Hva er forbrukslån?

Forbrukslån er blitt svært populære de seneste år. Men hva er egentlig forbrukslån? På MONEYBANKER.no finner du alt det du behøver å vite om forbrukslån

151 474
Brukere hjulpet av MONEYBANKER.no

Hva er forbrukslån?

Noen ganger oppstår uforutsette situasjoner som gjør at du kan behøve penger med en gang. En god løsning på disse problemene kan være forbrukslån. For å søke om et forbrukslån sender du inn èn enkel søknad til en eller flere banker, som deretter svarer på søknaden ved å gi deg ulike lånetilbud. Lånet er først gyldig når du sender bekreftelse tilbake til banken om at du godtar lånetilbudet. Så kan du se fram til at pengene tikker inn på kontoen din.

Du har også mulighet til å ta opp flere forbrukslån dersom du ønsker det, alt etter hvor mye penger du trenger og hvor fort du behøver pengene. Før du tar opp et forbrukslån, enten det er et stort eller lite lån, er det lurt å vurdere om du virkelig behøver lånet samt informere deg om evt. risikoer. Etter finanskrisen i 2008 har rentene kun gått nedover, og det er lite som tyder på at rentene vil bli særlig mye høyere i 2019. Dette er en stor fordel for deg som lånetaker, ettersom rentene har stor betydning for hva lånet kommer til å koste. Selskapene som tilbyr forbrukslån har mindre og færre krav til lånetakerne enn det de alminnelige bankene har. De krever ingen sikkerhet eller høy inntekt, men til gjengjeld stiller de krav om en viss inntekt, at du har fylt 18 eller 20 år og at du bor og oppholder deg i Norge. Noen selskaper krever også at du ikke har stor gjeld eller betalingsanmerkinger, men dette varierer fra bank til bank. Det er en god idè å undersøke flere tilbud før du tar det endelige valget, da dermed sjansene for å finne det beste tilbudet økes betraktelig.

I tillegg til vanlige forbrukslån finnes det lån som kalles smålån – det vil si forbrukslån med lavere lånesummer enn tradisjonelle forbrukslån, ofte mellom 500-10 000 kr. I likhet med alminnelige forbrukslån er smålån ukompliserte og raske å søke, og det stilles få og lave krav til lånesøkeren for å få innvilget lånet. Når du søker om et forbruksån er det også viktig å tenke over risikoene ved slike lån. En av disse er at renten er mye høyere her enn på alminnelige lån og nedbetalingstiden er kortere. Grunnen til dette er at den høye rentesatsen fungerer som en slags gjengjeld til banken fordi de tar en høy risiko ved å innvilge lån på timen uten sikkerhet.

Når man tar opp et forbrukslån er det viktig å være bevisst på risikoen ved å ikke betale avdraget på lånet innen betalinsfristen. Hvis man unnlater eller glemmer å betale et avdrag, risikerer man å måtte betale strafferente og gebyrer i tillegg. Dermed kan man ende med å sitte igjen med et lån som blir svært dyrt, og betale mer enn det lånet er verdt. Derfor er det en god idè å ha en nedbetalingsplan eller være forberedt på de kommende utgiftene i forbindelse med forbrukslånet, slik at det ikke oppstår ubehagelige overraskelser. Hvis du vet at du har mulighet til å nedbetale lånet innen fakturaforfallet er et forbrukslån en smart og praktisk løsning for deg som behøver penger.

Hvorfor velge et forbrukslån?

Det er mange gode grunner til å velge et forbrukslån. Friheten, fleksibiliteten og realisering av drømmer er bare noen av dem. Nedenfor har vi listet opp noen gode argumenter som taler for å ta opp et forbrukslån.

  • Gode betingelser på forbrukslån

Online banker og ulike finansieringsselskaper tilbyr kundene sine tilbud om forbrukslån uten sikkerhet med gode betingelser.

  • Stor konkurranse om kundene

Det finnes i dag utallige banker og låneselskaper som tilbyr forbrukslån, og kampen om kundene er stor. Dette gjør at lånetilbyderene konkurrerer med hverandre om å få de fleste kundene, noe som gjør at vilkår og priser på lån presses nedover. Dette er en stor fordel for deg som lånetaker, da det gir deg muligheten til å velge og vrake i tilbud. Du kan innhente lånetilbud fra flere banker, og kan velge det tilbudet som gir de beste renter og betingelser på forbrukslånet.

  • Ingen høye krav til deg

Der stilles ingen høye krav til deg som lånetaker for å få innvilget et slikt forbrukslån. De vanligste kravene som stilles er at du har en fast inntekt, har fylt 18 eller 20 år og at du har norsk statsborgerskap eller har bodd i Norge noen få år. For å søke om et forbrukslån fyller man ut et online søknadsskjema og sender det inn til banken. Lånet blir først gyldig når du har godkjent tilbudet, og deretter blir pengene overført til kontoen din. Før du bestemmer deg for hvilket forbrukslån du helst ønsker, bør du sette deg godt inn i reglene og vilkårene for lånet. Undersøk også rentesatsene, ettersom disse er avgjørende for hvor mye lånet vil koste deg totalt sett. Hvis du har en høy inntekt og stabil økonomi har du bedre sjanser for å få en bedre rente enn med en dårligere personlig økonomi.

  • Spar penger ved å sammenligne lånetilbud

Du har mulighet for å ta opp et forbrukslån hos flere lånetilbydere, og da lønner deg seg å innhente tilbud hos flere banker og sammenligne disse med hverandre. Dermed har du bedre sjanser for å finne det beste forbrukslånet som passer din økonomi aller best. Du har også mulighet til å benytte deg av såkalte lånemeglere, som er selskaper som samarbeider med flere banker og som tar seg av arbeidet med selve låneprosessen. Du sender kun èn lånesøknad til lånemegleren, som sender denne vidre til banker og låneselskaper og innhenter flere ulike tilbud fra ulike banker til deg. Deretter kan du sammenligne disse tilbudene i ro og fred, og får bedre muligheter for å få lån med gode vilkår og lave renter. Dessuten sparer det deg for masse papirarbeid, og selve prosessen er raskere enn hvis du gjør jobben på egen hånd.