Husk å sette opp et budsjett
Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.
Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.
- Innholdet
4 seksjoner
- Lesetid
6 minutter
- Siden er opdateret
21/11-2024
Det er lett å glemme at det koster penger å låne penger. En av de viktigste tingene du kan og burde gjøre før du tar opp et lån er å sette opp et budsjett så du kan se hvor mye du har råd til å avse hver måned for å betjene et lån. Dette er den beste investeringen du kan gjøre for at låneerfaringen skal bli så behagelig og uproblematisk som mulig.
Hva må du huske på
Budsjetter lages for å få bedre oversikt over inntekter og utgifter. Når du skal ta opp et lån, bør du lage et budsjett først og fremst for å få viten om hvor mye penger du har til overs pr måned, og hvilken sum av dette du kan avse til å betale tilbake på et lån.
Først og fremst burde du få oversikt over alle faste inntekter inn til konto, dette inkluderer lønn, evt. trygd (barnetrygd, sykepenger etc.), stipend, studielån, evt. pensjon, osv.
Variable eller engangsinntekter burde ikke regnes med i budsjettet, men mindre du er helt sikker på når pengene blir utbetalt og hvor mye du får.
Videre skal du sette opp alle faste utgifter, husk også å ta høyde for regninger som kommer pr. kvartal eller en gang i året. Når du har oversikt over alle faste inntekter og utgifter vil du se hvor mye du har til overs pr måned i din private økonomi.
Basert på dette kan du nå se hvor mye du vil ha kapasitet til å bruke til nedbetalingen av et forbrukslån.
Hvor mye skal du låne
Når du har budsjettet ditt klart og har oversikt over hva du sitter igjen med, kan du ta neste steg og finne frem til et lånebeløp. Ta høyde for at den totale summen du har til overs pr måned ikke burde være den summen du velger til å nedbetale lånet, da plutselige utgifter kan oppstå og det bør være rom i økonomien for å dekke disse.
Husk også årsavgifter og enkeltutgifter som for eksempel EU-kontroller eller veiavgift for deg som har motoriserte kjøretøy. En god regel er å ikke låne mer enn du har behov for, så hvis du har tenkt at du trenger 15.000kr til en feriereise eller oppussing, så lån dette beløpet og ikke mer, uansett hvor mye det frister.
Ønsker du litt slingringsmonn fordi du er usikker på endelig pris på det nye kjøkkenet, kan du vurdere å låne en tusenlapp ekstra dersom du er sikker på at kan betjene et høyere lån, men i all hovedsak bør du ikke låne mer enn du i utgangspunktet trenger.
Ta også alltid høyde for at renter kan variere, og at månedlige avdrag kan bli høyere enn første gang du regnet det ut. Du kan bruke MONEYBANKER.no’s lånekalkulator til å finne ditt mest optimale lånebeløp basert på forskjellige månedlige avdrag, så blir det enklere å se hva maksbeløpet ditt vil være.
Når du har oversikt over budsjettet ditt samt ønsket lånebeløp kan du komme i gang med å finne det mest fornuftige lånet ved å bruke MONEYBANKER’s søkemotor.
Starter du lånet med god oversikt over hva du kan avse, og tilpasser lånebeløpet til dette, kan du være trygg på at du får en god låneopplevelse, og mest ut av din økonomi.