bruker gjennom kredittkortet er lånte penger. Derfor skal disse pengene også betales tilbake på et senere tidspunkt. 

En viktig fordel med kredittkort er at du kan få rentefrie perioder, og disse varierer fra selskap til selskap. Derfor har du muligheten til å låne penger til ferien uten å måtte betale ekstra renter og gebyrer dersom du får en lang rentefri periode og vet at du kan betjene lånet. Bruk vår valutakalkulator for å finne fram til de forskjellige valutaene slik at du er best mulig forberedt på prisnivået før du reiser. 

Noen ganger kan man komme til å bruke mer penger på ferien enn planlagt, og da kan et reisebudsjett være hjelpsomt. Dermed kan du få en oversikt over hvor mye du trenger å låne og hvor mye din privatøkonomi tåler at du kan låne. Husk at pengene skal betales tilbake innen forfall for å å unngå rentegebyrer og evt. andre utgifter.

Den amerikanske dollaren har steget mye i kurs det siste året, og det gjør at USA har blitt et dyrere reisemål for nordmenn. Ved hjelp av vår valutakalkulator kan du regne ut den kursen for amerikanske dollar for å få den til en hver tid aktuelle valutakursen på denne valutaen. 

Når det går mot sommeren tror eksperter og valutaanalytikere at den amerikanske dollaren stiger ytterligere, spesielt i månedene juni og juli, som er blant årets mest populære feriemåneder.

Ferien er dyrest i juli

Prognosen for feriemåneden juli er at den amerikanske dollaren forventes å bli litt dyrere enn det er i dag. I dag er prisen for en amerikansk dollar cirka 7,47 kroner. Du kan bruke vår valutakalkulator for å finne fram til den aktuelle kursen på amerikanske dollar.

Når en valuta stiger i kurs, som for eksempel den amerikanske dollaren, vil man ikke lenger få like mye for pengene som tidligere. 

Alt som koster penger på en ferie som f.eks. spisesteder, overnatting og innkjøp blir dyrere når man regner det om til norske kroner. Når en valuta stiger i kurs kan dette føre til at det gjeldende landet blir fravalgt som ferieland, fordi man ikke lenger får det samme for pengene.

Det blir rett og slett for dyrt for mange. USA er derfor er eksempel på et land som kan bli valgt bort som ferieland hvis den amerikanske dollaren fortsetter å stige. 

Tidligere har USA vært gunstig i feriere i for nordmenn ettersom valutakursen var rimelig. I tillegg er prisene på mange ting lavere enn hjemme, og det har vært med til å lokke mange norske turister til USA.

Nå blir det naturlig å vurdere den totale pakken opp mot andre feriemål som er rimeligere å reise til. Men også andre reisemål har blitt dyrere som følge av en svakere krone, sier Picard. Hvis du ikke ønsker å risikere en enda dyrere dollar har du mulighet til å låse inn så mange av utgiftene som mulig. 

Det vil si at du kan bestille flyreise, leiebil og overnatting nå, dersom du har mulighet til det. Valutaanalytikere mener det er vanskelig å si om den norske krona vil fortsette å være svak i forhold til den amerikanske dollaren og det er viktig å huske på å ha dette i tankene hvis man vil foreta seg noe i et forsøk på å prøve å omgå en mulig økning av kursen. 

Du kan bruke vår valutakalkulator for å beregne den korrekte kursen på både norske kroner og dollar. Hvis man skal satse på prognosen om at dollaren vil fortsette å stige i kurs, kan det være lønnsomt å betale planlagte aktiviteter mm. på forhånd hvis det er mulig.

Dersom du har kjøpt en reise og betalt med norske kroner eller avtalt en pris i norske kroner med reisearrangøren har du rett til å betale den prisen som ble avtalt, uavhengig av om kursen på dollaren endrer seg eller ikke. Dette er viktig å huske på når man bestiller en reise, slik at man kommer til å betale den prisen som ble avtalt og ikke risikerer å måtte betale mer fordi kursen går opp. 

Valutakursøkning

Hvis man vurderer å innrette seg etter en eventuell valutakursøkning er det viktig å vurdere risikoene ved dette. Ettersom det er ukjent hva som kommer til å skje med kursen i framtiden bør man være forsiktig når det gjelder å stole blindt på prognoser om fremtidens valutakurser. 

Men dersom du er fornøyd med den aktuelle kursen på den ønskede valutaen, som du kan finne ved hjelp av vår valutakalkulator, og er bekymret for at kursen kan stige ytterligere, har du mulighet for å tilrettelegge situasjonen slik at du betaler mest mulig på forhånd. 

De dyreste postene i reisebudsjettene til de fleste er overnatting og flyreise, og disse postene kan vanligvis betales i god tid på forhånd. Du har også mulighet til å betale andre ting på reisen på forhånd, som f.eks. billetter til forskjellige show, konserter, arrangementer og andre aktiviteter samt guidede turer. 

I denne forbindelsen er det viktig å merke seg at ved å betale ting på forhånd kan det oppstå ekstraarbeid hvis du skulle være så uheldig å bli syk og måtte avlyse reisen. Derfor er det lurt å ha en reiseforsikring i forbindelse med reisen.

Er det lønnsomt å ta ut penger før avreisen?

Dersom du planlegger en utenlandsreise til et land hvor valutakursen forventes å stige, lønner det seg å ta ut penger før selve reisen. Med vår valutakalkulator kan du enkelt finne dagens kurs for den valutaen du ønsker og hvis du har mulighet, kan du vente med å veksle penger inntil du mener kursen er best. 

Det er også viktig å huske på at det kan være dyrt å ta ut kontanter på ferien på grunn av gebyrer og fordi man ofte vil få en dårligere kurs ved uttak av kontanter i utlandet. Det faktum å reise med mange kontanter innebærer også en viss risiko, ettersom du kan bli utsatt for tyveri eller risikere å miste pengen. 

Derfor er det lurt å betale noen av utgiftene på ferien med kredittkort for å minske denne risikoen.

I tillegg oppnår du en ekstra sikkerhet ved å betale med kredittkort, da du i følge Finansavtaleloven § 54b kan har rett til å få tilbake penger fra kredittkortselskapet hvis selger ikke ivaretar forpliktelsene sine.

Valutaendringer

Når du ferierer i utlandet er det viktig å ta noen forholdsregler, som å sette opp et reisebudsjett før avreise. Vår valutakalkulator hjelper deg til å finne fram til dagens kurs på den valutaen du ønsker å veksle til. 

Når man bestiller en reise er det ofte en viss tid mellom tidspunktet for bestilling og selve avreisedagen og på denne tiden kan valutakursen endres, og den kan endres enten til det positivie eller negative. 

Derfor er det lurt å utarbeide et feriebudsjett med marginer for nettopp dette, slik at man tar høyde for disse svingningene i valutakursen og slik at budsjettet ikke sprekker selv om valutakursen skulle bli høyere enn den er i dag. Det er også verdt å merke seg at det er mulig hos noen reisearrangører å avbestille reisen uten ekstra omkostningen dersom prisen på reisen går opp med over ti prosent.

Fluktuasjoner i valutakursene

En markedsbestemt valutakurs forandres når verdien på en av de to valutaene endres. Som tidligere nevnt vil en valuta styrke seg når etterspørselen er større enn tilbudet og valutaen svekkes når etterspørselen er mindre enn tilbudet. Folk vil da ofte foretrekke å ha formue i en annen form enn penger, som for eksempel en annen valuta. 

Økt etterspørsel etter en valuta kan oppstå enten av en økt transaksjonsetterspørsel etter penger eller en økt spekulativ etterspørsel etter penger. Transaksjonsetterspørselen etter penger har høy samvariasjon med brutto nasjonalprodukt (BNP), næringsaktiviteten i landet og sysselsettingsnivået i landet. 

Jo høyere arbeidsledighet, jo mindre penger bruker befolkningen i sin helhet på tjenester og varer. Det er vanlig at sentralbanker kan ha problemer med å tilpasse det tilgjengelige pengetilbudet til etterspørselen etter penger i forretningstransaksjoner. Det er vanskeligere for en sentralbank å tilpasse pengemengden til den spekulative etterspørselen etter penger og de forsøker derfor å løse dette problemet ved å endre rentene. 

Hvis avkastningen (renten) er høy nok er det lønnsomt for en investor å kjøpe valuta. Dersom det rentene i et land forventes å bli høyere jo større blir dermed etterspørselen etter valutaen i landet. Vår valutakalkulator omregner dagens valutakurs på samtlige valutaer i verden, slik at du til enhver tid kan holde deg oppdatert på de ulike valutakursene. 

Noen mener at valutaspekulasjon kan hindre reell økonomisk vekst, ettersom stor valutaspekulanter kan presse verdien på en valuta ned med makt ved å selge den på markedet for dermed å tvinge sentralbanken til å kjøpe valutaen slik at den holdes på et stabilt nivå. 

Når man velger en valuta som man vil sitte på er det også viktig at denne valutaen beholder sin verdi i framtiden. Det er vanlig at en valuta kan komme til å falle i verdi dersom inflasjonen i valutaens land er høyere, hvis det er politisk usikkerhet i landet eler hvis produksjonen i landet forventes å falle.

Valutamarkeder

Valutamarkedene pleier å være likvide fordi de største bankene i verden tilbyr handel med valuta hele døgnet. Omsetningen i det globale valutamarkedet ble anslått å være på 4 billioner US dollar pr dag i april 2010, som vil si en stigning på 20 prosent fra år 2007. De største markedene for valutahandel finner man i London, Tokyo og New York.

Kapitalverdimodellen (CAPM)

Det er i dag en forskjell på hvordan analytikere og markedsaktører på på valuta på. Dette er fordi handelsveksten finansielle verdier (aksjer og obligasjoner) har endret denne måten. Økonomiske variabler som inflasjon, økonomisk vekst og produktivitet er ikke lenger de eneste elementene som driver og påvirker valutakursutviklingen. 

Den delen av transaksjoner som kommer fra handel over grensene med finansielle verdipapirer er dominerende overfor de valutatransaksjonene som er forbundet med vare- og tjenestehandel. Valutaer blir ansett for å være verdipapirpriser handlet i et effisient finansmarked og valutakursene er stadig mer korrelert med andre markeder, heriblant aksjer. På samme måte som på børsen kan man både tjene eller tape penger på valutamarkedet akkurat. 

Du kan benytte vår valutakalkulator for å finne fram til den riktige valutakursen for den valutaen du ønsker og dersom du har mulighet, kan du evt. vente med å veksle penger inntil valutakursen er mer gunstig.

Mer stabile valutanivåer i fremtiden

Eksperter og valutaanalytikere tror ikke at valutakursene vil variere i spesielt stor grad framover. Dette er en god nyhet til alle som ønsker å reise til utlandet i nærmeste framtid. Med vår valutakalkulator kan du regne ut den nøyaktige valutakursen av alle valutaer i verden til enhver tid, og du får alltid den aktuelle valutakursen.