Hvordan finne motivasjonen til å nedbetale gjelden din

Tilbud oppdatert: 21/05-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Nordmenn har generelt sett høy gjeld. Boliglån, studielån, billån, forbrukslån - det finnes en rekke ulike lån som vi må tilbakebetale. Når vi tar opp lån er vi ofte motiverte og innstilte på å tilbakebetale pengene en dag.

Med et studielån kommer en god utdannelse. Med et boliglån kommer kanskje drømmehuset. Og du har kanskje brukt et forbrukslån til å pusse opp badet

Men med høy gjeld kan man til tider bli lei av å betale tilbake pengene, spesielt hvis det krever at man holder et stramt budsjett. Enkelte lån kommer med høyere rentevilkår enn andre, noe som betyr at det lønner seg å tilbakebetale pengene så fort som mulig. For eksempel så vil et forbrukslån komme med høyere renter enn et boliglån, da banken kan bruke boligen din som sikkerhet på lånet.

Merker du at du ikke lenger holder budsjettet som du har satt for hver måned? At du ønsker å bruke penger på andre ting enn å nedbetale gjeld. Her er noen tips du kan prøve som kanskje vil gjøre det enklere å tilbakebetale gjelden din.

Inkluder noe gøy i budsjettet ditt

Hvis du sliter med å holde budsjettet ditt og du sniker deg til å bruke penger på andre ting enn å tilbakebetale gjeld, så vil det heller lønne seg å budsjettere inn noe gøy fra begynnelsen av. Å tenke at du ikke får lov til å bruke penger på gøye aktiviteter mens du tilbakebetaler gjeld kan lett føre til at du mister motivasjonen til å nedbetale et lån.

Unn deg selv en gøy aktivitet eller noe du har hatt lyst til å kjøpe hver gang du nedbetaler så og så mye på lånet ditt. På den måten vil ikke nedbetalingsprosessen virke som en uendelig prosess, og du kan fremdeles nyte livet samtidig som du nedbetaler gjelden din.

Husk at nedbetalingsprosessen ofte er midlertidig

Dersom det er et smålån eller et forbrukslån du holder på å nedbetale, så vil nedbetalingsprosessen ikke vare for alltid. Bare husk at desto raskere du nedbetaler et lån, desto raskere vil du bli gjeldfri.

Se for deg alt du skal gjøre etter at du har nedbetalt dyr gjeld og legg planer for hva du da kan bruke pengene på. Dette vil gjerne hjelpe på motivasjonen til folk ved tilbakebetaling av lån.

Fokuser på hvorfor du lånte pengene i utgangspunktet

Tok du opp et forbrukslån til å pusse opp huset som du nå holder på å tilbakebetale? Hver gang du er lei av å betale tilbake på lånet, så ta noen minutter til å gå rundt i huset som du har pusset opp for å sette pris på pengene du lånte.

Ofte vil det være nødvendig å låne penger for å realisere enkelte drømmer. Etter at vi har brukt opp pengene som vi lånte, kan det være lett å glemme hvilke goder vi faktisk har fått ut av pengene og hvor mye vi faktisk setter pris på at vi tok opp et lån. Ved å ta dette steget tilbake og minne oss selv på hvorfor vi faktisk lånte penger i utgangspunktet, vil man også gjerne bli mer motivert til å betale pengene tilbake.