Slik sparer du penger på matvarer

Tilbud oppdatert: 21/05-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    2 seksjoner

  • Lesetid

    4 minutter

  • Siden er opdateret

    21/05-2024

En norsk gjennomsnitsfamilie kan spare rundt 10.000 kroner hvert år bare ved å halvere matsvinnet sitt. I hele Norge kastes det mat for 12 milliarder kroner. Det er 46,3 kilo mat hvert år for hver person.

Særlig ferskvarer som frukt, grønt, brød, melk og middagsrester går i søpla fremfor å bli spist.

Lag en matplan

Kjøp ikke mere mat enn du trenger. Lag en matplan for uka med tre måltider pluss snacks. Rydd i kjøleskapet slik at du ser hva du har av mat, og får spist det opp før du kjøper nytt.

Kjøp inn det du trenger til matplanen din en gang om uken, og hold deg ellers unna butikken. Noen få varer er greit å kjøpe ferske, såsom melk og brød, og da kan du kanskje stikke innom butikken og kjøpe akkurat det. Spar kvitteringene og hold øye med hvor mye du bruker på mat.

Ha middagsrestene i en bøtte som er grei å ta med jobben og spis til lunsj. De fleste arbeidsplasser har mikroovn du kan varme maten i, og da slipper du også utgifter til lunsj på jobben.

Mange matvarer er i familiepakker og alt for store til enkeltmannshusholdninger, som det blir flere og fler av i Norge. Dette er også en av de største årsakene til at det kastes så mye mat. Dette kan du unngå ved å lage store porsjoner og fryse ned i enkeltporsjoner, slik at du har enkel mat på travle dager.

Ellers kan du slå deg sammen med en eller flere venner og dele på de store pakkene, eller lage en matklubb sammen.

På matvett.nokan du finne flere tips til å kutte ned på matsvinnet og masse lekre oppskrifter.

Best før og holdbar til

Mange kaster mat, som det går greit å spise, bare fordi best før-datoen har gått ut. En matvare har ikke nødvendigvis blitt uspiselig selvom fordi best før-datoen går ut. Om maten har vært oppbevart korrekt, ser normal ut, lukter fint og ikke smaker dårlig, går det bra å spise den.

Holdbar til-datoen skal man ta litt mere alvorlig. Harden har gått ut, kan maten bli dårlig uten at du kan se det, slik at du kan bli syk av å spise maten.

Det er mye mat som er greit å ha frosset, men husk at frostvarer heller ikke har evig levetid. Du blir neppe syk av å spise mat som har ligget for lenge på frost, men det er ikke mye stas å spise gammel lørdagsbiff som bare smaker frossen plastpose. Her kan du se hvor lenge du kan oppbevare mat.

Du kan spare enda mere om du handler smart. Med kredittkort kan du få rabatt på dagligvarer.