Budsjett med lånekalkulator - Siste steg for perfekte budsjett: Bruk lånekalkulator

Ferdigstill ditt budsjett og beregn dine nøyaktige låneutgifter hos oss!

Tilbud oppdatert: 28/03-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Ferdigstill budsjettet med en lånekalkulator

Mange bruker penger slik de kommer og går, og går gjennom perioder der inntekter og utgifter stiger og synker utenfor et forutsigbart system. Mange har kanskje blitt vant til å bruke mye penger, for så å møte veggen den dagen inntektene synker. Derifra er veien kort til “raske penger” som forbrukslån, kredittkort og lån fra venner og familie.

Muligheter som er gode å ha når situasjonen er prekær, men som ikke er bærekraftige i det lange løp.

På den andre siden har vi de som undersøker, forutser og planlegger sin privatøkonomi: de som setter opp budsjett. Å benytte seg av et budsjett som på en eller annen måte visualiserer månedlige utgifter og inntekter over en lengre tidsperiode, kan gjøre det lettere å holde oversikt over hvordan balansen kommer til å se ut på slutten av hver måned. Både i forbruksøyemed og ved planlegging av større investeringer, er budsjettet uunnværlig som planleggingsverktøy.

I denne teksten skal vi ta for oss budsjettet som konsept, samt hvordan dette med fordel kan komplementeres av en lånekalkulator.

Hvorfor sette opp et budsjett?

Budsjettet er verktøyet som gjør at du kan systematisere dine inntekter og utgifter i den grad disse kan forutses. Mange blir overrasket over hvor konkret et budsjett kan være, og hvor enkelt det er å se hvilke utgifter som må minskes for at budsjettet skal gå i null eller pluss, avhengig av hvilke ambisjoner du har for din privatøkonomi. Budsjettet kan dessuten fungere som en ekstra sikkerhet for den som vil sikre seg mot konsekvensene av en stadig skiftende nasjonal og global økonomi, som ofte kan påvirke rentenivået.

Om man budsjetterer for de svingninger og stigninger i rentenivået som kan påvirke ens økonomi, skaper man en buffer som kan være både betryggende og nødvendig.

Budsjetter kan dessuten anvendes til en rekke ulike formål. Det er ikke bare den gjengse økonomien som kan settes i system, man kan også sette opp egne budsjetter for konkrete lån eller investeringer. Senere i denne teksten skal vi komme tilbake til dette, samt ta for oss hvordan en lånekalkulator kan spille en viktig rolle i utformingen av slike spesifikke budsjetter.

Hvordan sette opp et budsjett?

Vi skal nå ta for oss tre viktige komponenter ved et godt budsjett: ærlighet, nøyaktighet og korreksjon. Vi skal nå kikke litt nærmere på disse komponentene. Med “ærlighet” ligger at du som setter opp budsjettet er ærlig med deg selv om hvor mye penger du bruker på hva.

Budsjettet er ikke stedet for idealisering og forsetter – det er derimot stedet for å anerkjenne hva man bruker penger på, være seg at utgiftene anses som “ønskelige” eller ikke. Bruker du tusenvis av kroner ute på byen, er det viktig at dette kommer med i budsjettet.

Komponent nummer to – nøyaktighet – er den faktoren som avgjør hvor presist ditt budsjett vil være. Jo mer nøyaktig du fører inn inntekter og utgifter, jo mer sannsynlig er det at du klarer å forutse akkurat hvor mye penger du kommer til å sitte igjen med på slutten av måneden. De fleste vil oppleve at økonomien ikke kan forutses ett hundre prosent, da det alltid kan dukke opp uventede utgifter eller inntekter. Men å viteakkurathvor mye lønn man sitter igjen med per måned etter skatt, hvor mye feriepenger man kommer til å få utbetalt en bestemt måned, eller hvor store de sammenlagte faste utgiftene til telefoni og strømmeabonnementer er per måned – dette er relativt lett å forutse. Jo flere utgifter man har beregnet med nøyaktighet, desto mindre blir overraskelsene ved uventede utgifter.

Den tredje komponenten i et godt budsjett, er korreksjon. Nærmere forklart er korreksjonen en stadig kontroll over hvordan budsjettet stemmer overens med det reelle forbruket. I de tilfeller hvor budsjettet og virkeligheten spriker, oppdaterer man budsjettet slik at dette hele tiden er mest mulig i tråd med det reelle forbruket.

Om man klarer å sette opp et budsjett som er både ærlig og nøyaktig, samtidig som dette stadig oppdateres på bakgrunn av korrigeringer, vil man kunne etablere og videreutvikle et verktøy for livet.

Utformingen av budsjettet

Når det kommer til den rent tekniske delen av budsjettet – nemlig hvordan åutformeet budsjett – finnes det like mange måter å gjøre dette på som det finnes måter å bruke penger på. Man kan bruke alt fra enkle maler funnet i skolebøker eller på Internett, til mer kompliserte tjenester knyttet opp mot banker og finansielle aktører. Mange av de store bankene har egne budsjettverktøy som de tilbyr sine kunder å benytte seg av.

De siste årene har man dessuten sett framveksten av tilleggstjenester knyttet opp mot nettbanken, som gjør at man kan se hvilke typer utgifter man har mest av, ofte presentert på tilgjengelig vis som visualiserer den enkeltes forbruk på ulike områder som for eksempel klær, transport, telefoni og mat. Gjennom å analysere søyler og kakediagrammer i ulike farger kan selv den økonomisk uinteresserte peke ut hvilke utgiftsposter som spiser unødvendig mye av økonomien. Denne kontrollen over reelle utgifter kan være til stor hjelp når man vil korrigere sitt budsjett.

Linken mellom budsjett og lånekalkulator

Å systematisere sine månedlige inntekter og utgifter høres kanskje ikke så komplisert ut for de som er gjeldfrie: de pengene som går inn er de som kan gå ut, og forbruket kan ganske enkelt styres deretter. Forøvrig er det mange privatpersoner som allerede har eller ønsker å ta opp lån til større investeringer slik som hus, bil eller studier. Å forutse utgiftene til et lån som skal etableres, utvikles og nedbetales over flere år – kanskje til og med over flere tiår – kan fort bli komplisert.

Den gjengse forbruker kan ha vanskelig for å se for seg hvilke utgifter som er knyttet til et stort lån, og kanskje også hvordan disse utgiftene endrer seg over tid.

Det er på dette tidspunktet man bør lete opp en lånekalkulator. Men hva er egentlig det? En lånekalkulator er et nettbasert verktøy som hjelper deg å regne ut hva ulike lån kommer til å koste. En lånekalkulator kan derfor være det siste steget på veien for deg som har som mål å planlegge økonomien ut fra et solid og realistisk personlig budsjett.

Det finnes en rekke nettbaserte lånekalkulatorer på markedet, og de aller fleste av disse er kostnadsfrie og tilgjengelige for alle. Mange forbinder kanskje en lånekalkulator med prosessen man gjør før man inngår en konkret låneavtale med en konkret bank, men det kan også være et godt egnet verktøy for de som vil regne ut de nøyaktige utgiftene på et nåværende eller hypotetisk lån.

Finn riktig lånekalkulator for deg

Blant de mange lånekalkulatorene som finnes på Internett, kan man med stor sannsynlighet finne en lånekalkulator som passer den enkeltes behov. De store bankene har ofte sine egne kalkulatorer, og kanskje til og med en egen kalkulator for hvert lån de tilbyr. Trenger du en lånekalkulator for billån? Det finnes en rekke lånekalkulatorer for forbrukslån, som kan gi deg god oversikt over hva et forbrukslån vil koste deg per måned hos de ulike tilbyderne.

Lånekalkulatorene for forbrukslån er ofte knyttet til søketjenester med tilknytning til ulike banker og tilbydere av forbrukslån, og om kalkulatoren viser et månedsbeløp man vet man kan betjene, er veien til det reelle lånet både rask og enkel.

I MONEYBANKER.no´s egen lånekalkulator står du helt fritt til å skrive inn verdiene for de ulike fakorene “lånebeløp”, “årlig rente” og “løpetid”. I motsetning til lånekalkulatorer knyttet til konkrete banker, vil det ikke ligge begrensninger i kalkulatoren basert på hvilke lån som er tilgjengelige og ikke. Derfor er MONEYBANKER.no´s lånekalkulator et fleksibelt og anvendelig verktøy både for reelle og hypotetiske lån.

Du fant drømmelånet gjennom å bruke lånekalkulator – men hva nå?

Hvis du gjorde slik denne teksten anbefaler – nemlig brukte en lånekalkulator som et middel til å ferdigstille ditt budsjett – og dette førte til at du fant drømmelånet: hvor går veien videre? Hvis du brukte en konkret banks lånekalkulator, er neste steg enkelt: du legger simpelthen inn en søknad om ønsket lån. Det finnes også tjenester som ved hjelp av en mer generell lånekalkulator kan finne potensielle tilbydere til deg. Hos MONEYBANKER.no kan du for eksempel få opp en liste av potensielle banker basert på dine låneønsker, og gå direkte til lånesøknadene for hver enkelt av disse.

Når man kommer til det steg at man sender en lånesøknad, er det som regel nødvendig å innfri en rekke krav til inntekt, økonomisk stabilitet, alder, statsborgerskap og lignende. Kravene varierer mellom de ulike bankene, men felles for alle er at det settes slike krav.

I fall du har brukt en generell lånekalkulator, slik som MONEYBANKER.no sin generelle lånekalkulator, kan du gå “andre veien”, og basert på dine ideelle kriterier lete etter et lån som ligner på det du regnet deg fram til hos MONEYBANKER.no. En vei å gå vil da være å ta kontakt med konkrete banker for å høre om de kan tilby noe som ligger tett oppe mot ditt ideelle lån.

Oppsummert sett vil det å bruke en lånekalkulator, uavhengig av om denne er knyttet til en konkret bank eller ikke, gjøre det lettere å ferdigstille det vi kan kalle et komplett budsjett for deg som har tatt opp eller som planlegger å ta opp lån. De tre komponentene ærlighet, nøyaktighet og korreksjon vil alle styrkes av at utgiftene på ditt lån er så forutsigbare og reelle som overhodet mulig, og en lånekalkulator er derfor det perfekte supplement!