Mikrolån

Tilbud oppdatert: 19/03-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Mikrolån

Alt du trenger å vite om mikrolån

Mikrolån kan gi deg større økonomisk råderom i hverdagen, når du trenger litt ekstra penger for å få inntekt og utgift til å gå opp. Derfor er det likevel en del saker, som er bra å vite om mikrolån. Vi regner opp det viktigste du må vite her, slik at du finner alt du trenger å vite om mikrolån, kredittsjekk, søknadsprosess, krav til deg som søker om mikrolån, og forklaringer om renter, betalingsanmerkninger og alt annet, som er greit å vite når du skal søke mikrolån.

Et mikrolån er er et lån på 10.000 kroner eller lavere beløp, vanligvis mellom 1000 og 5000 kroner. Du kan få mikrolån på helt ned til 500 kroner hos enkelte aktører. Mikrolån er i prinsippet et forbrukslån, og er veldig lik forbrukslån i låneprosess og utforming.

Forskjellen på vanlige forbrukslån og mikrolån, er at mikrolån er lån på lave beløp, mens forbrukslån er lån på over 10.000 kroner. Akkurat som med andre forbrukslån, er et mikrolån uten sikkerhet i eiendeler, og du trenger heller ikke å ha kausjonist for lånet.

Et lån med sikkerhet i eiendeler kan være huslån eller billån, hvor huset eller bilen fungerer som sikkerhet for lånet ditt. Om du ikke betaler tilbake huslånet ditt, har banken da mulighet for å overta eiendomsretten til huset, for å kunne inndrive pengene. Med en kausjonist som sikring for lånet ditt, er det en person utover låntaker, som garanterer for å betale tilbake lånet, hvis ikke låntaker kan betale.

Kausjonisten skal ha innkomst eller eiendeler, som muliggjør tilbakebetaling av lånebeløpet. Oftest er det nære venner eller familie som er kausjonister. Tar du lån med sikkerhet, er det ofte også begrensninger på hva du kan bruke lånet på. Huslån kan bare brukes til kjøp av hus eller renovering, på samme måte som billån skal brukes til å kjøpe en bil, nettopp fordi det er den eiendelen, som banken har sikkerhet i.

Et mikrolån krever hverken sikkerhet i eiendeler eller at du har kausjonist. Uten sikkerhet i eiendeler eller kausjonist har banken lavere sikkerhet for pengene sine, og derfor har alle forbrukslån, inkludert mikrolån, oftest litt høyere rente enn sikrede lån. Da er banken bedre sikret mot å tape penger.

Til gjengjeld slipper du å skulle involvere noen i å være kausjonist for deg, og du trenger heller ikke å ha verdifulle eiendeler, som banken kan ha som sikkerhet for mikrolån. Det er i det hele tatt ingen andre enn deg og utlåner, som trenger å vite at du har tatt et mikrolån.

En annen fordel med mikrolån, er at du kan låne akkurat den summen du trenger og ikke mere. Det koster å låne penger, så derfor er det lurt å låne bare det beløpet du har behov for, og slippe ekstra renteutgifter. Med mikrolån har du mulighet for å gjøre nettopp det.

Det er ingen som sjekker hva du bruker mikrolånet ditt på, og du trenger heller ikke å opplyse hva du låner til i lånesøknaden din. Dermed står det deg fritt for å anvende mikrolånet ditt til akkurat det du trenger nå.

Alle utbydere av mikrolån undersøker kredittverdigheten din før du blir godkjent til lånet.

Mikrolån kan forveksles med mikrokreditti bare farten. Mikrokreditt er noe helt annet enn mikrolån. Mikrokreditt fungerer som oftest som en del av nødhjelpspakker, hvor enkeltpersoner kan låne små beløp til å starte småbedrifter eller anskaffe dyr og setekorn.

Mikrokreditt får du ikke i Norge, og det er ikke noe som tilbys av vanlige bankinstitusjoner, du kommer over som alminnelig kunde i Norge.

Mikrolån, sms-lån, ekspresskreditt, minilån…

Kjært barn har mange navn, og mikrolån kalles mye forskjellig alt etter utbyder. Flertallet av navnene dekker over samme type lån: ekspresskreditt, minikreditt, smålån og minilån er det samme som mikrolån, har samme søkeprosess og utbetaling via nettsøknad eller papirsøknad fra din bankinstitusjon.

Sms-lån er også et mikrolån, men de har litt annerledes søkeprosess, siden du får svar på lånesøknaden med tekstmelding, og søknaden er anpasset for å bruke med smartphone. Utover søkeprosessen er sms-lån ganske lik alle andre mikrolån, men du skal være oppmerksom på at metoden for lånesøknad kan gjøre det mere vanskelig å gjennomskue lånet, og få lest låneavtalen grundig. Det er viktig å få lest låneavtaler grundig, slik at du vet hvilke vilkår du skriver under på, uansett om du tar opp mikrolån ditt via en lånesøknad på nettsted, papirsøknad, eller om du låner via telefon.

Du kan bruke mikrolån på akkurat det du vil

Mikrolån er som sagt et forbrukslån uten anvendelsesbegrensninger, og kan brukes på det du har behov for. Med mikrolån trenger du ikke å opplyse hva du skal bruke pengene til. Derfor kan du kan bruke pengene på akkurat det du vil, og ingen spør om du har kjøpt oppvaskmaskin eller finkjoler for pengene.

Derfor er det likevel lurest å bruke mikrolån til nødvendige, men uforutsette utgifter, når økonomien din trenger en kortvarig boost, frem for å bruke mikrolån på kortvarige forbruksgoder du strengt tatt klarer deg uten.

Mikrolån brukes vanligvis til å betale mindre uforutsette utgifter, for eksempel til å betale regninger før forfall, slik at du slipper morarenter på regningen din, kanskje til å betale tannlegeregningen etter litt for vågale stunts i skibakken, eller en ny vaskemaskin når den gamle plutselig ryker. Du kan også bruke mikrolån til å slå til på et knalltilbud på flybilletter til sommerferien, selv om det er på slutten av måneden. Da må du huske å regne etter om det lønner seg å betale med mikrolån, som du skal betale tilbake med renter, eller overveie om det kanskje dukker opp et bra tilbud senere.

Det er best å unngå å ta mikrolån til faste regninger alt for ofte. Du bør helst legge ett budsjett slik at du klarer å betale de faste utgiftene dine. Går kontoen støtt og stadig i minus, er det lurt å ta en titt på budsjettet ditt, før du søker om mikrolån.

Du kan bruke budsjettplanleggeren til SIFO til å se over budsjettet ditt, og sjekke at du har med alle utgifter. Blir det fortsatt feil, og du går i minus, er det regnskapet ditt, du skal gå over. Da skal du se på hva du faktisk har brukt pengene dine på i løpet av måneden, og om noen av dem har gått til andre utgifter enn planlagt. Har du bruk for hjelp med budsjettplanlegging, har de fleste banker også gratis verktøyer du kan bruke både til å planlegge budsjett og til å se over regnskapet ditt.

Som med alle andre lån, må du betale tilbake mikrolånet ditt med renter. Har du ellers en bra og stabil økonomi, er det ingenting feil med å ta et mikrolån, når økonomien har blitt uforutsett trang.

Før du tar opp mikrolån

Du får ikke mikrolån hos alle banker, og derfor er det ekstra viktig å sjekke tilbudene du finner på mikrolån. Grunnen til at mange banker ikke tilbyr mikrolån, er at de ser det som et mere risikabelt lån, og at de har en del omkostninger til oppretting av lån sett i forhold til lånets størrelse. 

Da lønner det seg kanskje ikke for banken å tilby mikrolån, hvis renteutgiftene skal være rimelige for kundene. Noen få av aktørene på markedet for mikrolån har vært i den dyre enden, og krevd høye renter med kort tilbakebetaling. Da lønner det seg sjeldent å ta mikrolån, uansett hva du låner til.

Derfor må du huske å sjekke låneavtale og utlåner, før du tar opp mikrolån. Heldigvis er flertallet av aktører på mikrolånsmarkedet reale spillere, hvor du har mulighet for å låne mindre pengesummer til en rimelig pris. Oftest er det mest fordelaktig å låne hos etablerte finansinstitusjoner, så fremt de tilbyr mikrolån, eller gjennom nettbanker, du stoler på for å få beste kombinasjon av billig pris, sikkerhet og kundeservice. Hos Moneybanker.no kan du lett sammenligne tilbudene på mikrolån, og se hvilke mikrolån som er mest fordelaktige for deg.

Når du undersøker hvilke mikrolån som passer deg best, skal du undersøke en del ting. For det første skal du kunne låne rette beløpet. Vanligvis kan du låne fra 500 eller 1000 kroner og opp til 5000 eller 10.000 kroner.

Det varierer litt fra aktør til aktør når lånet går fra mikrolån til regulært forbrukslån. De fleste setter maks-grensen for hva du kan låne etter innkomst og betalingsevnen din. De fleste bankinstitusjoner har forbrukslån på opp til minst 50.000 kroner, og noen helt opp til 500.000 kroner, så du har mulighet for å låne flere penger enn maksgrensen på mikrolån. Mikrolån er aktuelt når du bare trenger litt ekstra for å få det til å gå rundt.

Når du tar mikrolån, skal du også undersøke utgiftene til renten på mikrolån, hvor det enkleste er å se på det fulle rentebeløpet og på effektiv rente som inkluderer alle omkostninger som gebyrer og liknende. Ved lånetilbud skal det finnes et låneeksempel, som viser både effektiv rente, samt fulle omkostninger på mikrolån, slik at du kan se hvor mye du kommer til å betale tilbake.

Du skal være oppmerksom på at låneeksempler i reklamemateriale, eller på nettsider ikke nødvendigvis betyr at du får akkurat samme rente som har blitt brukt i eksemplet. Renten på mikrolån ditt settes individuelt etter din betalingsevne, så du må se hvilken rente du får tilbud om, når søknaden din blir godkjent. Derfor er det også lurt å søke om mikrolån hos flere utlånere, slik at du kan sammenligne den faktiske rentesatsen du får tilbudt.

Låneavtale

En låneavtale er avtalen du får tilsendt etter at du har søkt om å ta opp mikrolån. Låneavtalen skal inneholde en rekke opplysninger om mikrolånet du har fått godkjent, slik at du kan velge om du vil ta opp mikrolån, eller om du foretrekker et annet tilbud. Lånetilbudet skal underskrives av deg, og sendes tilbake til långiver, før låneavtalen er gyldig og pengene betales på kontoen din.

Låneavtalen skal inneholde en rekke ting:

  • Lånebeløpet - altså hvor mye penger du låner
  • Hvem som har lånt pengene - altså dine persondata, hvilket også betyr at det er du, som står som skyldner og hefter for pengene du låner
  • Hvem som låner ut pengene til deg - det vil si banken og deres kontaktdata
  • Rentesatsen på både nominell og og effektiv rente, eventuelle gebyrer, samt eventuel morarente for forsinket betaling
  • Hvordan lånet skal betales tilbake - over rater, eller i samlet betaling
  • Når lånet løper ut og du skal ha betalt ut hele lånet

Det viktigste for deg, når du sammenlikner låneavtaler, er å se på utgifter til renter og gebyrer og tilbakebetaling. Vanligvis skal du betale tilbake lånet ditt i månedlige rater, men med mikrolån er tilbakebetalingstiden vanligvis temmelig kort, og kan være så kort som en måned. I så fall skal du betale tilbake hele mikrolånet ditt i en samlet rate ved nestfølgende måned.

Da må du være sikker på at du har mulighet for å betale tilbake pengene innenfor fastsatt tid. Betaler du ikke ut mikrolånet ditt, eller er terminbeløpet forsinket, blir du pålagt morarente, og skal betale ekstra i rente for det forsinkede beløpet.

Disse grunnene er årsaken til at du må lese gjennom din individuelle låneavtale, som du får tilsendt etter at du har søkt om å ta opp mikrolån. Da du er sikker på hva du skriver under på, får best mulig lån og kjenner dine rettigheter. Husk at en tilsendt låneavtale ikke er gyldig før du har underskrevet den, og at du ikker forplikter deg til å ta opp mikrolån, selv om du har sendt inn en lånesøknad.

Slik søker du mikrolån

Hos de fleste selskaper søker du om lån på nettet, når du skal ha mikrolån. Dette krever at du søker på nettet, og ikke bruker papirsøknad. med søknad på nettet behandles søknaden din elektronisk.

Du kan også søke via brevpost hvis du vil, men da blir behandlingstiden vesentlig lengre, og du oppnår ikke samme fordel med rask behandling av mikrolån ditt.

De aller fleste søker om mikrolån på nett. Da må du ha BankID for å kunne identifisere deg og underskrive låneavtalen. Søknadene er lette å fylle ut, og har du problemer med søknaden, kan du alltid kontakte selskapets kundeservice, som kan hjelpe deg med å søke.

Når du fyller ut en lånesøknad skal du vanligvis fylle i ønsket beløp på mikrolån, din kontaktinformasjon og persondata. Deretter skal du fylle ut informasjon om privatøkonomien din, så som innkomst og annen gjeld. Du skal sannsynligvis også ha en aktuell selvangivelse og lønnslipp som dokumentasjon på den økonomiske situasjonen din.

Dette krever de fleste utlånere, selv om du kan finne enkelte utlånere, som ikke krever innkomstdokumentasjon.

Når du har sendt inn søknaden din, blir den behandlet elektronisk, så fremt den har blitt fylt ut korrekt. Er det feil i søknaden, kontakter låneselskapet deg for å få manglende informasjon. Etter at søknaden din har blitt behandlet og godkjent, får du tilsendt godkjennelse av lånesøknad, i form av en låneavtale.

Når du underskriver låneavtalen og returnerer den til låneinstitusjonen, bekrefter du at du vil låne pengene, og er forpliktet til å betale dem tilbake etter avtale.

Slik får du det mest fornuftige mikrolån!

Uansett hvilken type lån du tar, lønner det seg å undersøke markedet først. Skal du ta mikrolån, er det akkurat det samme som gjelder, slik at du slipper billigst mulig unna i renter. Den enkleste måten å finne de mest fornuftige mulighetene er ved å bruke en søkemaskin til å sammenligne lån med.

Da kan du se eksempler på renter og omkostninger, samt lånebeløp og krav til låntaker, og vurdere hvilke selskaper som kan være relevante for deg. 

Renten du får på mikrolånet ditt, er individuelt vurdert og blir fastsatt etter din lånesøknad sendes inn. Derfor kan du bare lage en endelig sammenligning etter at du har søkt om å få ta opp lån hos forskjellige selskaper, og da vurdere hvem som kan gi deg de mest fornuftige lånevilkår for mikrolån. Det er ikke bindende å søke om mikrolån hos banken.

Du blir først bundet til låneavtalen, når du har underskrevet den, og returnert den til banken. Derfor kan du like godt søke hos flere banker, slik at du har bedre sammenligningsgrunnlag.

Da får du tilsendt låneavtaler fra alle selskaper som kan godkjenne deg som låner til mikrolånstilbuddet deres. Du skal da bare lese gjennom avtalene, og underskrive og sende inn den avtalen som gir deg mest fornuftige lånevilkår. Når søknaden er godkjent, skal du sende tilbake en underskrevet lånedokument og betalingsplan til selskapet, og kan først deretter få utbetalt pengen på kontoen din.

Du skal underskrive lånedokumentene med BankID.

De andre avtalene trenger du ikke å reagere ytterliger på. Denne fremgangsmåten gir deg mulighet for å sammenligne den reelle utgiften til lånet og rentesatsen, som du kan få på mikrolånet ditt, og du kan velge det mikrolånet du foretrekket.

Hva er kredittvurdering?

Hos alle selskaper blir du kredittvurdert, før du får godkjent søknaden din. En kredittvurdering skal vurder din betalingsevne, og er sammen med din inntekt, grunnlaget for om banken kan godkjenne din søknad på mikrolån.

Du kan lese om kredittvurdering hos datatilsynet som alltid har oppdaterte opplysninger. Her finner du det viktigste, du trenger å vite om kredittvurdering.

Du kan bli kredittvurdert av et selskap, når du kjøper varer på abonnement, faktura eller ratebetaling, samt når du kjøper finansielle tjenester - altså får et kredittkort eller låner penger. Det vil si at el-selskap, teleselskap, banken din, utbydere av kundekort som gir kreditt, og en rekke andre selskaper du handler hos, kan kreve en kredittvurdering, før du kan bli kunde. Selve vurderingen foregår elektronisk, og tar bare få minutter.

Du vurderes på din evne til å betale pengene, som du du skylder selskapet. Det er vanligvis tre parametre, som er viktigst ved en kredittvurdering: betalingsanmerkninger, inntekt og allerede eksisterende lån. En av disse faktorer, eller en kombinasjon av disse, kan føre til at du risikerer å få høyere rente på mikrolån eller at det ikke vil bli innvilget.

I særlige tilfeller kan andre grunner til at du ikke får godkjent lånet ditt være gyldig. Det kan for eksempel være om du har gått konkurs med et selskap, hvis du bor utenlands, eller nylig har flyttet til Norge.

Alle kredittopplysningbedrifter må ha en konsesjon - altså en særlig tillatelse til å drive kredittopplysning. Drives det bare med interne kredittvurdering, er bedriften ikke konsesjonspliktig. Det vil si at en bank, som bruker allerede registrert informasjon om egne kunder til å kredittvurdere dem, og ikke deler opplysningen med andre, er ikke pliktige til å ha konsesjon.

Det er Datatilsynet som gir konsesjon.

Kredittopplysningsvirksomhet vil si at en bedrift gir informasjon om kredittverdighet og betalingsevne ut til andre. Alle opplysninger som videregis til mottaker for at denne kan vurdere kredittverdighet, teller som kredittopplysninger. Alle personer med nåværende eller tidligere skattbar inntekt er registrert hos kredittopplysningbyråene.

Kredittopplysningbedrifter kan samle inn opplysninger fra offentlig tilgjengelige registre og kilder som skattelister, Brønnøysundregister og Norsk Lysingsblad. Du skal få skriftlig varsel når bedriftene registrer opplysninger på deg i databasen. Du skal varsles før opplysningene utleveres til den som ber om kredittvurdering.

Dette er for at du kan rette eventuelle feil i opplysningene.

Du har rett til å vite hva som er registrert om deg hos kredittopplysningbedrifter uten å skulle betale for det. Da må du henvende deg til bedriften for å få innsyn i opplysningene, som er registrert på deg.

Hvis du oppdager at et kredittopplysningbedrift har uriktig informasjon registrert på deg, må du ta kontakt til dem for å rette feilen. De har plikt til å rette eller slette uriktig informasjon. Når du har blitt kredittvurdert, får du et gjenpartsbrev, hvor du kan se hvem som har bedt om kredittvurdering av deg.

Lurer du på hvorfor du har blitt vurdert, bør du ta kontakt til bedriften, som har bedt om en vurdering.

Krav til deg som søker mikrolån

Skal du søke om å ta opp mikrolån stiller banken noen krav til deg som søker. En del av kravene er helt formelle, og gjelder alle som vil ta opp mikrolån. Du skal være over bankens fastsatte minimumsalder for å få låne.

Minimumsalder er minst 18 år, slik at du er myndig. Før dette kan du ikke få låne penger. Noen banker stiller andre krav til alder, og grensen går som oftest et sted mellom 20 og 25 år. Det er veldig sjeldent at man skal være over 25 for å få låne penger, og skal du ta mikrolån, er det som oftest 18 eller 20 år, som er aldersgrensen.

Du må også være norsk statsborger, eller ha vært bosatt i Norge i et visst antall år, vanligvis minst tre år. Dessuten skal du ha en bankkonto, som banken kan sette inn mikrolån ditt på. Du må også ha BankID om du vil søke på nettet, slik at du kan identifisere deg, og underskrive lånepapirer elektronisk.

Individuelle krav til låntaker gjelder vanligvis din økonomiske situasjon, både angående innkomst og hvilke andre lån du har. Innkomsten din skal vanligvis være over en viss grense, men ved mikrolån, er denne grensen ikke så høy som ved større lån. 

Du skal heller ikke ha betalingsanmerkninger. Dette gjelder hos alle banker, som foretar kredittsjekk på deg som kunde, før du får godkjent lånesøknaden på mikrolån. 

Kredittsjekken blir foretatt i alle tilfeller av lån, når du oppretter abonnement, eller skal betale på avbetaling. Har du en grei økonomi og betaler regningene dine til tiden, er kredittsjekk vanligvis ikke noe å bekymre seg om, så lenge det handler om å ta opp mikrolån. Du skal alltid få opplysninger om at en bank eller forretning har fått foretatt kredittsjekk på deg, og hvorfor de har gjort det.

Banker og forretninger kan kun be om en kredittsjekk av deg, hvis du har etterspurt lån, ratebetaling, eller abonnement.

Har du betalingsanmerkning, eller dårlig økonomi på grunn av høy gjeld eller lav innkomst, kan det dessverre bli vanskeligere å gå igjennom en kredittsjekk. Du kan kredittsjekke deg selv hos kredittvurderingsselskaper, hvis du er i tvil. Husk at en kredittvurderingen til lån alltid er en individuell vurdering foretatt av banken, og ikke utelukkende er basert utelukkende på kredittsjekken.

Derfor kan du godt bli nektet lån, selv om du går gjennom kredittsjekk, og ikke har stor utestående gjeld.

Hva er betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning betyr at du har blitt registrert som dårlig betaler, fordi du ikke har betalt en eller flere regninger eller lån, som har gått til inkasso, hvor du har blitt avgjort som skyldner og betalingskravene har gått til namsmannen. For at en bedrift skal ha gyldig inkassokrav mot deg, skal du for det første skylde dem penger, som du ikke har betalt.

Du skal få en betalingsoppfordring, altså et brev eller melding, om at du skylder penger, slik at du har mulighet for å betale tilbake pengene. Betaler du ikke etter å ha mottatt betalingsoppfordring, kan bedriften sende pengene til inkasso. Du skal varsles om at gjelden din sendes til inkasso, slik at du har mulighet for å betale gjelden, eller gjøre innsigelse, hvis du mener at du ikke skylder bedriften penger, før den sendes til inkasso.

Det er dyrt å å få inkassokrav på gjeld, du skal nemlig selv betale for inkassoinndrivingen, som blir lagt på gjelden din. Mener du at det er en feil at du skylder penger, er det veldig viktig å ta kontakt til bedriften, for å utrede problemet. Hvis du ikke reagerer, kan du risikere å måtte betale gjelden uansett.

Betalingsanmerking når gjelden havner hos namsmannen

Betaler du gjelden din, bortfaller inkassokravet. Velger du å ikke betale gjelden din, går pengene til inkassobyrå, som også sender ut betalingsoppfordring til deg, og melding om at kravet har gått til inkasso. Betaler du fortsatt ikke pengene, går kravet til rettslig inndriving hos namsmannen, og da får du betalingsanmerkning. 

Du kan protestere mot anmerkingen innenfor 14 dager, hvis du mener at det er uriktig at du har gjeld hos bedriften. Betalingsanmerkning kan gjøre det veldig komplisert å beholde en god privatøkonomi. Med betalingsanmerkning kan du ikke kjøpe på abonnement eller til ratebetaling, du får ikke tatt opp lån, og du kan til og med få vanskelig for å få tilsluttet energiselskaper til vann og elektrisitet. 

Den letteste måten å unngå betalingsanmerkning på, er ved å betale regningene dine til tiden og gjøre opp gjelden din i henhold til avtaler. Har en sak gått til inkasso, og du har fått betalingsanmerkning, blir den slettet, med en gang du har betalt gjelden din.

Har du alvorlige økonomiske problemer, er det mulig å få gjeldsordning, slik at du får strenge restriksjoner på bruken av penger. Du kan både få frivillig gjeldsordning og en rettsstadfestet, påtvungen gjeldsordning. I begge tilfeller vil du ha betalingsanmerkning til gjeldsordningen er overstått, og du har betalt ut gjelden din. 

Har du gjeld, som du har vanskelig for å betale, lønner det seg alltid best ta kontakt til kreditor, for å få en ordning i minnelighet slik at du kan betale gjelden din uten ekstra utgifter. Vanligvis er kreditor velvillig innstilt på betalingsordninger, hvis du selv tar kontakt, og de slipper å ta kontakt til inkasso. 

Da kan du betale gjelden din i passende rater og slipper å involvere myndigheter. Det er både enklere og billigere for kreditor å få avtale med deg, enn å la manglende betaling gå til inkasso. Det er oftest ikke å anbefale å ta ytterligere lån, hvis du allerede har problemer med å betale tilbake dine eksisterende lån, med mindre det er snakk om et refinansieringslån.

Mikrolån bør ikke benyttes til refinansiering av lån, siden de har såpass lav utbetalingsvolum. Trenger du refinansiering av lån, er det som oftest snakk om større summer, og da bør du benytte deg av refinansieringstjenester. De fleste kredittinstitusjoner har også refiansieringslån, og kan hjelpe deg med dette.

Du kan lese mere om betalingsanmerkning på finansportalen.no.

Dette visste du kanskje ikke om mikrolån

Noen mikrolån har en veldig høy effektiv rente, og markedet for mikrolån har hatt rykte for å bli utnyttet av aktører som utnytter folk med dårlig økonomi, som har trengt mikrolån. 

Dette har tildels blitt avhjulpet ved lovregulering på området. De useriøse aktører har hatt høy rente, og kort tilbakebetalingstid, slik at låntaker ikke har klart å betale tilbake lånet i i tid, og med dårlig økonomi blir enda verre stilt.

Med lave lånebeløp skal man som kunde være oppmerksom på at selv relativt lave rente-og gebyrutgifter raskt kommer opp på en høy prosentdel av det lånte beløpet. Låner du for eksempel 1000 kroner med tilbakebetalingstid på 30 dager, og skal betale 270 kroner i rentekostnad, blir den årlige effektive renten 1732.08%. 

En såpass høy effektiv rente låter umiddelbart veldig dyrt, men den reelle utgiften er bare 270 kroner, om du betaler tilbake lånet innenfor avtalt tid. Ser du på bankens utgifter til opprettelse av lån og behandling av lånesøknad og transaksjon av pengene, er dette beløpet da ikke så høyt likevel. 

Dermed skal du selvfølgelig undersøke hvilke tilbud på mikrolån du kan få, og se på utgifter, men nettopp i tilfellet mikrolån, er det kanskje viktigere å se på hvilke reelle utgifter du har i kontant betaling til mikrolån, og vurdere om du synes det er for høyt, frem for å se på hva den effektive årlige rente er, og basere sammenligning dine på det, som man ellers gjør med større lånesummer.

Vil du ha stor sikkerhet for mikrolån og rådgivning, er det oftest bedre å ta opp mikrolån hos aktører, som utbyr større forbrukslån og andre typer lån. Da kan du ha større sikkerhet for at det er en ansvarlig finansinstitusjon, som har sikre prosedyrer og automatiserte prosesser for lånebehandling og -godkjennelse. 

Dette er da ikke nødvendigvis det mest fornuftige lånet. For å sikre at du får et kundevennlig mikrolån, bør du alltid sjekke utgiftene ekstra nøye, når du tar opp mikrolån, og sammenligne dette med servicen som utlåner tilbyr. Den effektive renten inkluderer gebyrer og forteller deg hvor mye du rent faktisk betaler for lånet ditt. 

En del mikrolån skal også betales tilbake veldig fort med maks betalingstid på bare en eller to måneder. Betaler du ikke tilbake mikrolånet ditt før fastsatt dato, påløper det morarente på mikrolånet, og da blir det ekstra dyrt. Sjekk derfor også tilbakebetalingsordningen, og se over budsjettet ditt, for å sikre deg at långiver gir deg tilstrekkelig med tid til å betale tilbake lånet uten at din økonomi blir alt for trang.

Derfor er det særlig viktig å låne hos en finanstjeneste med gode kundevilkår.