Hvem bestemmer renten på forbrukslånet mitt?

Tilbud oppdatert: 21/05-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    2 seksjoner

  • Lesetid

    4 minutter

  • Siden er opdateret

    21/05-2024

Det er mange økonomiske begreper å ha styr på når man skal ta lån. Renter får man når man setter inn penger, og betaler når man låner, men hvem er det egentlig som bestemmer renten på lånet ditt?

Hvorfor skal det rente på lånet?

Uansett hvilken låneutbyder du låner hos, må du betale rente. Rente oppgis i prosenter, og prosentdelen er tas av lånebeløpet. Den nominelle renten er den rente som vanligvis oppgis som renten på lånet. 

Siden finnes det også effektiv rente, som betegner hvor mye lånet koster i alt. Du kan lese mere om nominelle og effektiv rente her. Skal du for eksempel låne 10.000 kroner med en nominell rente på 4,6 % er det et beløp på 460 kroner.

De 460 kroner er det beløpet långiver tjener på å låne ut penger til deg. 

Å låne penger er en forretning for banker og kredittutbyder, og derfor må de også ta en pris for lånetjenesten sin.

Renten sikrer også låntaker

Det viktigste for långivere, er å sikre at låntaker kan betale tilbake lånet. Derfor varierer renten også alt etter hvem låntaker er. Jo større risiko, det er for at låntaker undrar seg tilbakebetalingen, jø høyere er renten på lånet.

Dette gjør långiver for å sikre seg at de får tilbake flest mulig penger. 

Derfor er det ofte høyere rente på lån som tilbys uten sikkerhet i eiendom eller hos kausjonist. Er du ung, har du statistisk sett også dårligere økonomi, og kan derfor også ha vanskeligt for å få lån med lav rente. 

Har du derimot godt økonomisk fotfeste, kan du få låne til lavere rente, fordi långiver ser det som sikrere at du kan betale tilbake lånet ditt. Dett kalles også kreidttverdighet.

Dette kan virke urettferdig, men ved ettertanke er det ganske fornuftig. Du låner sikkert også helst ut penger til vennen, som har fast jobb, og som du vet vil betale tilbake lånet. For långivere er dette endda viktigere, de må få tilbake lånet sitt, ellers går forretningen deres konkurs.

Hvis långiver er en bankforretning, nytter det ikke at man går tom for penger, fordi man har lånt ut pengene til kunder som ikke betaler tilbake.