Tips til feriebudsjettet

Tilbud oppdatert: 26/04-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Tips til feriebudsjettet – spar penger på ferien

Det er enkelt å finne den aktuelle valutakursen for andre lands valuta ved hjelp av vår valutakalkulator. Når du skal ut å reise – enten det er en ferietur eller en forretningsreise – er det greit å ha overblikk over landets aktuelle valutakurs. Vår valutakalkulator hjelper deg med akkurat dette – her får du den helt presise og aktuelle kursen for samtlige valutaer i verden.

Dermed kan du raskt og enkelt planlegge utenlandsreisen, og er bedre forberedt på prisene i landet du skal reise til. Valutakalkulatoren hjelper deg med å regne ut hvor mye du får i den ønskede valutaen for dine norske penger, som gir deg bedre kontroll og oversikt. Slik unngår du også å bruke mer enn det du har råd til.

Ønsker du å spare penger når du er på ferie eller reise?

Dersom du har mulighet til det, kan det være lurt å spise hjemme hos privatpersoner eller kjøpe mat i supermarkedet, eller lage mat hjemme i stedet for å gå ut og spise. Restauranter og cafèer kan være fristende, men etter et par dager kan man merke at lommeboken blir slankere av disse besøkene. Tidspunktet for ferien spiller også en viktig rolle når det gjelder å spare penger på ferien – feriemånedene juli og august er vanligvis de dyreste feriemånedene.

Derfor kan du forsøke å legge ferien utenom disse månedene, for eksempel september eller oktober, eller til vintermånedene. Her er det lavsesong, og prisene på både hoteller og flyreiser er mye lavere enn i høysesongen. Et godt råd er å ta ut en del kontanter før du ankommer reisemålet ditt, samt veksle penger i banken før reisen, ettersom det er relativt dyrt å heve og veksle penger i utlandet. Man kan i tillegg risikere å måtte betale gebyrer for denne servicen.

Derfor er den mest fornuftige metoden ofte å betale med kort der hvor dette er mulig. Når du får spørsmål om å betale i egen eller lokal valuta er det alltid det beste å velge å betale i lokal valuta. Dermed oppnår du den beste vekslingskursen. Denne kursen kan du regne ut på forhånd ved hjelp av vår valutakalkulator.

Sparetips til ferien

Det skal ikke så mye til for å spare store beløp på ferien. Her er noen råd til hva du kan gjøre for å holde feriebudsjettet nede, og kanskje til og med ende opp med overskudd.

Planlegging

Planlegging er alltid en god idè, og kan spare deg for store beløp, hvis det gjøres riktig. Når du har bestemt deg for hvilken ferietur du ønsker, kan du velge blant massevis av tilbud på nettet som tilbyr rimelige ferier, eller blant lavpristilbudene og last-minute-ferier. Disse tilbudene er ofte svært gode, da de ikke mangler kvalitet, men fordi det er tale om restplasser, blir de solgt til en lavere pris enn det de er verdt.

Nettet er fullt av slike tilbud, og her er det bare å velge og vrake.

Forhandle om prisen

I dag tilbyr mange charterselskaper flyseter kun til sine destinasjoner, som kan ha meget lave priser. Det er alltid mulig å forhandle om priser med reisebyråer, flyselskaper eller overnattingssteder. Det koster ingenting å spørre, derfor er det alltid er forsøk verdt å forhandle om prisen.

Undersøk ulike tilbud

Aviser, tilbudsaviser og nettet vrimler av gode tilbud på reiser. Utenom sesongen kan du finne mange rimelige tilbud på reiser, hoteller og bilutleieselskaper. Du kan også spare mye ved å bestille reisen på nettet.

Smør matpakke i stedet for å spise ute

Man legger ikke merke til at det koster så mye å kjøpe mat ute på restauranter eller cafèer, men etter en stund kan det fort bli dyrt. Derfor er det mye penger å hente på å lage matpakke hjemme, eller kjøpe en sandwich eller baguette i det lokale supermarkedet, som du kan ta med på stranden. Her kan du også kjøpe de matvarene du trenger for flere dager, og fylle opp kjølebagen.

Bestill reise i lavsesongen

Hvis du har mulighet til det, kan du avholde ferien utenom skoleferiene. Her kan du spare helt opp til 50 % på reiser. Sydlige destinasjoner har behagelige temperaturer til sent i oktober, og vintermånedene er den tiden på året som har de absolutt rimeligste prisene.

Flyreiser varierer også i pris, avhengig av hvilken dag i uka du vil reise.

Ta ferien hjemme

Det er ikke alltid nødvendig med en reise til fjerntliggende strøk for å ta litt fri fra hverdagen. Noen ganger er det nok hvis man får litt tapètveksel. Så kan det være tilstrekkelig å ta bilen eller toget til en fin strand på en varm sommerdag og tilbringe dagen ute i det fri.

Eller man kan dra på en tur i fjellet noen dager og overnatte i telt, dersom været tillater det.

Sjekk vekslingskursen

Før du reiser er det alltid en god idè å veksle penger før avreisen. Dermed unngår du vekselgebyret i utlandet, som ofte kan være ganske høyt. Flyplassen er heller ikke et bra valg for veksling av penger, da vekslingskursen her ofte er høyere enn andre steder.

Det beste er derfor å ta en snakk med banken din før du reiser, fordi mange banker tilbyr gratis veksling av penger hvis man er kunde hos dem. Dette kan spare deg for både bry og penger.

Du kan få ytterligere informasjon om dette temaet her: https://finanssans.no/billigere-ferie-tips

Bruk valutakalkulator ved valg av reisemål

Du kan bruke vår valutakalkulator for å finne fram til et sted hvor du får mest mulig for pengene dine, det vil si hvor valutakursen er mest gunstig. På denne måten kan du finne fram til et reisemål hvor du kostnadene er lave, og kan spare mye penger på dette. I tillegg kan det hende at du bestemmer deg for et reisemål som du aldri har besøkt før, og ender opp med både helt nye og spennende erfaringer samt å ha spart store summer.

Markedet har mange forskjellige ferietilbud, og tidspunktet for ferien har stor avgjørelse for prisen. Når du har bestemt deg for hvilket land du vil feriere i, er det neste skrittet å planlegge kostnadene for turen. Her kommer valutakalkulatoren inn i bildet, fordi den er et praktisk og nyttig redskap når du skal finne fram til alle de ulike valutakursene i verden. Hvis du ikke er sikker på hvilket land du helst vil besøke, kan valutakalkulatoren vår også være behjelpelig.

Den kan nemlig finne den gunstigste valutakursen på dagens marked, og dersom du er på utkikk etter den billigste ferien, kan du velge reisemål etter hvilken valutakurs som er den billigste. Dermed finner du fram til det landet, hvor du får mest for norske kroner akkurat nå.

Låne penger til ferien?

En mulighet er å ta opp et forbrukslån til ferien, hvis du oppfyller kravene til bankene. Disse er vanligvis at du har fylt 18 eller 20 år, har en fast inntekt og er norsk statsborger. Dersom du kan betale tilbake lånet og du ikke har andre muligheter, kan et forbrukslån være et godt alternativ til å finansiere en ferie.

En viktig fordel ved forbrukslån er at du kan bruke pengene på det du selv ønsker. Hvis du er på jakt etter et meget spesielt eller eksotisk reisemål, kan et forbrukslån ofte være den eneste muligheten til å finansiere reisen, da slike reisemål ofte kan være svært dyre.

Hvis du planlegger å legge ferien til USA, er det verdt å huske at den amerikanske dollaren har steget mye i kurs i løpet av det siste året. Derfor er USA i dag et dyrere reisemål enn tidligere. Valutakalkulatoren hjelper deg med å regne ut den aktuelle kursen for amerikanske dollar, for å få den til en hver tid aktuelle valutakursen på denne valutaen.

Eksperter og valutaanalytikere mener at den amerikanske dollaren stiger ytterligere når det nærmer seg sommerperioden, og da spesielt månedene juni og juli, som er blant årets mest populære feriemåneder.

En annen mulighet til finansiering av ferien er å bruke kredittkort. Kredittkortet MasterCard tilbyr gratis reiseforsikring når man betaler over halvparten av reiseutgiftene med kredittkortet. Dette gjør at du kan spare store summer i året.

I tillegg har du tilgang til pengene gjennom kredittkortet. Ved å bruke kort benytter man også et slags lån, ettersom pengene man bruker gjennom kredittkortet er lånte penger. Derfor skal disse pengene også betales tilbake på et senere tidspunkt. En viktig fordel med kredittkort er at du kan få rentefrie perioder, og disse varierer fra selskap til selskap.

Derfor har du muligheten til å låne penger til ferien uten å måtte betale ekstra renter og gebyrer dersom du får en lang rentefri periode og vet at du kan betjene lånet. Bruk vår valutakalkulator for å finne fram til de forskjellige valutaene slik at du er best mulig forberedt på prisnivået før du reiser. Noen ganger kan man komme til å bruke mer penger på ferien enn planlagt, og da kan et reisebudsjett være hjelpsomt. Dermed kan du få en oversikt over hvor mye du trenger å låne og hvor mye din privatøkonomi tåler at du kan låne.

Husk at pengene skal betales tilbake innen forfall for å å unngå rentegebyrer og evt. andre utgifter.