Barn skal lære om økonomi

Tilbud oppdatert: 21/05-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    3 seksjoner

  • Lesetid

    4 minutter

  • Siden er opdateret

    21/05-2024

Barn og unge lærer ikke nok om økonomi hjemmet, og skal ha økonomi på skoleskjemaet. Flere unge sliter med privatøkonomien sin og med å betale lånene sine. Dette skyldes at ungdommene ikke har blitt undervist i privatøkonomi, eller har fått lære om hvordan man styrer økonomien sin hjemmefra. Det er særlig de mange mulighetene for å ta forbrukslån og få kredittkort som bekymrer.

Vanskelig å unngå lån

De aller fleste trenger å ta lån før eller siden, og da er det veldig bra at barn og unge har blitt undervist i fornuftig økonomi, og vet hvordan de skal legge budsjett. Slik kan de ta de lånene, man trenger i voksenlivet, uten å komme i økonomisk uføre.

Hvordan lærer jeg barna mine om økonomi?

Det kan være vanskelig å forstå såpass luftige konsepter som kreditt, budsjett og økonomi når man er liten, og særlig om man veldig sjelden ser kontante penger. Det er mulig å få betalingskort allerede som tenåring, og noen banker tilbyr betalingskort allerede når man er ti år gammel. Da kan det være vanskelig å skjønne at det er skikkelige penger man bruker, når man drar kortet, og at de tar slutt.

Er barna eldre, kan dettet være greit med betalingskort, som foreldrene har kontroll over.

Det er viktig å ta med seg barna på butikken, forklare hva ting koster, og hvordan man kan handle lurt. Det er også viktig å fortelle hva det koster å hus, at man betaler for strømmen, vann og tv, og at det koster penger å ha bil. Når barna har blitt litt større, kan de være med til å legge lånebudsjet, slik at de ser hva en inntekt blir brukt til.

Vanskelig å ta modne beslutninger

Barn er impulsstyrte opp til en overraskende høy alder, og man kan ikke forvente at de er klar til å ta på seg økonomisk ansvar før 16-18 år. Derfor nytter det sjelden å kjefte på barna om de ikke har passet på pengene sine. De har simpelthen vanskelig for å planlegge og utsette goder til senere.

Dette kan man hjelpe barna med ved å gi kontante ukepenger slik at barna selv lærer å styre pengene. Da må man gi et bestemt beløp og ikke mere, selv om barnet har kommet til å bruke opp pengene sine, og blir lei seg når de andre drar på kino, og barnet ikke har råd. Ellers får de ta ett foreldrelån, og få færre ukepenger neste uke.

Barna lærer best om de får ta ansvar, og får lov å feile litt av og til. Ved å gi barna dine økonomisk ansvar og lære dem om penger, gjør du dem en stor tjeneste.