Hvor mye penger har jeg lånt?

Tilbud oppdatert: 21/05-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    2 seksjoner

  • Lesetid

    5 minutter

  • Siden er opdateret

    21/05-2024

For å ha en sunn økonomi, er det viktig å ha kontroll på hvor mye penger du har lånt. Derfor er det viktig å kontroll med lånene dine, slik at det er du som styrer økonomien din. Den gjennomsnitlige nordmann skylder bort 565.200 kroner. 

De fleste må låne penger til studier, hus- og bilkjøp eller til dyrere forbruksvarer, såsom ny vaskemaskin eller til oppussing av hjemmet. Har du lånt smart til en vare eller tjeneste med langtidsholdbar verdi og tatt et lån du klare å betale tilbake, er ikke lånet ditt noe problem.

Hvor mye kan jeg låne?

Finanstilsynet tilråder at du ikke låner mere enn tre ganger inntekten din. Dette er en retningslinje, og med et fordelaktig lån og velutført budsjett, kan man godt låne flere penger. Jo høyere innkomst, jo greiere er det også å låne flere penger.

Har du tatt smålån her og der for å betale utgifter, som kommer dettende etterhvert, kan det fort bli dyrt og uoverskuelig. Skal du ta lån, er det en god ide å ha oversikt over økonomien din, og kunne forutsi hvordan den kommer til å se ut framover. Har du jevnlig problemer med å betale på slutten av måneden, eller uforutsette utgifter du må låne til, er det kanskje en god ide å lage et budsjett, slik at du slipper smålån.

Du kan lese om å legge budsjett her. Husk å legge inn en buffer i budgettet ditt, slik at du kan spare opp penger til uforutsette utgifter.

Mange små lån kan ofte bli dyrere enn et enkelt større lån, om du legger sammen alle omkostninger for lånegebyrer, renter og tilbakebetaling. Har du et større lån hos samme aktør, kan du kanskje også få lavere rente og løpetid på lånet, som passer deg bedre. Om du vet at du må låne penger, kan du like gjerne låne tilstrekkeligt til at du kan få betalt alle utgiftene dine, og har kontroll på lånet.

Hvordan får jeg oversikt over lånene mine?

Har du mistet oversikten over lånene dine, må du lage et samlet lånebudsjett og se hvor mye penger ud faktisk har lånt, og hvor mye du skal betale tilbake hver måned. Se også på hva du har brukt lånet på. 

Kan du peke ut akkurat hva du har brukt penge på (bil, ny datamaskin eller tatt lappen?) eller går lånene til hverdagsforbruk, hvor du sitter igjen uten en konkret vare eller tjeneste, og et lån du må betale tilbake? 

Har du brukt lånet ditt på hverdagsforbruk, er det nok en ide å skru ned for forbruket, mens du betaler tilbake lånet ditt, slik at du ikke ender opp med flere smålån.

Særlig mange unge kommer til å låne mere enn hva de har oversikt over. Dette kan framover føre til en lei økonomisk situasjon, der det kan bli vanskelig å få ta ut større lån når man skal etablere familie.