Husk dette før du låner penger

Tilbud oppdatert: 21/05-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    2 seksjoner

  • Lesetid

    5 minutter

  • Siden er opdateret

    21/05-2024

Det er ikke mangelvare på tilbud om lån i dagens marked, og flere og flere han enten gått til anskaffelse av et kredittkort, eller har tatt opp et forbrukslån. Litt ekstra penger kan være smart å ha hvis man plutselig skulle komme i en situasjon med uforutsette utgifter, men de fleste av oss er rett og slett bare litt utålmodige, og ønsker litt penger til det vi ønsker mest når vi ønsker det. Til gjengjeld finnes det i dag mange gode tilbud på forbruksvarer, elektronikk og feriepakker, og kan det være økonomisk å benytte seg av disse når man kan, noe et kredittkort eller forbrukslån vil gi deg muligheten til.

Koster penger å låne penger

I det brede utvalget av lånealternativer er det lett å bli fristet til å benytte seg av muligheten for å få litt ekstra penger inn på kontoen. Likevel skal man ha i bakhodet at det koster penger å låne penger, og at det nettopp er et lån, og skal betales tilbake. 

Stadig flere havner i situasjoner der man har problemer med å nedbetale den gjelden man har opparbeidet seg, og løsningen med å betale en kredittkortregning med et nytt kredittkort er heller ikke uvanlig. For å unngå å havne i en slik situasjon kan man ta noen enkle forhåndsregler før man velger å søke om lån eller kredittkort.

Vurder en ekstra gang om du virkelig har behov for det du tenker å kjøpe med lånet. Selvfølgelig er det ekstra flott å se OL på en splitter ny flatskjerm med surroundlyd, men spør deg selv kritisk om du har råd til det hvis du må ta opp et lån for å kunne betale det. 

Hvis du ikke kan betale det ved kjøpstidspunktet er det ikke sikkert du har råd til å betale det over tid heller. Har du bestemt deg for å søke om lån, vil det alltid lønne seg å sjekke, men også søke om flere tilbud. Vurder om du ønsker å stille sikkerhet for lånet, og sett opp et budsjett over hvor høye beløp du kan avse til månedlige nedbetalinger.

Sjekklånetilbudene

Når du får lånetilbudene så sjekk disse for hva de totale kostnadene kommer til å bli, og spør etter effektiv rente så du vet at alle omkostninger og gebyrer er inkludert i regnestykket. 

Synes du det er utfordrende å få en god oversikt over tilbudet, kan du bruke MONEYBANKER.no’s lånekalkulator til å gi deg et tydeligere bilde over hvordan lånetilbudet ser ut i månedlige avdrag. 

Det aller viktigste med å ta opp et lån er å ikke låne mer enn hva du har kapasitet til å nedbetale, og det er derfor vesentlig at du setter deg ned og får en ærlig oversikt over dette på forhånd. Ta også høyde for at rentenivåer kan øke og gjøre de månedlige avdragene høyere i løpet av nedbetalingsperioden, så litt rom for avvik er også lurt å huske på. 

Ønsker du fremdeles å investere i ny TV bør du også sjekke hva det vil koste deg å velge butikkenes tilbud om finansiering, fremfor å ta opp et separat forbrukslån. Ofte vil nedbetalingsordninger være dyrere enn smålån, og de pengene er bedre brukt på snacks til underholdningen. 

Sett deg altså inn i alle kostnader involvert, og ta så en avgjørelse på hvorvidt du kan, og burde, ta opp et lån.