Slik beholder du orden på økonomien

Tilbud oppdatert: 21/05-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    1 seksjoner

  • Lesetid

    6 minutter

  • Siden er opdateret

    21/05-2024

Nordmenn er blant de med mest gjeld i verden, og har flest unge som tar opp forbrukslån sammenlignet med Sverige og Danmark. Grunner til dette kan være at det lenge har vært økonomiske tider i Norge, og at flere har vært i stand til å betjene ulike forbrukslån. 

I dagens marked finnes det mange alternativer for ekstra penger på kontoen. Dette gjør det fristende for mange å ta opp et lån, og for de fleste går dette problemfritt for seg. Likevel skal man huske noen få ting for å ikke miste kontroll på sin egen økonomi. 

Mange har sikkert sett Luksusfellen, og er overbevist om at det er dyrt å låne penger, og at de fleste med forbrukslån havner i en gjeldsspiral de ikke kommer ut av. Det vil alltid være en risiko ved å låne penger, men langt de fleste betjener et lån uten problemer. 

En av de beste måtene å unngå en uoversiktlig gjeldssituasjon på, er å ha kontroll over din egen økonomi.

Vanskelig å få pengene til å strekke til hver måned

For de som synes det er vanskelig å få pengene til å strekke til hver måned, kan det være lurt å sette seg godt inn i hva det egentlig forbruket er pr måned. Sett opp et budsjett så du vet hva som kommer inn på kontoen, og hva som går ut av kontoen månedlig. 

Dette er nesten alfa omega for å få en god låneopplevelse, for da vet du nøyaktig hva din økonomi kan tåle av månedlige avdrag, hvis du tar opp et lån. Man kan spare penger på å gjøre smarte innkjøp av dagligvarer, og de fleste av oss har utgifter vi egentlig godt kunne vært foruten. 

Er du i en situasjon der du hver måned bruker opp alle pengene du får inn på konto, bør du se kritisk på ditt eget forbruk og spare deg for de innkjøpene du egentlig ikke trenger. Her spiller det ingen rolle om du har høy eller lav inntekt, det viktigste er at utgiftene ikke blir høyere eller like som inntektene. Man bør i alle tilfeller prøve å sette av litt penger hver måned, slik at man har et buffer for uforutsette utgifter dersom de skulle dukke opp. 

Har man ikke dette havner man raskere i en situasjon der man må låne penger for å dekke utgifter, og hvis man i utgangspunktet ikke har noe til overs i økonomien, vil man heller ikke ha penger til å nedbetale et lån på dagen. 

En slik situasjon kan gjøre at man havner i en spiral der det ene kredittkortet dekker det andre, og man mister oversikt og kontroll over sin egen økonomi. Skulle du være så uheldig at utgiftene spinner litt ut av kontroll, så er det beste du kan gjøre å ta kontakt med de du skylder penger så raskt som mulig og komme frem til en løsning sammen. Å stikke hodet i sanden og ikke åpne regningene får dem ikke til å forsvinne, men gjør isteden situasjonen bare vanskeligere og vanskeligere. 

Gå også i banken og hør om de kan hjelpe med en løsning, de fleste gjør dette mer enn gjerne.

Det beste du kan gjøre for en trygg økonomi er altså å beholde kontrollen over den, tilpasse utgiftene så de er mindre enn inntektene, og ha et buffer for uforutsette utgifter. Slik kan du være sikker på at din private økonomi tåler det meste, og trenger du ikke å bekymre deg for å havne på Luksusfellen.