Ønsker du å låne penger uten kredittsjekk?

Når man skal ta opp et forbrukslån eller søker om et kredittkort skal man i tilnærmet alle tilfeller gå gjennom en kredittsjekk. En kredittsjekk er noe banker eller lånetilbydere foretar for å se på din økonomiske historie, og basert på dette ta en vurdering på om de ønsker å tilby deg lån på dagen eller ikke. En kredittsjekk har blitt ganske vanlig og tas også i bruk hvis du for eksempel ønsker å opprette en handlekonto hos en butikk eller netthandler. For de fleste er kredittsjekkene bare en formalitet som skal gjøres, men for enkelte kan denne sjekken by på utfordringer.

En kredittsjekk vil sjekke og analysere din personlige inntekt

En kredittsjekk vil sjekke og analysere din personlige inntekt, gjeld, betalingsanmerkninger og annen informasjon som alder og bosted, og ut fra dette beregne en kredittscore. Basert på dette beregner bankene hvor stor risiko det vil være å låne ut penger til deg, og dette er blant annet hvorfor endelige tilbud om lån varierer mellom individer. Selskaper og banker kan, basert på kredittsjekken av deg, også bestemme seg for ikke å innvilge et lån. Personer som har betalingsanmerkninger stående kan oppleve det vanskelig å få innvilget et lån eller kredittkort. Har man først en betalingsanmerkning eller inkassosak registrert på seg selv, blir man ansett som en upålitelig betaler, er risikoen for å låne deg penger ansett som større, og har de fleste banker en tendens til å ikke innvilge lånet i det hele tatt.

Det kan virke, og er, vanskelig å ta opp lån hvis man har en lav kredittscore eller utestående betalingsanmerkninger, men det er ikke helt umulig. Flere smålån og hurtiglån tilbys uten kredittsjekk, men dette er vanligvis lavere beløp. Mindre lånebeløp tilsvarer lavere risiko for de som tilbyr lånet, og er derfor lettere å få. Høyere beløp enn noen tusenlapper vil man derimot nesten ikke kunne få dersom man har lav kredittscore, i tillegg til at de minste lånene ofte har den dyreste renten. Hva den lavest aksepterte kredittscoren er vil variere mellom de ulike bankene, men ønsker du å ta opp et større lån enten i dag eller i fremtiden gjør du lurt i å fokusere på å kvitte deg med utestående anmerkninger. Betalingsanmerkninger og inkassosaker vil følge deg hele livet, og kan gjøre det problematisk å få alt fra boliglån til telefonabonnement. Den beste investeringen du kan gjøre i din private økonomi er altså å kvitte deg med disse. Har du en betalingsanmerkning og betaler gjelden denne dreier seg om, vil og skal anmerkningen bli slettet. Inkassovarsler er i tillegg dyre i renteomkostninger, samt innkrevingskostnader. Disse vil altså vokse seg dyrere jo lengre du venter, og vil kun være med på å gjøre kredittscoren din dårligere og dårligere.

Lån uten kredittsjekk er ikke umulige, men du gjør virkelig mye smartere i å heller kvitte deg med det som trekker kredittscoren din ned. Når du har gjort opp for deg skal betalingsanmerkninger slettes umiddelbart, og du kan selvfølgelig alltid klage på et inkassovarsel dersom du mener den er feilaktig eller krenkende. En god kredittscore vil gjøre det enklere for deg både nå og i fremtiden og søke om lån, måtte det være forbrukslån, kredittkort eller et fremtidig boliglån.