Lånekalkulator
Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.
Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.
- Innholdet
51 seksjoner
- Lesetid
47 minutter
- Siden er opdateret
25/04-2025
Lånekalkulator
Hvordan kan en lånekalkulator hjelpe meg?
Denne artikkelen gir deg informasjon om lånekalkulator når du skal ta opp et forbrukslån. Ved hjelp av lånekalkulatoren kan du regne ut hva et lån vil komme til å koste deg totalt sett. Du kan velge mellom flere forskjellige ytelser om måneden og hvor lang nedbetalingsperioden skal være.
Det finnes flere forskjellige lånekalkulatorer på nettet og disse oppdateres stadig, slik at du finner lånekalkulatorer med nye og utvidede funksjoner.
Hvor mye kan du kjøpe bolig for?
Det er viktig å skaffe seg et overblikk over kostnadene for boligen før du begynner å granske boligmarkedet. Ved hjelp av vår lånekalkulator kan du beregne prisen på dine månedlige utgifter til lånet ditt. Lånekalkulatoren gir deg også veiledende informasjon om hva som skjer hvis renten stiger.
Rentesatsen er avhengig av din personlige økonomi og inntekt og lånetilbyderen din kan gi deg opplysninger om den nøyaktige renten for lånet ditt. Det første du bør gjøre når du skal kjøpe bolig er å utarbeide en beregning som hjelper deg til å få et overblikk over hvor mye du kan kjøpe bolig for.
Hvordan fungerer vår lånekalkulator?
Lånekalkulatoren gir deg informasjon om hva dine månedlige kostnader vil bli når du tar opp et lån. Du kan også se hva som skjer dersom renten stiger. Hvilken rente du får og hva boliglånet ditt vil koste får du presis informasjon om av din rådgiver eller lånetilbyderen din.
Gode råd om lån
Når du tar opp et lån vil dette koste penger, og ut fra din personlige økonomi, inntekt og rentesats vil lånet komme til å være enten dyrt eller relativt gunstig. Forbrukslån uten sikkerhet er ofte dyre pga renten som ofte er høye på slike lån, da det ikke stilles krav til sikkerhet. Derfor er renten på forbrukslån ofte en del høyere enn ved vanlige lån i de tradisjonelle bankene.
Ettersom det er et hav av lånetilbydere på nettet er det viktig å bruke en del tid på å finne det lånet som passer best til deg og din personlige økonomi samt det lånet som har de beste betingelsene og den laveste renten. Her kan ÅOP (årlige omkostninger i prosent) hjelpe deg. ÅOP gir deg et realistisk bilde på hva lånet kommer til å koste deg totalt sett.
Årlige omkostninger i prosent
I tillegg til rentene kommer ofte gebyrer for administrering, faktura o.l. i forbindelse med et lån. Derfor er det viktig å huske på at disse faktorene også spiller med når det gjelder kostnaden for et lån.
Lånekalkulatoren beregner kostnadene for lånet inklusive renteutgifter. Oppstartsgebyr er ikke del av den effektive renten. Det betyr at det er mulig å bruke ÅOP, som er en forkortelse for årlige omkostninger i prosent, og her inngår alle utgiftene i forbindelse med lånet oppgitt som prosentsats. AOP er kort sagt en verdi som viser de totale utgiftene til lånet i prosent.
I følge norsk lov er er det pålagt alle låneutbydere å opplyse AOP. Hvis du vil ha et mest mulig nøyaktig overblikk over hva lånet kommer til å koste i alt og den gir de beste sammenligningsmulighetene når det gjelder lån.
Ved hjelp av vår lånekalkulator kan du sammenligne og finne de mest fornuftige lånene. Når du sammenligner de forskjellige lånene bør du se etter forskjelllige faktorer, som løpetid, låneramme, ÅOP og rentesats. Dermed kan du finne det lånet som passer mest fornuftig til deg og din personlige økonomi og situasjon.
Det er verdt å huske på at de faktorene som gjør lånet dyrt er avgifter, gebyrer og evt. andre utgifter i forbindelse med lånet. Det er ikke mulig å se disse omkostningene kun ut fra den renten på lånet.
Derfor er det svært viktig ikke kun å gå etter renten på lånet for å få et helhetlig bilde av hva lånet kommer til å koste i alt. Her er som sagt ÅOP en avgjørende faktor, ettersom denne verdien beregner gebyrer, årlige renter og samler det til slutt i et prosenttall som brukes til å sammenligne ulike lån med. I følge kredittavtaleloven skal ÅOP alltid opplyses i forbindelse med reklamering for lån. Du kan få fradrag i skatt på rentene ved lånet, gebyrer er imidlertid ikke fradragsberettiget.
Av denne årsak viser mange lånetilbydere ÅOP både før og etter skatt slik at nettoresultatet av de fradragsberettigede rentene blir synlige.
Sjekkliste før du tar opp et lån
Ikke ta til takke med det første og beste tilbudet - bruk heller litt tid på å sammenligne lånetilbud fra flere lånetilbydere. Dette kan du gjøre ved hjelp av vår lånekalkulator
Det er mange lånetilbydere på markedet som konkurrerer om å få deg sm kunde. Dette gir deg muligheten til å kunne forhandle om selve prisen hvor renter og gebyrer er viktige faktorer. Det er et forsøk verdt, fordi det er mye penger å spare på dette.
Husk at lånet skal betales tilbake innen betalingsfristen, og at avdragene skal betales hver måned. Et godt råd er derfor å lage en nedbetalingsplan før du søker om et lån via vår lånekalkulator slik at du vet at du kan nedbetale lånet innen fristen.
Benytt vår lånekalkulator når du sammenligner de forskjellige lånene - dette gir deg et bedre og mer overskuelig overblikk og du har større sjanser for å finne de mest fornuftige lånene.
Lånekalkulator bolig
Ved hjelp av en lånekalkulator kan du beregne prisen på de forskjellige boliglån og finne de mest fornuftige tilbudene. Ut fra lånebeløpet, løpetiden på lånet og din alder beregner lånekalkulatoren priser på forskjellige lån og innhenter flere forskjellige lånetilbud som du kan sammenligne. Dermed kan du finne det boliglånet som passer best til deg.
I lånekalkulatoren oppgir du disse opplysningene:
- Lånebeløp
- Alder
- Løpetid på lånet
Når du har oppgitt disse opplysningene i lånekalkulatoren kommer det frem tilbud fra ulike lånetilbydere. Du kan selv velge om tilbudene skal sorteres etter popularitet eller den laveste renten.
Lånekalkulator billån
Hvis du vurderer å kjøpe enten en helt ny eller en brukt bil, men mangler den nødvendige kapitalen for å finansiere bilen, kan et billån være en bra løsning for deg. Finn det mest fornuftige billånet ved å bruke vår lånekalkulator.
Som ved andre lån er det flere faktorer som har innvirkning på hvor mye lånet kommer til å koste totalt sett. Disse faktorene er bl.a. rentesatsen på lånet og nedbetalingsperioden.
Ved hjelp av vår lånekalkulator kan du finne fram til flere forskjellige lånetilbud og finne det mest fornuftige alternativet.
Når du tar opp et billån stilles bilen stilles som sikkerhet for lånet. Det innebærer at dersom du ikke kan tilbakebetale lånet ditt har lånetilbyderen rett til å overta bilen og selge den.
Hvor mye kan jeg låne for å finansiere et kjøp av bil?
Det er vanlig at lånesøkeren selv stiller en egenkapital på ca. 10 til 20 prosent av bilens verdi. Dersom du har dette beløpet kan banken innvilge resten av beløpet til lånet gjennom et billån.
Før lånet blir godkjent blir det foretatt en kredittvurdering av lånesøkeren slik at de er sikre på at du kan betjene lånet.
Løpetid på lånet
Lånekalkulatoren vår hjelper deg med å finne de mest fornuftige lånetilbudene på markedet til et billån. Ved å oppgi lånebeløp, alder og løpetid på lånet finner lånekalkulatoren frem til de mest fornuftige tilbudene som passer til nettopp deg. Det er vanlig at et billån nedbetales på 5-7 år fordi bilen taper i verdi hvert år.
Ved å tilbake tilbake lånet på 5-7 år betaler lånesøkeren omtrent det samme som bilen årlig taper i verdi.
Fast eller variabel rente?
Du kan selv velge om du ønsker en fast eller variable rente på billånet ditt. Det er imidlertid ikke alle lånetilbyderne som tilbyr dette, men ved hjelp av vår lånekalkulator kan du finne fram til forskjellige lånetilbud og undersøke om noen av disse tilbyr fritt valg mellom fast og variabel rente på lånet.
Skjulte omkostninger ved lån
Det har vært en del kritikk av billån for at de skjulte omkostningene ved disse lånene ikke ble opplyst på riktig måte. Ved skjulte omkostninger menes startgebyrer og løpende gebyrer ved lånet. For å få et overblikk over disse skjule omkostningene anbefales det å bruke lånekalkulatoren til å sammenligne de forskjellige lånetilbudene og få et bedre overblikk over totalomkostningene ved de forskjellige lånene.
Få flere tilbud på billån
Det er viktig at du samler flere forskjellige tilbud fra finansieringsselskapene for å finne fram til det mest fornuftige tilbudet. Ved hjelp av vår lånekalkulator kan du sammenligne de forskjellige tilbudene fra bankene og dermed øke dine sjanser for å finne det mest fornuftige lånet. I denne sammenhengen er det også verdt å huske på å sammenligne ÅOP (årlige omkostninger i prosent) på lånet.
Utbydere av billån
Du kan låne penger til finansiering av bil i din egen bank eller i andre banker eller finansieringsselskaper på nettet. Via vår lånekalkulator kan du finne fram til forskjellige lånetilbydere på nettet som kommer med forslag til lånetilbud.
Lånekalkulator til forbruk
Noen ønsker å sette opp budsjett til de daglige utgiftene og forbruk. Med en lånekalkulator til dette formålet kan du få et gjennomsnittstall for dine daglige utgifter, som ofte er et tall som er ukjent for mange. Hvis du for eksempel skal sette opp et budsjett, er det praktisk å bruke disse tallene.
Råd om boliglån
Dersom du går og tenker på å kjøpe bolig er det alltid lurt å snakke med objektiv rådgiver, som f.eks. Finanstilsynet eller Forbrukerrådet som er 100% objektive og vil handle i din interesse.
Effektiv rente
Den effektive renten på lånet er avhengig av hvor stort lånet ditt er. Du kan bruke vår lånekalkulator til å finne fram til forskjellige lånetilbud på nettet og sammenligne den effektive renten.
Renten kan endres inntil seks ganger i året:
- Januar
- Mars
- Mai
- Juli
- September
- November
Vurderer du å ta opp et forbrukslån via lånekalkulator?
I dag finnes det flere forskjellige lånetilbydere på nettet som tilbyr forbrukslån uten sikkerhet som du kan finne ved hjelp av en lånekalkulator som finner og innhenter lånetilbud samt beregner den totale prisen på lånet.
Hvis du går og tenker på å ta opp et slikt forbrukslån, finner du her noen gode tipps og råd før du søker om lånet. Du kan ta opp lån til akkurat det du selv ønsker, fordi finansieringsselskapene stiller ingen krav til hva du vil bruke pengene på.
Derfor kan du realisere en drøm om en ny TV, pc eller en drømmeferie eller betale en dyr regning. Med vår lånekalkulator kan du beregne hvor mye du skal avbetale på lånet ditt hver måned.
Her kan du angi hvor mye penger du vil låne, den årlige rentesatsen i prosent og hvor lange løpetiden lånet ditt er på. Ut fra disse opplysningene beregner vår lånekalkulator hvor mye du kommer til å betale hver måned og hvor mye du kommer totalt sett kommer til å betale i renter for hele din lånperiode.
Her følger noen tipps før du søker om å ta opp et forbrukslån via vår lånekalkulator
Det første du bør vurdere før du begynner din leting etter et forbrukslån via vår lånekalkulator er om du virkelig behøver dette lånet. Evt. kan det vise seg at det ikke er nødvendig å kjøpe ny pc, TV eller bil eller du kan kanskje vente noen måneder før du reiser på ferie.
Et forbrukslån bør ikke være eneste og den mest brukte løsningen, men i stedet ses som en slags siste utvei når de andre mulighetene er oppbrukt.
Grunnen til dette er fordi et forbrukslån kan bli dyrt pga rentene som ofte er relativt dyre på disse lånene, og hvis man er så uheldig at man ikke betaler avdraget innen betalingsfristen kommer ekstra gebyrer i tillegg.
Spør om hjelp i banken din
Før du søker om et forbrukslån ved hjelp av vår lånekalkulator er det alltid lurt å gå noen ekstraturer og forhøre seg med banken før du tar din endelige beslutning. Her kan de gi råd og veiledning i forhold til lån samt evt. tilby deg lån med lavere rente dersom de godkjenner lånesøknaden din.
For å få godkjent en lånesøknad i vanlige banker er det ofte et krav at du har en stabil og god økonomi slik at du kan betjene lånet i fremtiden.
Du kan også spørre venner og familie om de kan hjelpe deg med et lån, dersom det ikke er snakk om det helt store beløpet. Her er foreldre eller besteforeldre sannsynligvis den beste løsningen dersom de går med på å gi deg et lån. En stor fordel ved å låne penger hos familie er at du slipper de høye rentene og gebyrene du ofte får når du tar opp forbrukslån.
Spør din kreditor om råd
Noen ganger kan det være smart å ta en prat med kreditoren for å finne fram til en løsning i stedet for å ta opp et forbrukslån. Kreditorene er som regel samarbeidsvillige og hjelpsomme når det gjelder å finne fram til en løsning som passer for begge parter.
Selg brukte ting og klær på nettet
Hvis du leter etter et godt og praktisk alternativ til forbrukslån åpner internettet for tallrike muligheter som du kanskje ikke har vurdert før. Her finnes mange hjemmesider og internettaksjoner hvor du kan selge dine brukte ting og klær.
Hvis du ikke er overbevist etter å ha prøvd alle eller noen av disse alternativene til forbrukslån, kan du søke og innhente tilbud på forbrukslån ved å bruke vår lånekalkulator. Husk å innhente flere lånetilbud og sammenlign betingelser, renter og ÅOP. Vår lånekalkulator innhenter flere forskjellige tilbud på forbrukslån, derfor bør du ikke nøye deg med det første og beste lånet.
Investèr en del tid i papirarbeidet med å sammenligne lånetilbudene - det lønner seg alltid i lengden fordi du på denne måten kan spare opp til flere tusenlapper i rentegebyrer.
Ulike lån
Hvis du er usikker på hvilken type lån du ønsker å søke via vår lånekalkulator bør du lese videre. Her følger en oversikt over de forskjellige låntypene på markedet. Du kan finne flere av disse lånene ved hjelp av vår lånekalkulator.
Obligasjonslån
Du kan søke om å få et obligasjonslån med eller uten avdragsfrithet og med enten fast eller variabel rente. Ved hjelp av vår lånekalkulator kan du finne fram til ulike obligasjonslån på markedet og sammenligne disse for å finne fram til det beste lånet.
Obligasjonslån med fast rente
Hvis du kjenner til renten og terminytelsene med en gang og du betaler den samme renten mens du har lånet dreier det seg om et fast forrentet lån. Med et slikt lån kan du legge om lånet når du selv ønsker det uten å måtte betale skatt dersom det skulle gi kursgevinst.
Kontantlån
Du kan ta opp et kontantlån med fast eller variabel rente og lån med variabel rente kan både være med og uten avdrag. Du får vite hvilket beløp du får utbetalt med en gang men du får ikke vite hva renten og ytelsen på lånet er. Hvis du ønsker å vite dette, kan du låse fast kursen.
Først når utbetalingskursen er fastlagt blir renten og ytelsen på lånet fastlagt. Det er verdt å merke seg at du kan komme til å betale skatt av lånet hvis kontantlånet innfris til en lavere kurs enn den kursen det opprinnelig ble utbetalt til.
Finn kontantlån med vår lånekalkulator for å finne det mest fornuftige kontantlånet til deg og din økonomi.
Kontantlån med fast rente
Disse lånene har alltid fradrag og du kjenner til renten og ytelsene når utbetalingskursen er fastlagt. Dessuten betaler du den samme renten så lenge du har lånet. Fordelen ved slike lån er at kurstapet ved obligasjonssalget regnes inn i rentene på lånet som er høyere enn kuponrenten.
Dermed blir ytelsene etter skatt lavere enn ved et lignende obligasjonslån, da du kan få avdrag på rentene.
Kontantlån med variabel rente
Kontantlån med variabel rente kan fås med eller uten avdrag og kalles også rentetilpasningslån. Ved hjelp av vår lånekalkulator kan du søke og sammenligne ulike kontantlån med variabel rente fra forskjellige lånetilbydere. Rentetilpasningslån er et forrentet, variabelt lån.
Dette innebærer at du vet hva renten er på bare i den perioden fram til lånet skal refinansieres. En fordel ved slike typer lån er at renten har vært lavere enn på fast forrentede lån i det siste.Det er imidlertid en ulempe ved slike lån at du ikke får vite hva renten er lenger fram i tid enn til den neste rentetilpasningen. Ved kontantlån med variabel rente avhenger alt av hvordan rentene utvikler seg, og du må derfor regne med både flaks og uflaks i forhold til rentesatsen. Med andre ord, dersom rentene stiger risikerer du en høyere ytelse for den neste perioden med fast rente.
Du kan innfri lånet ved oppkjøp av obligasjoner til dagens kurs.
Obligasjonslån med variabel rente
Et rentetilpasningslån med kort rente er et obligasjonslån med variabel rente og refinansiering. Her blir renten fastsatt for et halvt år ad gangen og rentesatsen settes ut fra CITA-renten som har virkning fra 1. januar og 1. juli.
Det karakteristiske ved denne typen lån er at rentesatsen er avhengig av det generelle rentenivået, som betyr at dersom rentenivået faller, kan du glede deg over en lav rente og i motsatt fall blir renten imidlertid høyere. Dersom du er på utkikk etter et slikt lån kan du søke det ved hjelp av vår lånekalkulator.
Obligasjonslån med avdragsfrihet
Obligasjonslån er lån som kan gi avdrag igjennom hele løpetiden på lånet eller som et lån hvor du har muligheten for avdragsfrihet i opp til 10 år, som tilsvarer 40 terminer. Du bestemmer selv hvilke terminer som skal være avdragsfrie og kursen på obligasjonene er lavere enn ved obligasjoner uten denne muligheten. En viktig fordel ved slike lån er at du kun betaler renter og evt. gebyrer på lånet i den avdragsfrie perioden.
Rentetilpasningslån
Du velger selv den perioden hvor renten skal være fast. Husk at jo lengre perioden med fast rente er på, jo høyere blir renten.
Rentetilpasningslån med fast ytelse
Dersom du gjerne vil kvitte deg med gjelden fortest mulig, er dette lånet et bra alternativ. Her er det ikke ytelsen, men restløpetiden som er variabel når renten faller eller stiger. Renten ved slike lån er lav og derfor går en større del av den faste ytelsen til å betale avdrag på gjelden, noe som igjen fører til at du raskere blir kvitt gjelden din.
Hvis bidragssatsen blir justert eller hvis renten stiger så mye at avviklingen ikke kan holdes innenfor den maksimale tidsperioden på 30 år fra utbetalingstidspunktet, kan ytelsen stige. Risikoen for dette kan imidlertid minskes ved å betale en høyere fast ytelse. Så lenge det dreier seg om en fast ytelse kan du ikke få avdragsfrihet på lånet.
Rentetilpasningslån med avdragsfrihet
Denne typen lån kan fås som annuitetslån i hele løpetiden eller som lån med mulighet for avdragsfrihet i opp til 10 år. Her har du friheten til selv å velge hvilke ytelser som skal være uten avdrag når lånet skal rentetilpasses. I den avdragsfrie perioden betaler du bare renter og bidrag på lånet ditt.
Søk etter rentetilpasningslån med avdragsfrihet med vår lånekalkulator og sammenlign de forskjellige tilbudene.
Boligkreditt
Boligkreditt gir deg mulighet til å finansiere opp til 80 % af boligens verdi da den ble kjøpt. Hvis du ønsker høy fleksibilitet, variable renter eller avdragsfrihet på hele finansieringen er denne løsningen et godt alternativ for deg.
Spar penger ved å øke nedbetalingstiden på lånet ditt
Du kan spare mye penger ved rask nedbetaling av gjeld i begynnelsen, fordi det gir store utslag etter en viss tid. Hvis du har et relativt stort lån og sjansen for å betale inn noe ekstra hver måned er dette en svært god løsning. I tillegg til å bli kvitt gjeld på kortere tid kan du også spare betydelige summer hvert år.
Det er heller ikke så mye som skal til for å oppnå dette, da en hundrelapp kan gi store utslag på lang sikt. Du kan benytte vår lånekalkulator for å finne et lån og som passer til ditt behov og beregne hva lånet kommer til å koste deg totalt sett. Tast inn opplysningene lånebeløp, alderen din og løpetiden på lånet i lånekalkulatoren og finn frem til forskjellige lånetilbud på nettet. Deretter kan du sammenligne lånene og kriteriene til de ulike lånetilbyderne.
Når du inntaster opplysningene i vår lånekalkulator foretar denne beregninger basert på disse opplysningene. Den første opplysningen du inntaster i lånekalkulatoren er selve lånebeløpet som er det beløpet du ønsker å låne av banken eller finansieringsselskapet. Husk at dette beløpet alltid skal betales tilbake som minimum.
Rentesatsener den prosentdel af hovedstolen, som du løbende årligt skal betale udover afdragene på lånet. Debitorenten er den typiske, som låneformidlerne oplyser herhjemme og tager højde for rentetilskrivninger i løbet af året. Pålydende rente er en årlig rente.
Gebyr pr. termin kan være et gebyr som kreves ved hver betaling. Gebyret er ofte for betalingsservice av forskjellig slag, administrasjon o.l.
Løpetider den perioden lånet skal nedbetales over. Denne perioden avtaler du som lånesøker med banken din. Det er vanligvis slik at forbrukslån har relativt kort løpetid og boliglån strekker seg over lengre tid.
Du kan ved hjelp av vår lånekalkulator finne forbrukslån til hva du måtte ønske. Inntast opplysninger om lånet samt løpetiden for lånet, så vil vår lånekalkulator finne lånetilbud som passer til deg.
Stiftelsesomkostningerer et ekstra gebyr som kan oppkreves av bankene for å opprette et nyt lån. Dette kalles også opprettelsesgebyr. Vår lånekalkulator innhenter tilbud på lån til deg som du deretter kan gjennomgå og sammenligne de forskjellige betingelsene og kriteriene ved disse lånene.
Det er raskt og enkelt å inntaste opplysningene i lånekalkulatoren og lånekalkulatoren gir deg resultatene basert på opplysningene dine med en gang og det er helt uforpliktende å søke.
For å få lån uten sikkerhet må du:
- Være norsk statsborger
- Ha en fast inntekt
- Ikke ha noen betalingsanmerkninger
Lån penger via vår lånekalkulator
Når du søker etter et lån via vår lånekalkulator er det alltid viktig å finne et lån med en lav rente, slik at lånet blir billigst mulig og du ikke ender opp med å betale skyhøye renteutgifter. Vår lånekalkulator hjelper deg med å finne lån ut fra dine personlige opplysninger og lånekalkulatoren beregner hvor mye du ender opp med å betale hver måned samt hvor mye du vil komme til å betale i renteutgifter for hele perioden for lånet ditt.
Men hvilke faktorer avgjør om lånerenten blir lav eller høy?
Sidenavisen Dagens Næringsliv for ca. ett år siden startet DN Rente har avisas lesere sendt inn over 6200 rapporter om rentene sine. DN Rente er et verktøy som har til hensikt å hjelpe folk med å gi en oversikt over hvilke renter man kan få i dag og hvordan kundene blir prioritert av bankene.
Verktøyet gir en god og strukturert oversikt over hvordan rentene blir satt av bankene og hva som rent faktisk spiller inn når det gjelder å få en god rente.
DN Rente fungerer ved at brukerne fyller inn skjemaet på Dagens Næringslivs hjemmeside og deretter klikker på knappen «Vis min renterapport». Dermed får man et innblikk i hvordan ens egen rente er i forhold til andre i samme eller lignende situasjon. Gjennom denne tjenesten blir bankenes utlånspraksis mer oversiktelig og gjennomsiktig og brukerne kan holde seg oppdatert.
DNs undersøkelser har vist at forhandlinger om renten med banken er en svært god idè og at mange får lavere renter bare ved å spørre banken sin eller ved å fortelle banken om evt. bedre og fornuftigere lånetilbud. Det viser seg også at lånesøkerne bør ha ambisjoner om en mye bedre rente enn bankenes offisielt beste renter.
Dessuten kan du spare store summer i renteutgifter ved å være medlem i visse organisasjoner.
Selv om mange finansieringsselskaper og banker skriver at de har «renter fra» har flere av disse selskapene lavere renter de kan tilby. For å få disse rentene må man forhandle med banken og forsøke å sikte under de offisielle prisene. Det er verdt et forsøk i de fleste tilfeller, bortsett fra hos bankene Skandiabanken og BN Bank som ikke godtar forhandlinger under de veiledende prisene.
Så hvis du er aktiv og kreativ samt forsøker å tenke noe utradisjonelt når det gjelder å få en best mulig rente på lånet ditt kan du komme langt. Sikkerhet og alder er også meget viktige faktorer i denne forbindelsen.
Før du snakker med banken bør du gjøre følgende:
Det er som sagt en god idè å forhandle og legge frem argumenter for å oppnå en god rente på lånet ditt. DN Rente har samlet disse tipsene for hva som kan være avgjørende for renten:
Finn alternativer til banken
DN Rente er et godt verktøy for å få oversikt over lånemarkedet og hvilke renter andre banker og finansieringsselskaper tilbyr. Dette kan være et sterkt argument som kan ha stor innvirkning på renten på lånet ditt, da mange lånesøkere har opplevd å få lavere rente bare ved å fortelle banken om bedre renter hos andre banker.
Finn ut av hvilke medlemsfordeler du kan oppnå
Dersom du er medlem i en organisasjon som f.eks. Tekna, NITO, YS eller Akademikerne kan du oppnå fordeler som gode renter, da disse organisasjonene forhandler renter for medlemmene sine. DNB har en offisiell besterente på 2,4 prosent, men hvis du er medlem i organisasjonen Akademikerne og har en alder som gjør at du tilhører gruppen «Unge lånesøkere» er banken villig til å gå ned til 2 prosent på lån.
Du har mulighet for å få gode renter uten å måtte bytte til banken som har denne avtalen. I dette tilfellet får du imidlertid ikke automatisk nye rentekutt som forhandles fram.
God inntekt
Høy lønn gir vanligvis bedre rente på lånet og dermed ender du opp med det mest fornuftige lån. Forøk derfor å få den laveste renten når du forhandler med banken din dersom du har en høy inntekt.
Sikkerhet
God sikkerhet gir i snitt dårligere rente, også ved store lån, noe som kan være overraskende for mange. Noen banker gir imidlertid meget gode tilbud på rente for belåning under 50 % og dersom du tilhører aldersgruppen «unge» har du gode sjanser for å få en god rente.
Vær aktiv
Mange banker har bedre rentetilbud som er mye bedre enn de offisielle rentene. Men dette er ikke noe bankene opplyser lånesøkerne om, det er kun mulig å oppnå ved å være aktiv og undersøke enhver mulighet. Du kan spare store pengesummer ved ganske enkelt å spørre banken din og ved å forhandle med dem.
Attraktivt boligmarked
Hvis du bor i et boligområde med lave eller fallende priser på boligene, lav omsetning og lave innbyggertall kan det være vanskelig å få et lån hos bankene, og dersom lånesøknaden blir godkjent vil renten i disse tilfellene ofte være høy. Det vil dermed bli et dyrt lån. Hvis du derimot bor i et populært og attraktivt område, vil det motsatte ofte skje og du vil ende opp med et billigere lån.
Forsøk å gå under den offisielle renten som banken tilbyr
DN Rente avslørte i vår at banker som reklamerte for «vår beste rente» delte ut vesentlig bedre renter enn dette. Noen banker sier de har renter «fra» et visst nivå, men med noen få unntak har de fleste rom for å prute videre ned.
Større lån gir ofte lavere rente
Det lønner seg ofte å låne høyere summer for å få en lavere rente. Renten på lån over to millioner kroner er i gjennomsnitt 0,5 prosentpoeng lavere enn lån som er på under en million. Men du kan også finne lån som ikke gjør forskjell på størrelsen på lånet.
Vår lånekalkulator er et verdifullt verktøy i jakten på de beste lånetilbudene, da den finner lån som passer til deg basert på dine opplysninger. Etter at du har inntastet opplysningene om lånet du ønsker å ta opp i lånekalkulatoren finner lånekalkulatoren flere lånetilbud som kan være aktuelle for deg. Du kan deretter gå igjennom tilbudene og sammenligne dem.
Jo lavere alder, desto bedre rente
Alder er den viktigste faktoren når det gjelder rente og det er tøff konkurranse blant bankene om å få de unge kundene på markedet. Selv om dette er en gruppe med mindre sikkerhet får de likevel gjennomsnittlig de beste rentene på lån.
Ikke vær for lojal mot banken din
Selv om du er lojal mot banken din behøver du ikke å oppnå en god rente av den grunn. Tenk ut av boksen og finn alternative banker og finansieringsselskaper og hør hvilke renter disse kan tilby. Ta en tur forbi banken din og henvis til de konkurrerende bankenes lånetilbud og spør deretter om de er villige til å forhandle om renten.
Dette kan ha større effekt enn du tror.
Sikkerhet spiller en viktig rolle for renten
Sikkerhet blir ofte sett som en avgjørende faktor når det gjelder å oppnå en lav rente på lånet. DNs undersøkelser har imidlertid vist at lav belåning gir gjennomsnittlig mye høyere rente og dette er felles for alle inntektsklasser.
Hvis du har god sikkerhet er dette selvfølgelig alltid en fordel, men det har ikke like høy prioritet hos bankene som faktoren alder. Dersom du er under 34 har du de beste sjansene for å bli tilbudt de beste rentene og andre fordeler ved lånet. Undersøkelser har vist at unge lånesøkere betaler gjennomsnittlig 4000 kroner mindre per lånte million i året selv om de har lavere inntekt, dårligere betjeningsevne og mindre sikkerhet.
En annen forklaring for den lave renten kan være at folk med lav belåningsgrad ikke bekymrer seg for lånet sitt på samme måte som folk med høy belåningsgrad. Derfor er de ikke like motiverte for å forsøke å oppnå en lav rente.
Sammenlign lånetilbud ved hjelp av vår lånekalkulator
Vår lånekalkulator er et godt og praktisk verktøy på jakten etter det mest fornuftige lånetilbudet på markedet. Den gir deg muligheten til å sammenligne forskjellige lån samt rentesatser og lånetilbydere. Gå etter lån med den laveste renten.
Ved hjelp av vår lånekalkulator kan du sammenligne forskjellige lånene og rentesatsene på markedet.
Lånekalkulatoren hjelper deg med å finne fram til hva lånet vi koste deg totalt sett. Du kan ved hjelp av vår lånekalkulator finne sammenligninger av renter på mange forskjellige typer lån fra mange ulike finansieringsselskaper.
Det finnes lånekalkulatorer på nettet som regner ut den effektive renten, summen på gebyrene og rentene samt det terminbeløpet du betaler for lånet ditt. Lånekalkulatoren beregner en nedbetalingsplan for inntil de 12 første terminene og årssummen for alle årene du har lånet.
Lånekalkulatoren er et meget nyttig og populært verktøy når det gjelder å finne og sammenligne de mest fornuftige lånene på markedet. I vår lånekalkulator legger du inn lånebeløpet du ønsker å låne, din alder og velger lånets varighet. Hvis lånet skal være avdragsfritt, velger du antall avdragsfrie år.
På samme måte som det er ulønnsomt å ha en stor oppsparing stående mens man avvikler sine lån er det en dårlig løsning å ha for mange forskjellige kreditorer på en gang, da alle disse kreditorene krever høye renter på lånenen. Hvis man har lån hvor man har noen utgifter i forbindelse med lånene, som for eksempel renteomkostninger eller andre gebyrer, er det smart å bruke alle de midlene man har på å avvikle mest mulig gjeld.
På den måten holdes utgiftene ved lånene på lavest mulig nivå. Hvis du søker og finner et lån ved hjelp av vår lånekalkulator som har en bedre avvikling eller lavere utgifter generelt er det lurt å ta et lån som tilsvarer den gjelden man skylder et annet sted og dermed bruke disse pengene på utbetalingen. Dermed kan du både spare penger og få et bedre overblikk over økonomien, ettersom man kan betale ut flere kreditorer ved hjelp av et enkelt lån.
Finn de gode lånene via lånekalkulator
Det er viktig å velge de gode lånene, som betyr lån med gode betingelser, lav rente, fleksibilitet, troverdighet og tillit. Vår lånekalkulator hjelper deg i jakten på disse lånene. Folk legger vekt på forskjellige faktorer når det gjelder hva som utgjør et godt lån, men disse faktorene er vanligvis viktige for de fleste lånesøkerne.
Det er viktig for mange lånesøkere at de møter forståelse, medbestemmelsesrett, valgfrihet og god service.
Når du bruker vår lånekalkulator til å finne og sammenligne lån, har du også muligheten til å komme nærmere målet ditt om å realisere en drøm om kanskje en hytte, en båt eller en ny bil? Når du søker etter et lån ved hjelp av vår lånekalkulator finner du frem til flere lånetilbud som matcher dine behov ut fra opplysningene du inntaster i lånekalkulatoren.
Men det kan hende at ikke alle dine ønsker oppfylles selv om du finner et lån du er fornøyd med. Hvis du f.eks. ønsker full frihet og fleksibilitet i forbindelse med lånet, kan dette være vanskelig å oppnå.
Alle lånetilbyderne du finner fram til gjennom vår lånekalkulator har noen overordnede rammer og regler for lånet og lånesøkerne.
På den måten oppnår både lånetakeren og banken tillit og sikkerhet i forhold til hverandre. Men de forskjellige lånetilbyderne du finner fram til gjennom vår lånekalkulator tilbyr rammer og betingelser av forskjellig karakter, slik at du har et bredt utvalg og mange muligheter før du tar det endelige valget.
Det er alltid en god idè å samle alle lånene sine på et sted for å beholde struktur og overblikk samt at man holder seg oppdatert om rente, lånetilbud mm. for å være best rustet når du skal finne et lån via vår lånekalkulator. Konkurransen blant bankene om lånesøkerne er stor og det dukker hele tiden opp nye lånetilbydere på markedet.
Derfor er det viktig at du med jevne mellomrom er på utkikk etter nye tilbud eller alternativer til ditt lån via vår lånekalkulator.
Få overblikk og struktur i økonomien din
Det optimale må være at man har et fornuftig overblikk over sin personlige økonomi. Struktur i økonomien gir deg bedre overblikk og er en viktig faktor for å kunne ta de riktige valgene i forhold til kjøp og investeringer.
Overblikk i økonomien er med andre ord avgjørende for en stabil og suksessrik personlig økonomi. Husk også å beholde oversikten i forhold til de valgene du tar og vurdèr konsekvensene ved disse valgene hver gang, slik at du er godt forberedt.
Overblikket gir deg et godt grunnlag for alle beslutninger i fremtiden og for å holde styr på både inntekter og utgifter.