Hvilke rettigheter har jeg ved shopping i andre europeiske land?
Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.
Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.
- Innholdet
5 seksjoner
- Lesetid
4 minutter
- Siden er opdateret
21/12-2024
Sommerferien nærmer seg, og mange nordmenn velger da å nyte feriedagene i andre europeiske land. Vi elsker late dager på stranden, god mat og billigere shopping. Men har du tenkt over hvilke rettigheter du har når du handler varer i andre europeiske land? Vi har tatt en kikk på hvaForbruker Europa, det norske kontoret i det europeiske nettverket av forbrukerkontorer, sier om saken.
Før du handler
Det første du bør tenke over er hvordan du ønsker å betale i utlandet, da det kan anbefales å bruke kredittkort på grunn av alle godene som følger med kjøp som er gjort med kredittkort. Goder som du kan nyte godt av med bruk av kredittkort i utlandet er blant annet muligheten til å kreve refusjon fra kredittyter.
For å finne et kredittkort til sommerferien kan du bruke vår søkemotor til å sammenligne ulike kredittkort.
I tillegg bør du sammenligne priser for å være sikker på at du får tilbud om en god pris. Mange reiseguider inneholder en oversikt over hvilke butikker eller handlegater som det kan lønne seg å handle i. Det kan også være en god idé å sjekke hvilke reklamasjonsfrister som gjelder i det landet du ønsker å handle i.
Se opp for piratvarer
Selv om det kan friste å kjøpe piratvarer til en billig penge, så bør du til enhver tid unngå slike kjøp. Piratvarer er kopier av ofte kjente varemerker, og flere land gir store bøter for kjøp av slike produkter. Slike piratvarer selges ofte av gateselgere eller på markeder, og dersom du er i tvil om en vare er ekte eller ikke, så bør du bare tenke at priser som er for gode til at det kan være sant, er som regel det.
Etter at du har handlet
Noen ganger kan det oppstå problemer etter at du har kjøpt en vare i utlandet, og da er det greit å vite hvilke rettigheter du kan ha.
- Angrerett: Når du har kjøpt en vare fra en butikk mens du er i utlandet gir det deg ikke automatisk en angrerett. Derimot vil ofte selgeren gi deg muligheten til å bytte varen. Dersom du er usikker på et kjøp, bør du alltid høre med selgeren på forhånd hvilke regler som gjelder for bytting eller om det er mulighet for å få pengene tilbake.
- Reklamasjon: Dersom det er en feil eller mangel på varen som du har kjøpt i utlandet, så har du rett til å reklamere. Du må huske å gjøre dette før tidsfristen går ut.
- Garanti: Ofte følger det med en garanti på en vare som du har kjøpt, og det er viktig at du tar godt vare på garantibeviset, som ofte er kvitteringen.
- Refusjon av kredittyter: Betaling med kredittkort gir deg noen ekstra goder ved handel i utlandet, og i følge loven har du rett til stille et pengekrav til din kredittyter. Husk at du må prøve å løse saken med selgeren før du kontakter banken din.
- Refundering av merverdiavgift: Du kan ofte ha rett til å kreve refusjon av merverdiavgiften på et produkt du har kjøpt i utlandet. Husk å alltid ta vare på kvitteringene for at du skal kunne få dette beløpet tilbakebetalt.