Det mest fornuftige forbrukslånet - Sammenlign på MONEYBANKER.no

Renter, gebyr og omkostninger – hvilken effekt har de på forbrukslånet, og hvilket lån er det mest fornuftige? Finn det mest fornuftige lånet til deg her!

Tilbud oppdatert: 21/05-2022

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Det mest fornuftige forbrukslånet

Når du skal søke om forbrukslån er det klart at du vil ha det beste tilbudet som er å få, men hva er egentlig det mest fornuftige forbrukslånet? De fleste tenker automatisk at det billigste lånet er det mest fornuftige lånet. Selvfølgelig ønsker man å ha minst mulig kostnader rundt et forbrukslån, men det aller beste lånet er ikke nødvendigvis det som ser billigst ut, men det som er best tilpasset dine behov og din økonomi. Nordmenns forbruksgjeld øker, noe som antyder at flere og flere tar opp forbrukslån til å realisere drømmene sine, eller komme i gang med oppussingsprosjektet som har latt vente på seg lenge nok.

Med den økende etterspørselen øker også utvalget av forbrukslån, og samtidig blir lånenes vilkår spisset og endret til å best mulig møte kundenes krav og behov. Mange lånetilbydere hevder å ha det beste lånet, mens andre hevder å ha det som er enda litt bedre. Men hva er egentlig det beste forbrukslånet, og hva avgjør om et lån er gunstig eller ikke?

Rente

En svært viktig del av et forbrukslån er renten. Mange vil si at forbrukslån er dyre fordi renten er høy, noe som kun delvis stemmer. For de som låner ut penger er et forbrukslån en større risiko enn for eksempel et boliglån, noe som gjenspeiles i at renten er høyere.

Dette betyr derimot ikke automatisk at lånet blir kjempedyrt. Likevel er renten en stor påvirkningsfaktor, og er viktig å se på når du skal finne det mest fornuftige forbrukslånet. Hvis du ønsker et mindre lån eller en kort nedbetalingstid kan du tåle en noe høyere rente. Ved mindre lånebeløp vil en høy rente ikke utgjøre særlig store beløp, og vil du fint kunne betjene lånet.

Det samme gjelder hvis du har valgt en kort nedbetalingstid til lånet ditt, for da vil ikke renten ha «tid» til å krype opp i store beløp. Har du derimot ønsker om å låne større beløp, for eksempel 250.000kr, vil renten ha en langt større påvirkning på lånet ditt, og burde du se etter et lån med en lavere rentesats. Effektiv rente kan hos de ulike lånetilbyderne variere fra 8% til over 20%, og man kan med andre ord spare mange penger på å kikke etter hva som tilbys hos de ulike bankene.

Omkostninger og gebyr

En annen viktig faktor når du skal finne det beste lånet er å se på kostnadene rundt det. Det finnes mange forskjellige forbrukslån, og nesten like mange variasjoner på kostnadene rundt dem. Viktige gebyr å se etter er etableringsgebyr og avdragsgebyr.

Etableringsgebyrene kan variere fra å være gratis til 100kr, og helt opptil over 1000kr. Samtidig kan avdragsgebyr utgjøre en betydelig kostnad dersom du velger en lengre nedbetalingsperiode på lånet ditt. Skal du låne et mindre beløp burde du forsøke å unngå høye etableringsgebyr, da disse kan ende opp med å bli en unødvendig høy prosentandel av ditt faktiske lån. Med et høyere lån vil et høyere etableringsgebyr ikke merkes like godt, og vil det være mindre spill av penger fordi det nærmest forsvinner i mengden.

Avdragsgebyrene kan derimot fort bli mye penger tapt hvis de er høye og man har en lang nedbetalingstid, og dermed mange avdrag.

Hvilket forbrukslån er mest fornuftig?

Så hvilket lån er nå egentlig det beste? Som antydet, vil det beste lånealternativet varierer fra person til person. Hva som er et godt lån for en, ville være et mindre gunstig lån for en annen. Hva som virkelig er det mest fornuftige lånet for deg vil i stor grad være avhengig av din personlige situasjon – din økonomiske bakgrunn og hva slags lån du er ute etter.

For en som ønsker et lite forbrukslån til å kjøpe nye hvitevarer eller ferieturen vil det beste lånet sannsynligvis være et lån med lavt etableringsgebyr og kort nedbetalingstid. Den kortere nedbetalingsperioden vil medføre en noe høyere rente, men da selve lånebeløpet ikke er så stort vil dette ikke utgjøre særlig store kostnader. For den som skal låne til oppussing eller andre utgifter i store beløp, vil det mest fornuftige lånet være et lån med lavere rente, og mindre avdragsgebyr. Lånet vil antakeligvis ha en lengre nedbetalingstid, gjerne over flere år, og det vil derfor lønne seg at de månedlige kostnadene er så lave som mulig.

Etableringsgebyret kan ved dette lånet godt være noe høyere uten at det merkes i avgjørende grad. Låner man for eksempel 200.000kr vil et etableringsgebyr på 1200kr virke mer overkommelig enn hvis man låner 2000kr og skal betale den samme etableringsprisen. På samme måte vil et månedlig gebyr på 45kr være akseptabelt hvis man nedbetaler over 6 måneder, mens det på 24 måneder vil utgjøre over 1000kr, og dermed er en forholdsvis høy ekstrautgift som man kunne ha spart ved å velge et lån uten eller med lavere gebyr.

Det mest fornuftige lånet er altså ikke et spesifikt utvalgt lån, men det lånet som er best tilpasset dine ønsker, dine behov, og din private økonomi. Det viktigste du kan gjøre for deg selv når du skal finne det mest fornuftige lånet er altså å tenke over hva slags lån du skal ha og hvilke faktorer som blir viktige for det lånet. Når du skal til å sammenligne lån må du huske å se etter renten og omkostningene, og så er du på god vei til å finne det mest gunstige forbrukslånet til deg.

For å gjøre sammenligningen enklere kan du bruke MONEYBANKER.no’s sammenligningstjeneste, som ved noen få tastetrykk viser deg de beste alternativene i en oversiktlig liste.

Hvem kan søke forbrukslån?

De faktiske kravene for hvem som kan søke et forbrukslån varierer litt mellom de ulike lånetilbyderne. Felles for de aller fleste er likevel at man skal være fylt 20 år, norsk statsborger eller registrert i Folkeregisteret de siste sammenhengende 3 år, og ikke ha noen betalingsanmerkninger. Sistnevnte er for eksempel åpne inkassosaker i ditt navn.

Når det gjelder alder har enkelte en høyere aldersgrense på 23 eller 25 år, mens andre igjen vil tilby lån også til deg som har fylt 18 år. I tillegg foreligger det hos enkelte tilbydere krav om et angitt inntektsnivå, men de aller fleste sier seg fornøyde med at du kan vise til at inntekten din er fast.

Hvordan søker du forbrukslån?

Skal du søke om forbrukslån kan du dra stor nytte av å gjøre dette gjennom MONEYBANKER. For det første vil du få presentert en liste over de mest fornuftige tilbudene til deg, og i tillegg kan du sende av gårde en uforpliktende forespørsel om lånetilbud med bare noen få klikk. For å finne det mest fornuftige forbrukslånet starter du i sammenligningstjenesten.

Angi lånebeløp og din alder på venstre side, og du vil se resultatlisten oppdatere seg automatisk etter de angitte kriteriene. De mest populære lånene kommer øverst, men hvis du for eksempel allerede har tenkt deg frem til at det beste for deg er et lån med lavere rente, angir du at du vil vise resultatene etter dette. Endrer du søkekriteriene endrer automatisk også resultatene seg. Under hvert av forslagene ser du de viktigste faktorene for lånet, så her kan du kikke etter den effektive renten og etableringsgebyret.

Finner du et lån du liker kan du be om et uforpliktende tilbud ved å velge ‘søk nå’. Når du søker gjennom MONEYBANKER er alle tilbud du får helt uforpliktende, frem til du tar en endelig avgjørelse og godtar et tilbud. Slik har du frihet og mulighet til å enkelt og gratis finne det mest fornuftige forbrukslånet.

Søk forbrukslån flere steder

For å sikre at du får det mest fornuftige tilbudet anbefaler vi i MONEYBANKER å alltid søke hos flere lånetilbydere. Dette fordi det endelige tilbudet vil være individuelt, basert på din økonomiske bakgrunn. Dette kan gjøre at tilbud endrer seg fra det som opprinnelig er utlyst i eventuelle annonser, og kan gi bedre eller dårligere vilkår når du får det endelige låneforslaget fra tilbyderen.

Søker du flere steder kan du sammenligne de personlige tilbudene du har fått, og velge det beste blant disse. Vi anbefaler å søke minst tre steder, noe du enkelt gjør fra vår sammenligningsside. Med kun noen få tastetrykk kan du sende av gårde en uforpliktende søknad, så hvis du søker om tilbud fra de tre beste lånene foreslått til deg, kan du velge det beste av de tre, så har du virkelig fått det mest fornuftige lånet tilgjengelig for deg.

Tips til deg som skal søke forbrukslån

For å få en best mulig låneopplevelse og ikke føle at du mister kontroll over lån, gjeld eller økonomi, er det viktigste å ha et oversiktlig og godt utgangspunkt. For å oppnå dette er det alltid lurt å sette opp et budsjett før du søker om lån, slik at du har full innsikt i hvor mye som kommer inn på konto og hvor mye som går ut av konto i løpet av en måned, og hvor mye du månedlig har til overs. Slik vet du også hvor mye du kan avse til nedbetaling av et lån, og slipper du å havne i en situasjon der du ikke kan betale det månedlige avdraget.

Det beste tipset er å nedbetale lånet ditt hver måned, og helst så mye som du kan. Jo mindre nedbetalingstiden er, jo mindre betaler du i renter og omkostninger, og jo billigere og bedre blir ditt forbrukslån.