Unngå dyre app-regninger
Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.
Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.
- Innholdet
9 seksjoner
- Lesetid
5 minutter
- Siden er opdateret
21/12-2024
Har du lånt vekk mobilen eller nettbrettet ditt til barna og endt opp med en dyr kredittkortregning? En gang innimellom hører vi om foreldre som har tapt flere tusen kroner på at barna deres har spilt spill på mobilen eller nettbrettet, og ubevisst brukt store summer på ”in-app-kjøp”. Vi har sett på hva Forbrukerombudet anbefaler for å unngå slike dyre tilfeller.
Logg ut av App Store eller Google Play
Før du låner bort mobilen eller nettbrettet til barnet ditt bør du logge ut av App Store eller Google Play. I tillegg bør du være helt sikker på at barnet ditt ikke kan brukernavnet og passordet ditt.
Bruk koder
Husk å rette innstillingene på mobilen din til at man må taste en kode før man kan laste ned innhold som koster penger.
Aldri si ja til å huske passord
Noen ganger vil du få spørsmål om enheten skal huske passordet ditt til en annen gang. Sørg for at du ikke takker ja til dette, og at du retter innstillingene til at du må taste inn passordet ditt for hver gang noe skal lastes ned i App Store eller Google Play.
Deaktiver ”in-app-kjøp”
Ved å deaktivere kjøp i apper kan du være helt sikker på at barnet ditt aldri vil kunne bruke penger ubevisst når han eller hun bruker mobilen eller nettbrettet ditt.
Unngå å legge inn kredittkortopplysninger
Dersom mobilen eller nettbrettet kun skal brukes av barnet ditt, så bør du unngå å legge inn dine kredittkortopplysninger i utgangspunktet. Dersom du selv ikke ønsker å kjøpe apper eller innhold med mobilen din, bør du da også unngå å legge inn kredittkortopplysningene dine.
Fjern kredittkortet
Dersom du allerede har lagt inn kredittkortopplysninger på kontoen din, men ønsker nå å fjerne denne informasjonen, så kan du enkelt gjøre dette. Sjekk App Store eller Google Play for spesifikk framgangsmåte for hvordan du kan gjerne informasjonen.
Hvordan klage på regningen
Dersom du er for sent ute og barna allerede har rukket å være uheldige og ubevisst brukt store summer på å laste ned spill når de har lånt mobilen eller nettbrettet ditt, så har du mulighet til å klage.
Det første du bør gjøre er å ta kontakt med de som spillet er kjøpt fra. Dersom spiller er kjøpt i App Store så må du ta kontakt med Apple, og Google dersom spillet er kjøpt i Google Play. Forklar at kjøpet er gjennomført av barnet ditt uten at du var klar over kjøpet.
I tillegg bør du kontakte din kredittyter og informere om at kortet ditt har blitt brukt uten din tillatelse, noe som kan føre til at de må refundere pengene.
Dersom ingen av de to nevnte stegene fører til at du får pengene dine tilbake, så kan du ta kontakt med Finansklagenemda som vil behandle saken din. De vil kun hjelpe deg dersom du har tatt kontakt med banken din først.
Og som en generell regel så bør du alltid huske at selv om det kommer mange goder med bruk av et kredittkort, så bør du alltid passe godt på kredittkortopplysningene dine for å unngå at andre bruker kortet ditt.