Hvor mye skal du låne?
Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.
Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.
- Innholdet
4 seksjoner
- Lesetid
5 minutter
- Siden er opdateret
21/11-2024
Når man står og vurderer å ta opp et lån kan man fort bli litt ivrig og la seg friste til å låne litt mer enn hva du i utgangspunktet hadde tenkt, eller hva du egentlig har behov for.
Dette kan selvfølgelig være en god mulighet til å gi seg selv noe ekstra, kjøpe noe man har hatt lyst på lenge, eller bruke det til en hyggelig opplevelse man ellers ikke ville tatt seg råd til.
Det fine med forbrukslån er at det er ingenting i veien for å gjøre dette, da de pengene du låner kan brukes til akkurat det du vil, uten at noen spør etter det.
Betale pengene tilbake
Det er fort gjort å la seg friste til å låne enda litt ekstra penger når man først skal ta opp et lån, men det krever litt mer innsats å skulle betale disse pengene tilbake. Når du skal ta opp et lån er det første du burde gjøre å sette opp et budsjett. Lager du et godt budsjett med alle inntekter og utgifter du har i løpet av en måned, vil du raskt få oversikt over hva din private økonomi kan tåle av tilbakebetaling og omkostninger pr. måned.
Har du gjort dette er du allerede godt på vei til en god låneerfaring. Det neste du burde vurdere er hvor lenge du ønsker å nedbetale lånet ditt, da dette påvirker hvor høye omkostninger du har pr. måned i tillegg til det faste nedbetalingsbeløpet.
Til dette kan du bruke MONEYBANKER.no’s lånekalkulator, som vil gi deg en tydelig oversikt over hva du vil komme til å betale i månedlige avdrag basert på angitte kriterier for lånebeløp, nedbetalingsperiode og rentesats. Jo raskere du kan nedbetale et lån, jo færre omkostninger vil du ha.
Når du har regnet ut hvor mye du har råd til å nedbetale hver måned, kan du bruke lånekalkulatoren til å finne frem til en nedbetalingsperiode som kommer overens med ditt månedlige budsjett. Husk alltid å legge inn litt slingringsmonn, da renter kan forandres og øke summen på nedbetalingene dine.
Eksempel
Hvis du eksempelvis ønsker å låne ca. 15-20.000kr, men vet at du kan nedbetale maks 1000kr i måneden, kan du ved hjelp av lånekalkulatoren se hva ditt maksimale lånebeløp burde være.
Låner du 15.000kr og har en rente på 9,9% vil de månedlige kostnadene være 900kr, går du opp til 16.000kr vil de være 960kr, men går du opp til 20.000kr ender de på 1200kr.
Dette er altså allerede utenfor budsjettet, og dersom renten ville økes vil det gå enda mer over. Si at renten øker til 12% vil et lån på 16.000kr gi månedlige kostnader på 975kr, altså stadig innenfor budsjettet.
Lånte penger skal betales tilbake, og for å unngå å havne i en situasjon der du ikke er i stand til å gjøre dette, er det smarteste alltid å ta utgangspunktet i hva du kan avse pr. måned i nedbetalinger, og velge lånebeløpet ut fra dette.
På denne måten unngår du å låne mer enn du har råd til, beholder du kontroll over din private økonomi, slipper du panikkøyeblikk når renten stiger, og låneopplevelsen blir best mulig.