Hvorfor velge forbrukslån? Les om forbrukslån her

Et forbrukslån er kort sagt et lån uten sikkerhet, hvor man kan låne et visst beløp uten å måtte stille eiendeler i pant for lånet. Et forbrukslån er en god løsning for deg som behøver penger her og nå, hvis du for eksempel ønsker å kjøpe bolig, ferie eller noe helt annet.

Før du søker om et forbrukslån, er det viktig å huske på noen ting i forbindelse med forbrukslån, som man bør være oppmerksom på. Dette er hovedsaklig for å unngå økonomisk tap eller andre feller.

I motsetning til tradisjonelle lån, behøver man ikke stille sikkerhet i form av eiendeler til låneutbyderen for å få innvilget lånesøknaden. Dette gjør at låneprosessen kan gjennomføres raskere og enklere enn ved alminnelige lån.

Risiko forbundet med forbrukslån

I likhet med alle slags typer lån, er det alltid en viss risiko i forbindelse med forbrukslån. Uansett om du tar opp et forbrukslån til kjøp av bolig, bil eller eiendeler, vil det alltid være usikkerhet rundt den økonomiske fremtiden din, som for eksempel arbeidsledighet eller endret rente, som kan gjøre at du ikke klarer å betale tilbake det du skylder banken. Heldigvis er det mulig å selv justere denne risikoen ved hvor mye du ønsker eller kan miniere risikoen samt din betalingsvilje.

En annen viktig faktor når det gjelder risiko ved forbrukslån, er at man bør vurdere grundig om man egentlig behøver dette forbrukslånet, og man bør aldri låne et høyere beløp enn det man har bruk for.

Den største risikoen ved et forbrukslån, er nok faren for at renten forandrer seg svært mye. Fremtidige renter kan aldri forutsies med hundre prosent sikkerhet, derfor kan dette være en risiko, dersom den stiger mye i forhold til den nåværende rentesatsen. En annen risiko kan være tap av inntekt, som ved f.eks. sykdom eller arbeidsledighet. Dermed kan det automatisk bli vanskeligere å betjene forbrukslånet.

Et godt råd er derfor å gjøre en forhåndsvurdering før du sender inn en søknad om et forbrukslån. Dermed senkes risikoen ved å ta opp et slikt lån. En forhåndsvurdering

går ut på å lage en beregning over hvor mye du kan klare å betale tilbake på lånet hver måned. Ut fra denne beregningen kan du finne ut av hvor stort beløp du kan låne. Det er lurt å beregne at man likevel skal ha råd til å leve et normalt liv ved siden av nedbetalingen av lånet, det vil si, at man stadig har råd til å kjøpe det man har behov for. En slik forhåndsberegning er alltid en god idè, fordi da vet du hva som venter deg, og hvor mye du kan klare å betale tilbake hver måned. Så oppstår færrest mulig uventede (og ubehagelige) overraskelser.

Dersom du har en trygg og fast inntekt, er det i grunnen liten risiko for at du ikke vil klare nedbetjeningen av lånet. Renten har siden finanskrisen i 2008 kun gått nedover, og det ser ikke ut til at dette vil forandre seg mye i den nærmeste fremtid. Samtidig er det stor konkurranse på markedet når det gjelder å tilby de billigste og mest attraktive forbrukslånene.

Et godt råd til sist, er å tenke nøye gjennom om man faktisk har behov for et forbrukslån. Noen ganger kan det være mer lønnsomt å søke om et kredittkort, dersom pengene skal betales tilbake i løpet av 50 dager. I dette tilfellet er lånet rentefritt, og dermed vil lånet ikke koste deg noe som helst.