Regn ut samtlige kurser i verden

Tilbud oppdatert: 20/04-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Regn ut samtlige kurser i verden med valutakalkulator

Det er viktig, og ofte svært praktisk, å ha enkel tilgang til omregning av forskjellig valuta. Du kan befinne deg i forskjellige situasjoner hvor du har bruk for omregning av valuta, som for eksempel ved besøk i utlandet, ferier, forretningsreiser mm. Grunntanken med en valutakalkulator er å gjøre det raskt, enkelt og brukervennlig for alle å utføre omregning av valuta på egen hånd – naturligvis helt gratis - uten å måtte be banken om hjelp.

I dag finnes det et stort utvalg av plattformer på markedet, vi har tilgang til internettet fra blant annet pc`er, mobiltelefoner og nettbrett. Dermed kan du enkelt og på bare få sekunder regne ut alle slags kurser i verden med vår valutakalkulator, uansett hvor du befinner deg i verden. Det eneste du behøver, er tilgang til nettet.

En valutakalkulator kan også kalles valutaregner eller valutaomregner

Her kan du raskt og enkelt se hvor mye du får når du veksler penger hos FOREX Bank. Velg den valutaen du vil veksle til og hvor mye penger du ønsker å veksle. Valutakalkulatoren beregner straks ut hva du kommer til å få, basert på dagens valutakurs.

Hvis du velger å "selge", vil du se hvor mye du får dersom du veksler fra utenlandsk valuta til norske kroner (lokale avvik kan forekomme).

Valutakalkulatoren er et smart verktøy når du skal ut og reise. Da har du en oversikt over valutaen før avreise, og kan veksle først når du mener at kursen er gunstig. Du kan også bruke valutakalkulatoren som reiseguide.

Du kan se hvor mye penger du kan få i de ulike landene, og hvor sterk den norske kronen er i forhold til andre valutaer. Deretter kan du eksempelvis velge reisemål ut ifra hvor du får mest for pengene dine. I tillegg til de vanligste valutaene, som er Dollar, Euro og Britiske Pund, kan du ved hjelp av vår valutakalkulator også få oversikt over mindre valutaer i verden.

Valutakurser kort forklart

Kort sagt er en valutakurs bestemt ut fra forholdet mellom to ulike valutaer. Valutakursene kan variere, og derfor kan man oppleve å noen ganger måtte betale mer eller mindre for en bestemt valuta enn forrige gang.

Tidligere deltok Norge i et fastkurssamarbeid med andre land i Europa, men er siden den gang gått over til en annen slags politikk, som går ut på å la valutaen flyte fritt. I dag styres pengepolitikken i Norge i forhold til et selvstendig inflasjonsmål, som gjør at valutakursen vil flyte samtidig i forhold til valutaene til samhandelslandene.

Hva fastsetter valutakursene?

Valutamarkedet er aldri på samme sted – det endres konstant og tilpasses svingninger i den internasjonale økonomien. Valutamarkedet sover aldri. Når et lands økonomi er sterk, vil landets valuta samtidig bli mer etterspurt.

Derfor er valutakursen avhengig av svingninger og konkunkturer på markedet. Et lands valutakurs kan også bli påvirket av andre elementer, som for eksempel terrorangrep eller force majeurs.

I likhet med vanlige aksjer, justeres valutakursen på samme måte som aksjer. Dette foregår ut i fra tilbud og etterspørsel. En valuta kan både stige og synke i verdi.

Det finnes en gruppe som spekulerer i valutaer, som kalles traders eller valutaspekulanter. Disse kan skyve en verdi på en valuta oppover. Dette foregår ved at en stor gruppe pengeinstitutter eller forhandlere begynner å kjøpe en spesiell valuta i fellesskap, noe som øker etterspørselen, og samtidig gjør at tilbudet daler. Dermed vil prisen på denne valutaen stige.

Ettersom dette ikke er en naturlig utvikling av kursen, kalles dette også manipulering av valutakurser.

Bud- og tilbudspris på valuta

Når man skal kjøpe en annen valuta, er det viktig å holde øye med de to prisene ”bud” og ”tilbud”. Budprisen er alltid lavere enn tilbudsprisen. Disse to prisene forteller kjøperen hva som er forskjellen på den høyeste prisen kjøperen vil betale for valutaen, og den laveste prisen en selger vil selge valutaen for.

Man betaler alltid salgsprisen eller budprisen når man kjøper en annen valuta, og denne er alltid høyere enn kjøpsprisen for den bestemte valutaen. Hvis du senere vil veksle den fremmede valutaen tilbake til norske kroner igjen, skal du selge denne valutaen enten til banken eller valutamegleren. De vil kjøpe den fremmede valutaen til kjøpsprisen, som alltid er lavere en tilbudsprisen.

Når er det billigst å kjøpe valuta?

Du kan spare mye penger på å kjøpe en fremmed valuta hos en valutamegler eller en bank før du reiser. Grunnen til dette er at hvis du venter med å veksle penger til du ankommer reisedestinasjonen din, vil du ofte få en mye dårligere kurs enn hjemme, og i tillegg må du ofte betale et vekslingsgebyr i tillegg.

Bruk derfor litt tid på å undersøke forskjellige priser på valuta hos ulike banker eller finansieringsselskaper, da disse kan variere i pris. Når du har funnet en gunstig pris som du er fornøyd med, kan du bestemme deg for denne. Hvis du i tillegg ønsker å unngå vekselgebyret, kan du veksle penger hos din egen bank, forutsatt at de tilbyr servicen med å veksle penger gratis hvis man er kunde hos dem.

Vår valutakalkulator gir deg et godt og nøyaktig overblikk over hvor mye de ulike valutaene er verdt i dag, og prisene er alltid oppdaterte, slik at du alltid får den nyeste valutakursen på markedet.

Spar penger på reisen

Hvis du har kjøpt en reise og betalt med norske kroner, eller avtalt en bestemt pris med reisearrangøren, har du alltid rett til å betale denne prisen, uansett hvilke endringer som skjer på valutamarkedet. Det er viktig å huske på dette, selv om prisen på reisen stiger fordi kursen har gått opp, slik at du ikke må betale mer enn det som var avtalt på forhånd. Ferieturer blir ofte dyre hvis man bestiller dyre flyreiser og overnatting på dyre hoteller.

Dette kan imidlertid unngås ved å bestille flyreisen i god tid på forhånd, og undersøke flere ulike overnattingstilbud. Det finnes mange gode tilbud og såkalte last-minute-tilbud på nettet, hvor du kan spare store summer.

Nominelle og reelle valutakurser

Det finnes to forskjellige valutakurser - nominelle og reelle kurser. Nominell valutakurs vil si den kursen man kjøper et lands valuta for, når denne betales med et annet lands valuta. Reell valutakurs kan forklares ut fra modellen R =e(P*/P).

Her er vekslingskursen målt som antall enheter av hjemmevalutaen per enhet fremmed valuta. P står for prisnivået i hjemlandet, og P er betegnelsen for det utenlandske prisnivået.

Tegn og koder i forbindelse med valuta

I forbindelse med valuta brukes noen koder og tegn, og standarden ISO 4217 er en standard som er bestemt av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO. Denne standarden beskriver valutakodene som betegner valutaer. Som for eksempel skrives valutaen euro «EUR» Det finnes dessuten flere valutaer som har egne symboler for sin valuta, som for eksempel amerikansk dollar som skrives slik: $.

Det vanlige er å benytte tegnet for valutaen enten før eller etter selve beløpet, i dag er det imidlertid blitt mest vanlig å skrive betegnelsen før beløpet. Valutakurs betegnes også som vekslingskurs. Denne kursen mellom to valutaer viser hvor mye en valuta er verdt målt i en annen valuta.

For eksempel er 1 euro verdt like mye som 8 norske kroner. Valutakursen beskrives ved å oppgi hvor mange enheter av en prisvaluta som kan kjøpes med en såkalt basisvaluta.

Flytende valuta og fastkursregime

En flytende valuta betyr at valutaen kan svinge mot andre valutaer alt avhengig av tilbud og etterspørsel. I disse tilfellene er det stor variasjon på listene i finansmarkedene. Et fastkursregime vil si at systemet opererer med fastkurser, imidlertid med en forholdsregel som gjør det mulig å endre en valutas verdi.

Valutakalkulator som hjelpemiddel

Uansett hvilket land du skal besøke, eller hva formålet med reisen din er, vår valutakalkulator er alltid et godt og nyttig redskap å ha med på reisen. Kursen kan også endres mens du oppholder deg i utlandet, og da kan det være praktisk å regne ut den aktuelle kursen. Dermed unngår du å tape penger, fordi du har et feil bilde av dagens valutakurs.

Vår brukervennlige valutakalkulator hjelper deg til å omregne alle valutaer som finnes i verden. Øverst i valutakalkulatoren er de mest populære og oftest valgte valutaer, slik at du raskt finner fram til de vanligste valutaene og sparer tid ved å slippe å lete etter disse valutaene. Hvis du skal til utlandet eller handler hos nettbutikker i utlandet er det viktig å holde seg oppdatert på valutakursene i de gjeldende land, slik at du får overblikk og klarhet over prisene.

Du kan veksle mellom forskjellig valuta med valutakalkulatoren, alt etter hva du ønsker og hvilke behov du har. Vår valutakalkulator er en gratis tjeneste, ettersom den er en del av den samlede servicen som tilbys på nettstedet vårt.

Hvis du ønsker mer og utdypende informasjon om temaet valuta, kan du besøke DNBs hjemmeside på https://www.dnb.no/privat/valuta.