Er du en sløser eller sparer?

Nordmenn er storforbrukere og befinner seg på topp ti over høyest forbruk i Europa. Vet du hvem som sløser aller mest?

Tilbud oppdatert: 09/10-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Er du en sløser eller sparer?

Nordmenn er storforbrukere og befinner seg på topp ti over høyest forbruk i Europa. Vet du hvem som sløser aller mest?

Nordmenn er ifølge Statistisk sentralbyrå blant topp ti over høyest forbruk i Europa. Det skyldes tildels at vi har et høyt utgiftsnivå, men selv etter prisnivåjusteringer er nordmenn storforbrukere.

En av de største utgiftene er nettopp forbruk - altså alle pengene som går til moro: cafe- og restaurantbesøk, shopping, opplevelser og ferier.

Slik unngår du å sløse

Det er så klart greit å bruke noen penger på tøys og moro, men det er problematisk, når folk glemmer at regningen skal betales. Mange dummer seg ut ved å bruke penger de ikke har, eller makser ut kontoen og stå med null tilbake på slutten av måneden. Mange forbrukere kunne med fordel skru ned for forbruket sitt og spare opp en del av lønnen til en buffer. 

I stedet for å kjøpe det du vil med en gang, anbefaler mannen bak gjerrigknark-bloggen, Rune K. Nikolaisen å lage ønskelister over det du trenger, og det du har lyst på. Da kan du bedre prioritere forbruket ditt, og rekker kanskje å overveie litt grundigere hvilke behov du egentlig har.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at forbruksveksten i Norge fortsetter, selv om oljeprisen har falt med følgende økende arbeidsledighet. Flertallet av oss bruker pengene våre på bolig, transport og mat. Disse utgiftene er nødvendige for de fleste, men kan ofte justeres på.

Har du behov for å nedjustere dine daglige utgifter, er de verdt å overveie om du trenger å bo aller mest sentralt, som i ofte er dyrere, eller om du trenger bil, eller kan nøye deg med sykkel og offentlig transport.

Studenter sløser aller mest!

Fem prosent av hele befolkningen innrømmer selv at de sløser, mens hele 16% av studenten innrømmer at de kan være sløsete med pengene sine.

I snitt har studenter 9440 kroner å leve for om måneden med finansiering fra lånekassen. Det bør være nok til å dekke utgifter til studiemateriell, bolig, mat og andre daglige utgifter for de fleste studenter, men mange opplever likevel at det bliver snaut med penger sist på måneden. Respons Analyse har utført en undersøkelse som viser at tre ut av ti studenter er blakke på slutten av måneden.

Overforbruket går i første omgang til  mat og drikke, men også uteliv og klær og sko.

Lånekassebidraget gir ikke plass til en raus økonomi, og derfor må studenter ofte være varsomme med inntektene sine. For mange er sløseri og opplevelsen av å være blakk også en del av å bli voksne og økonomisk ansvarlige. Mange ungdommer trenger noe tid på seg før realitetene går opp for dem. 

Deretter lærer de å styre økonomien sin uten hjelp fra foreldre, og utsette noen behov inntil det er flere penger på kontoen. Det er også en bra lærdom å ha med seg videre i livet, og derfor ikke dumt å lære. Heldigvis klarer de fleste seg fint gjennom studien, og med studiejobb kan det bli litt mere plass i økonomien, slik at en bytur eller shopping-dag ikke velter hele lasset.

For mange forbrukere handler overdrevet pengebruk ofte om inngrodde vaner og hva vi pleier å gjøre. Det kan ta tid å endre, men blir du mere bevisst om hva du bruker penger på og hvorfor, kan du kanskje bedre nyte kafémokkaen, når du tar den bevisst som en liten gullkant på dagen. Du kan sjekke om du sløser for mye, akkurat passe, eller kanskje kan unne deg litt ekstra luksus på Dinsides sløsekalkulator.