Unngå disse fellene når du tar opp et forbrukslån!

Tilbud oppdatert: 21/05-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Mange nordmenn ønsker å ta opp forbrukslån for å finansiere ulike aktiviteter eller varer. Dette kan være alt fra å dekke det siste man mangler til å kjøpe en ny båt, til å låne penger til å pusse opp badet. Uansett hva du ønsker å bruke pengene på, så er det enkelte ting du bør sørge for å unngå når du velger å ta opp et forbrukslån.

Vi har samlet en kort oversikt over hva du kan gjøre for å unngå disse fellene.

Sammenlign lån

Når du søker om et forbrukslån, bør du ikke ta det første forbrukslånet som du får tilbud om. Når du søker om lån, så vil du ikke vite de endelige lånevilkårene før du har mottatt et tilbud. Derfor vil det som regel lønne seg å søke om minst tre ulike forbrukslån og sammenligne de ulike tilbudene du får.

På denne måten kan du ta opp det forbrukslånet som tilbyr de mest gunstige lånevilkårene. Du kan for eksempel bruke vår søkemotor til å sammenligne ulike forbrukslån.

Gå over betingelsene

Sørg for at du vet hvilke betingelser som følger med forbrukslånet du ønsker å ta opp. Det er spesielt viktig at du vet hvilke rentevilkår som gjelder for forbrukslånet ditt, i tillegg til hvilken nedbetalingsplan du må forholde deg til. På denne måten vet du hvor mye forbrukslånet vil koste deg hver måned.

Sørg også for at det ikke følger med noen skjulte gebyrer på forbrukslånet ditt, som kan komme som en ubehagelig overraskelse ved et senere tidspunkt.

Lån aldri mer enn du har råd til

Dette er nok den viktigste fellen du bør unngå - sørg for at du aldri låner mer penger enn det du faktisk har råd til å betale tilbake. Dersom man er i en pengeknipe kan det ofte friste å ta opp et forbrukslån til å dekke utgiftene i hverdagen, men husk at du vil bare ende opp i en enda større pengeknipe dersom du ikke er i stand til å betale pengene tilbake. 

Forbrukslån kan ofte komme med høye rentevilkår, og du kan fort ende i en gjeldskrise dersom du ikke klarer å følge tilbakebetalingsplanen din. For å unngå at du låner mer penger enn du har råd til, så er det viktig at finner ut av hvor mye penger du har råd til å låne før du søker om lån, og at du ikke bruker forbrukslånet på andre ting enn det som var planen i utgangspunktet.

Sjekk om du kan bruke andre metoder til å låne penger

Ønsker du å ta opp et forbrukslån til å dekke en uforventa utgift? Da kan det kanskje lønne seg å bruke et kredittkort i stedet, siden et kredittkort lar deg låne penger rentefritt i omtrent 45 dager, avhengig av banken din. 

Dersom du vet at du vil få penger inn på kontoen din i løpet av denne perioden, så vil du kunne spare renteutgifter ved å bruke et kredittkort sammenlignet med å ta opp et forbrukslån. Men vær oppmerksom på at du bør betale kredittkortregningen ved forfall for å unngå kjipe renteutgifter.