Hvordan unngå phishing - Unngå å bli svindlet på nettet

Tilbud oppdatert: 29/03-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Phishing er en type svindelforsøk som går ut på at svindlere via epost eller telefon forsøker å få tak i personopplysninger som kredittkortinformasjon eller brukernavn og passord til tjenester som du bruker på internett.

Dette kan blant annet skje ved at svindlerne sender deg en epost som ser ut som at kommer fra banken din eller en annen side hvor du har gitt kredittkortopplysningene dine. I eposten vil det gjerne stå at på grunn av tekniske problemer, så har de mistet sensitiv informasjon om deg, og ber deg derfor om å sende for eksempel kredittkortopplysninger eller passord på nytt.

Et annet eksempel på phishing er at du får en mail med for eksempel PayPal sin logo, der det står at noen har forsøkt å trekke penger fra bankkontoen din gjennom PayPal. For at du skal kunne stanse dette, så må du logge deg inn på kontoen din gjennom en link som de gir deg i mailen din. Denne linken vil da ta deg til en nettside hvor du skal logge på med brukernavn og passord, men det som i virkeligheten skjer er at de tar deg til en falsk PayPal-side som de selv har satt opp, og når du logger på med brukernavnet og passordet ditt, så får svindlerne tak i denne informasjonen, som de deretter vil bruke til å svindle deg.

Hvordan avsløre phishing

Vi har samlet en rekke gode tips fra Forbrukerombudet for hvordan du kan avsløre phishing.

  • Dobbeltsjekk avsenderens e-postadresse: Dersom mailen er sendt fra en Gmail, Hotmail eller andre lignende epostadresser, så kan du være sikker på at mailen ikke er seriøs. Seriøse selskaper vil ikke bruke slike epostadresser. Samtidig er det enkelt å endre en epostadresse slik at den ser ut som at den kommer fra et seriøst selskap. Derfor bør du også være skeptisk dersom epostadressen ser ut som de du normalt sett får fra banken din.
  • Personlig eller generell hilsen: Du kan være temmelig sikker på at svindlere ikke har sendt en personlig mail kun til deg, men til flere mottakere på én gang. Derfor vil introduksjonen ofte være generell, som for eksempel ”dear user”. Men også her bør du være skeptisk selv om du mottar en mail hvor de har skrevet navnet ditt. Svindelforsøk fra blant annet PayPal vil som regel ha navnet ditt skrevet i mailen.
  • Ber deg om å åpne vedlegg: Dersom en epost fra en ukjent avsender ber deg om å åpne et vedlegg, bør du med én gang bli skeptisk. Vedlegget kan ofte inneholde virus.
  • Krever rask handling: Svindlere vil ofte be deg om å reagere hurtig, og de kan blant annet si at dette er fordi noen prøver å komme seg inn på kontoen din. Husk at dersom banken din oppdager at noen prøver å svindle deg, så vil kontoen din bli sperret til du selv tar kontakt for å åpne den igjen. Det er derfor ingen grunn til å reagere raskt.
  • Falske linker: Svindlere som forsøker seg på phishing vil til tider be deg om å trykke på en link, som vil ta deg videre til en side som kan se ut som banken din sin. Du kan raskt og enkelt avsløre om linken er falsk ved å holde musepekeren over linken før du trykker på den. Når du holder pekeren over linken vil den vise deg den riktige adressen.