Pass på gebyrnivået

Tilbud oppdatert: 29/03-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Pass på gebyrnivået når du veksler penger

Hver bank opererer med egne valutakurser, og er som regel litt høyere enn Norges Banks «offisielle» tall. Det er derimot hverken bankenes eller sentralbankens kurser som gjelder, når du handler på nettet fra utlandet.

Hver enkelt bank opererer med egne valutakurser, som kan være en del høyere enn de offisielle tallene i Norges Bank. Når du handler online fra utlandet, må du derimot forholde deg til tollvesenets kurser, og ikke bankenes kurser. Disse kursene er ikke i overensstemmelse med sentralbankens tall, fordi Tollvesenet ikke oppdaterer kursene sine like ofte som bankene.

Dette kan noen ganger være en fordel for forbrukere i Norge, ettersom f.eks. US dollar er billigere hos Tollvesenet enn i landets banker.

Når du handler online fra utlandet, blir valutaomregningen først utført når varen du har kjøpt kommer til Norge. Derfor er kursen ved tidspunktet for bestilling av varen ikke det som bestemmer om du må betale merverdiavgift og/eller toll for varen du har bestilt fra utlandet.

US Dollar dyrere enn tidligere

I dag er den amerikanske dollaren en av de valutaene som har steget relativt mye i verdi. I dag koster en US dollar 8,22 norske kroner. Kursen på US dollaren er steget en del de siste årene, derfor får nordmenn ikke lenger like mye for norske kroner som før.

I likhet med den amerikanske dollaren er også den danske kronen dyrere enn den var før. Derfor er Danmarksferien ikke like øknomisk for nordmenn som den var tidligere.

Valutatips til reisen

Før du skal på ferietur til utlandet, er det flere ting du bør huske på før du reiser. Det er alltid godt å vite hvor mange penger du (ca.) kommer til å bruke mens du er på feire samt hvilket kontantbeløp du vil ta med. Tenk også over hvilke regler som gjelder når du går med kontanter, hvilken valuta som gjelder i landet du ferierer i og vekselkursen, og hvor det er mest økonomisk å veksle penger.

Vår valutakalkulator er en nyttig hjelper i dette tilfellet, fordi den hjelper deg til å finne fram til samtlige valutakurser i verden, slik at du er godt forberedt til ferien.

Pass på valutafeller

Det er dyrt å ta ut utenlandsk valuta i minibanker i Norge, fordi du da ofte må betale høye gebyrer. Ta derfor ut penger på stedet hvor du ferierer – dette kan spare deg for høye gebyrer. Det verste du kan gjøre er å veksle penger på norske flyplasser.

Her er vekselgebyrene skyhøye. Når man skal reise til utlandet, og ikke har vekslet penger før man er på flyplassen, er dette ofte siste mulighet å veksle penger, hvis man ønsker å ha kontanter med inn i landet man skal reise til. Dette er bankene svært bevisste på, og vet derfor å utnytte denne situasjonen ved å kreve høye vekselgebyrer. Derfor er det spesielt høye gebyrer på uttak av utenlandsk valuta på slike steder.

Et godt råd er derfor å ta med nok valuta, slik at du kan komme deg fra flyplassen til det stedet du ferierer på.

En annen viktig huskeregel når du er i utlandet, er å velge den lokale valutaen. Dette er også viktig å huske når du bruker kredittkort i utenlandske butikker. Ved hjelp av valutakalkulaltoren kan du raskt omregne den aktuelle kursen, slik at du vet hvordan valutakursen ligger i det landet du skal reise til.

Valutakalkulatoren er enkel og meget brukervennlig, og den gir alltid de aktuelle valutakursene. Uttak av kontanter koster også noe i utlandet, fordi uttak av fremmed valuta i minibanker er en utgift for bankene, som blant annet forsikring, frakt, kvalitetskontroll og sikkerhet ved oppbevaring av pengene. I tillegg endres valutakursene til stadighet.

Velg alltid lokal valuta

Når du er på feriestedet kan du velge om du vil betale i lokal valuta eller norske kroner. Det smarteste er alltid å velge lokal valuta – dermed unngår du å tape penger. Hvis du velger å betale i norske kroner, får du en valutakurs som er fastsatt av den enkelte butikken, og denne kursen vil nesten alltid være mye høyere enn din egen banks kurs.

Derfor er det alltid mest økonomisk å betale i lokal valuta.

200-kronersgrensen

Du har kanskje hørt om den såkalte 200-kronersgrensen. Det vil si at grensen gjør at du ofte må betale moms og i noen tilfeller toll for varer som koster mer enn 200 kr. som du har handlet i en butikk i utlandet.

Derfor er det viktig å være obs på varer som koster ca. 200 kr. fordi du da kan risikere å måtte betale høye ekstrautgifter.

Bruk kort i utlandet hvis det er mulig

Det er alltid en god idè å bruke kort i utlandet, dersom dette er mulig. Det er både enkelt og tryggere, da du slipper å gå rundt med mange kontanter, og dermed ikke behøver å bekymre deg for tyveri. MasterCard er blitt kåret som det tryggeste kortet å betale med.

Her kan du kontrollere at beløpet du betaler er riktig før du skal betale kredittkortregningen når du kommer hjem senere. Du kan bruke valutakalkulatoren vår for å finne fram til den rimeligste valutaen samt den aktuelle kursen på valutaen i det landet du skal feriere i. Et billig feriemål akkurat nå er Tyrkia, som er et av de billigste ferielandene i forhold til utviklingen i valutakurser. Prisnivået er også lavt i forhold til det norske, derfor er dette billig og populært land å feriere i for nordmenn.

Valutakalkulatoren vår hjelper deg til å omregne den aktuelle kursen for tyrkisk lire hvis du bestemmer deg for dette reisemålet. Men du kan naturligvis også omregne alle andre lands valutakurser med vår valutakalkulator.

Gode spareråd når du skal på ferie

Valutakalkulatoren regner ut hvor mye du får i den ønskede valuta for de norske pengene og du kan deretter lage et budsjett for reisen. Dermed kan du unngå å bruke mer enn det du har råd til og for å få mer kontroll på pengene og økonomien din. Ved hjelp av vår valutakalkulator kan du raskt finne den aktuelle valutakursen for andre lands valuta og dette er nyttig når du planlegger en reise.

For å spare penger når du er på reise kan det være en god idè å spise middag hos privatpersoner eller lage mat selv i stedet for å spise ute på restauranter eller cafèer. Dermed kan du få en billigere ferie. Du kan også spare betydelige summer på ferien ved å velge det riktige tidspunktet for ferien – legg ferien utenom skoleferiene for å oppnå de beste prisene på hotell og fly. Et annet viktig element i forbindelse med utenlandsreise er å være oppmerksom på bruk av kort og mobil, og dette er uavhengig av den gjeldende valutakursen.

Du kan risikere å måtte betale lokale gebyrer i noen minibanker i utlandet når du tar ut kontanter. Derfor er den billigste metoden vanligvis å betale med kort der hvor dette er mulig.

Vær forsiktig med feiltasting i utlandet

Når du er på reise i utlandet er det viktig å være nøye med inntasting av riktig sum. Hvis du slår feil ved inntastingen i utlandet og kredittkortet ditt blir belastet feil, kan du risikere å miste penger selv om betalingen blir slettet med det samme.

Dette problemet kan oppstå når stedet du er på i utlandet tar èn bestemt kurs når beløpet trekkes fra kontoen, og en annen kurs når beløpet skal settes tilbake. Jo større beløp som skal betales, jo større blir differansen. Det kan fort skje at det trekkes en null for mye på en regning, og da kan mye penger gå ut av kontoen kun ved at pengene trekkes og settes tilbake på kontoen.