Budsjett og mikrolån

Tilbud oppdatert: 25/01-2022
Lånebeløp Løpetid Effektiv rente
10 000 - 600 000 kr 1 - 20 år 5,11 - 20,54%
Annonselenke
 • Det er helt uforpliktende

 • Det koster deg ingenting

 • Søk lån hos 23 banker

Eksempel: Nominell rente fra 4,90% til 19,90%. Eksempel: Nominell rente 11,9%, eff. rente 13,7%, 100.000 o/5 år, kostnad 35.858, totalt 135.858.
10 000 - 600 000 kr 1 - 15 år 5,17 - 40%
Annonselenke
 • Raskt svar

 • Vi finner det billigste lånet

 • Gratis og uforpliktende tjeneste

Eksempel: Nominell rente 11.39%, effektiv rente 11.31%, 150 000kr, o/5 år, kostnad 43.467. Totalt 193.467
25 000 - 500 000 kr 1 - 15 år 6,49 - 22%
Annonselenke
 • Tilbud fra opptil 13 banker

 • Gratis

 • Uforpliktende søknad

Eksempel: 25.000 kr. Nominell rente 13,49 %. Effektiv rente 27,31 %. Kostnad 3.425 kr, Totalt 28.425 kr.
5 000 - 600 000 kr 1 - 5 år 7,99 - 19,99%
Annonselenke
 • Ha full kontroll via appen

 • Tilbyr kredittkort

 • Samle lån & kredittkort

Eksempel: Effektiv rente 13,81%, 100.000 o/2 år, etabl.geb. 950, kostnad 13.965. Total: 113.965.Løpetid 1-5 år. Maks. effektiv rente 35,01%.
5 000 - 500 000 kr 1 -15 år 6,32 - 32,9%
Annonselenke
 • Tilbud fra opptil 15 banker

 • Få laveste renten

 • Gratis

Eksempel: Nom. rente 12,9 %, eff. rente 15,52 %, 75 000 kr o/5 år, kostnad 30 509 kr, totalt 105 509 kr.
5 000 - 500 000 kr 1 - 15 år 6,9 - 24,9%
Annonselenke
 • Svar fra 15 banker

 • Få laveste renten

 • Helt kostnadsfritt

Eksempel: 100 000 kr, 5 år, nom. rente 12%, etabl.-/termingeb. 0kr gir eff. rente 12.68%. Totalkostnad: 133 467 kr
25 000 - 500 000 kr 1 - 15 år 6,86 - 24,63%
Annonselenke
 • Spar tid og penger

 • Uten forpliktelser

 • Ansvarlig långiver

Eksempel: 50 000 kr over 5 år, effektiv rente 15,2%, kostnad 19 779 kr, totalt 69779 kr.

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Budsjett og mikrolån

Noen ganger kommer vi i situasjoner hvor vi har for lite penger på kontoen eller kontoen er helt tom i slutten av måneden. Og enda skal regninger og utgifter betales. Dette er ingen behagelig situasjon å oppleve, og det kan komme til å bli en vane eller en ond sirkel som kan være vanskelig å bryte.

Jo lengre man venter, jo mindre penger har man til overs hver måned. Derfor er det en god idè å forsøke å bryte denne vanen. En løsning kan være et mikrolån, som egner seg for alle som behøver en mindre sum penger her og nå. Størrelsen på mikrolån varierer vanligvis mellom 100 og 10 000 kr.

Mikrolån – kort fortalt

Nedenfor finner du den viktigste informasjonen om mikrolån samt typiske verdier for disse lånene.

Løpetid: Fra 1 til 30 dager, men det finnes selskaper som tilbyr lengre nedbetalingstid for større lån.

Rente: Renten på mikrolån er avhengig av selve lånebeløpet. Noen lånetilbydere tilbyr gratis lån av pengene, forutsatt at det er første gang du låner. Det er verdt å huske at ÅOP er litt høyere på mikrolån enn på forbrukslån, ettersom det prosentvis høyere rente på mikrolån.

Størrelse: Beløpet på mikrolån varierer vanligvis fra 100 til 10 000 kr. Mikrolån kan være en nyttig hjelp i mange tifeller, og spesielt når du ønsker å oppsupplere ditt månedsbudsjett. Ettersom mikrolån er såpass lave lånebeløp, blir gjelden lav og nedbetales raskt.

Mikrolån er også nyttige hvis du skal kjøpe noe spesielt, som for eksempel en reise, arrangere en fest eller hvis bilen skal repareres. Det kan også hende, at du bare har lyst til å kjøpe noe helt bestemt bare for å skjemme deg selv litt bort, som en ekstra glede i hverdagen. Alt dette kan realiseres ved et mikrolån, som gir deg økonomisk pusterom.

Du kan supplere ditt personlige budsjett og gjøre hverdagen lysere for både deg selv og andre rundt deg. I likhet med andre forbrukslån stilles det ved mikrolån ingen krav til hva pengene skal brukes til. Dette gir deg både frihet og diskresjon, da det er din privatsak hva du vil bruke mikrolånet på. Dessuten sparer du tid og arbeid ved å slippe for redegjørelsen med hva du skal bruke lånet til.

Budsjett for variabel inntekt

Hvis du har en variabel inntekt og vurderer å ønsker å nedbetale gjeld eller gamle smålån, kan du lage et budsjett som kan brukes. Dette budsjettet egner seg først og fremst til personer som ikke kan si nøyaktig hva de vil tjene hver måned. Ved hjelp av dette budsjettet kan du skape en god rutine og et godt overblikk over dine inntekter og utgifter.

Først lages en liste over utgifter og økonomiske mål, som i eksempelet nedenfor:

 • Husleie/bolig
 • Mat
 • Bil/offentlig transport
 • Strøm
 • Klær
 • Fritid
 • Forsikring
 • Penger til sparekonto
 • Telefon/TV/Internett

Dersom du har overskudd av inntekter en måned, kan du legge penger til side på budsjettkontoen din. I motsatt tilfelle er det lurt å fokusere på de budsjettkategoriene du er nødt til å betale hver måned. Deretter kan du bruke det du har behov for av budsjettkontoen.

Grunnleggende betingelser for lån

Noen grunnleggende betingelser må oppfylles for å få innvilget en lånesøknad hos bankene. Alle låneselskapene har til felles at de foretar en kredittsjekk av lånesøkerne for å finne ut om disse er dårlige betalere eller ikke. Dessuten stiller de fleste lånetilbyderne krav om at søkeren har en minimumsalder, som vanligvis varierer mellom 18 og 25 år.

I tillegg kreves det at søkeren har norsk statsborgerskap eller bor og oppholder seg i Norge samt dokumentasjon for en viss minimumsinntekt. Hvis du kan oppfylle disse betingelsene, står ingenting i veien for å søke om et mikrolån hos de aller fleste lånetilbyderne på markedet.

Kredittsjekk foretas av alle banker når man søker om et lån eller et vanlig forbrukslån, enten det er et høyt eller lavt lånebeløp. Grunnen er at lånetilbyderne behøver en sikkerhet for at lånetakeren er i stand til å betjene lånet og har en god betalingshistorikk. Og ettersom lånesøkeren ikke behøver å stille eiendeler som pant for lånet, løper banken en risiko ved å låne ut penger til folk.

Derfor behøver de en vurdering av kundens betalingsevne som en slags sikkerhet for at de får pengene tilbake.

Hvem kan få et mikrolån?

Du behøver ikke stille sikkerhet i form av eiendeler for lånet, som ved for eksempel bolig- eller billån. En annen grunn til at mikrolån er enkle å få innvilget, er at bankene ikke krever å vite hva lånet skal brukes til – dette er helt opp til deg selv. Det skal altså ikke vurderes om lånet er «fornuftig» eller ej, dette blir din personlige sak.

Låneselskapene konkurrerer i dag om å få de fleste kundene, og går derfor langt for å imøtekomme kundenes behov og ønsker. De har den grunnholdningen at de ikke vil ta stilling til kundenes behov. Det er imidlertid en del kriterier som skal overholdes for at bankene vil gi mikrolån til lånesøkere:

Inntekt

Låneselskapene krever ofte en dokumentasjon for din inntekt på enten månedlig eller årlig basis. Dette gjøres fordi de behøver en sikkerhet for at de vil få pengene tilbake av lånesøkeren. Dersom søkeren ikke har en fast inntekt eller tjener for lite, reduseres sjansene for å kunne få et lån.

Alder

Man skal som minimum ha fylt 18 år for å kunne søke om et mikrolån. Noen lånetilbydere har litt høyere aldersgrense, og den variere mellom 18-25 år.

Jobbsituasjon

Når du sender inn en søknad om et lån, vil låneinstituttene foreta en kredittvurdering av deg. Det vil si at de vurderer din økonomiske situasjon og betalingsevne. Ofte må lånesøkeren dokumentere at han eller hun har en fast jobb og en regelmessig inntekt.

Dette viser at de har en stabil og sikker økonomi, som vitner om at de har mulighet til å betale tilbake lånet.

Andre krav

I tillegg til disse kravene er det noen andre elementer lånesøkere bør være oppmerksomme på når de søker om et mikrolån. De fleste lånetilbyderne krever at du ikke har tidligere betalingsanmerkninger, mens noen selskaper helst ser at lånesøkerne logger inn på deres hjemmeside via MinID. Grunnen til dette er at det fungerer som en dokumentasjon på at du har mulighet til å bruke offentlige hjemmesider.

Fordeler og ulemper ved mikrolån

Som ved de fleste lån, er det både fordeler og ulemper ved mikrolån. Det er viktig å vurdere disse og forsøke og finne ut av hva som er mest hensiktsmessig og nyttig for din personlige situasjon. Det anbefales å lage en nedbetalingsplan for lånet samt en vurdering av din personlige økonomi før du signerer låneavtalen.

Ettersom mikrolån har en liten størrelse, er dette for mange en god og fordelaktig løsning som kan løse mange ulike situasjoner.

En av de viktigste grunnene til at mikrolån er blitt så populære, er den effektive prosessen ved disse lånene. Fra du søker til du mottar pengene på din konto går det ikke lang tid. Dessuten stiller bankene få og relativt enkle krav til lånesøkerne, som gjør at langt de fleste er kvalifisert til å få et mikrolån.

Mikrolån er derfor spesielt populære blant unge folk. Det er viktig å være oppmerksom på høyere utgifter enn lån i banken, ettersom mikrolån har en del høyere rentesatser enn vanlige lån. Hvis man er oppmerksom på dette, og innhenter flere tilbud som man kan sammenligne med hverandre, kan man finne fram til gode og gunstige mikrolån, som er økonomiske og fornuftige. Hvis du vurderer å ta opp et mikrolån, anbefales det å holde øye med ÅOP`en og renten på lånet før du godkjenner låneavtalen.

Hvis du har spørsmål eller er i tvil om noe, kan du alltid ta en prat med finiansieringsselskapet. Ved mikrolån betales lånebeløpet tilbake innenfor en kort tid, vanlig i løpet av 30 dager. Hvis du har laget en nedbetalingsplan og vet at du kan klare å betjene mikrolånet, står ingenting i veien for å ta opp et slikt lån.