Hvordan legger jeg et lånebudsjett?
Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.
Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.
- Innholdet
4 seksjoner
- Lesetid
4 minutter
- Siden er opdateret
03/12-2024
Du må legge et budsjett for å ha kontroll med økonomien din. Med et budsjett kan du se hvor mye penger du trenger hver måned, og hvor mye du kan låne. Du kan også se om du kanskje kan kutte ned på noen områder, og selv spare opp penger.
Du kan bruke SIFO’s ( Statens institutt for forbruksforskning) referansjebudsjett for ett omtrentlig budsjett for deg og familien din på sifo.no og holde opp dette med inntekten din.
Du må huske å legge til bolig- og strømutgifter, siden disse ikke er med i SIFO’s budsjett. SIFO’s budsjett medregner utgifter på et rimelig forbruksnivå , men dekker ikke for feriereiser, dyre fritidsaktiviteter og uteliv , så om man er student og mye på byen, eller innbiten skiutstyrentusiast, må man huske å legge til dette også.
Ett realistisk budsjett
Det lønner seg å være realistisk og huske alle utgifter, også selvom man kanskje synes det er litt pinlig å bruke så mye penger på klær. Alle budsjetter er individuelle, og det mest presise budsjettet får du ved å føre regnskap over forbruket ditt over tid og bruke dettte som utgangspunkt. Har du aldri før gjort dette, er ett omtrentlig budsjett bra å legge ut med.
Spar kvitteringer og ta en utskrift på bankkontoen din, da kan du se hvor mye penger det går med, og hvor mye penger du kan sette av til å betale tilbake lånet ditt. Har du nettbank, har banken din ofte en gratis budsjettmal du kan bruke for å få oversikt over økonomien din.
Lånebudsjett
Når du har sett hvor mye penger du kan sette av til å betale tilbake lånet ditt, kan du beregne hvor stort lån du har mulighet for å ta.
På finansportalen kan du beregne hvor mye du kan låne ved å taste inn terminsbeløpet, altså hvor mye du har råd til å betale hver måned, pluss den effektive renten på lånet og hvor lang tid lånet løper over, altså hvor mye tid du har til å betale tilbake lånet. Da får du det totale lånebeløpet, som passer inn i akkurat din økonomi.