Seks gode råd for hvordan du kan unngå impulskjøp

Tilbud oppdatert: 21/06-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Kommer du ofte hjem fra matbutikken med en rekke varer som du ikke har behov for? Kjøper du ofte nye klær selv om du ikke har satt av penger til det? Et impulskjøp innimellom skader som regel ikke lommeboken, men dersom det blir til en vane kan det lett ha store konsekvenser for din personlige økonomi. 

Vi har samlet seks gode tips til hvordan du kan unngå impulskjøp.

Unngå å handle mat når du er sulten

Dersom du er sulten mens du handler mat, kan du lett ende opp med å kjøpe en rekke matvarer som du ikke har bruk for. Unngå å handle småvarer i kiosker og hold deg i stedet til matvarebutikker. Det kan lønne seg å lage en handleliste før du går til butikken, som gjerne kan være inspirert av ukens tilbud.

Sammenlign prisene hos de ulike matbutikkene i nabolaget ditt, og sørg for at du handler hos den med mest gunstige priser.

Prioriter hva du ønsker å bruke penger på

Har du en tendens til å regelmessig kjøpe en kopp kaffe ute på byen? Selv om en kopp kaffe ikke koster så mye, så kan det bli mye i lengden dersom du kjøper et par hver uke. Bestem deg for om du ønsker å spare penger til en feriereise eller kanskje en ny mobil, mot at du ikke kjøper kaffe ute på byen i en bestemt periode.

Felleskonto

Dersom du bor sammen med en samboer eller ektefelle bør dere vurdere om dere ønsker å opprette en felleskonto. Hver måned kan begge parter sette inn det samme beløpet, og man har et bankkort hver. Når man vet at en annen person også bruker den samme bankkontoen, vil man gjerne automatisk redusere antall impulskjøp.

Lag hindre

Et kredittkort kan ofte gjøre det lettere å gjennomføre impulskjøp. Prøv å ta ut et spesifikt beløp i kontanter som du skal bruke i en bestemt periode. På den måten har du en bedre oversikt over hvor mye penger du bruker i hverdagen, og når det begynner å redusere på kontantene dine, er det på tide å redusere på forbruket ditt også.

Generelt sett, dersom du ikke har bruk for kredittkortet, så kan det ofte være lurt å legge det igjen hjemme.

Tell til ti

Det er ikke bare når man er sint at det kan hjelpe å telle til ti. Hver gang du ser et klesplagg eller en matvare som du tror du bare må kjøpe, så ta et steg tilbake og tell til ti. Etterpå bør du spørre deg selv igjen om du virkelig har behov for å kjøpe dette produktet.

Frys kredittkortet ditt

En morsom idé for å unngå impulskjøp er å fryse kredittkortet ditt. Legg det i en beholder som du fyller med vann, og deretter setter beholderen i fryseren. Når du ønsker å bruke kredittkortet må du først tine isen før du kan bruke det.

Mens isen smelter, har du kanskje hatt nok tid til å innse at du ikke har behov for å bruke kredittkortet likevel.