Betingelser for billån
Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.
Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.
- Innholdet
10 seksjoner
- Lesetid
14 minutter
- Siden er opdateret
25/04-2025
Betingelser for billlån
Hvem kan få et billån?
Hvis du har funnet ut at du vil kjøpe en bil, eller kanskje nettopp har fått sertifikatet, kan det være lurt å undersøke mulighetene for et billån. I Norge er det dyrt å kjøpe bil, og da spesielt nye biler. Ikke alle har en oppsparing eller venner/familie som kan hjelpe med den nødvendige kjøpesummen, derfor blir et billån ofte brukt som finansiering når det skal kjøpes ny bil.
Det finnes mange forskjellige billån på markedet i dag, og det er stor konkurranse om kundene, derfor er det ikke så vanskelig å finne et passende billån. Det som derimot kan være utfordringen, er om du oppfyller bankenes krav til deg som lånetaker for å få et lån til bil.
Kravene som stilles ved billån er forskjellige, men noen krav er de samme hos de aller fleste bankene. Disse kravene omfatter vanligvis at lånesøkeren har fylt 18 år, ikke har betalingsanmerkninger og bor og oppholder seg i Norge. Noen lånetilbydere krever også en viss sum i utbetaling når de bevilger billån, en såkalt egenandel.
Denne andelen er ofte 20% av det bilen koster i alt. Det finnes imidlertid lånetilbydere som i samarbeide med deg avgjør hvor høy egenandel du skal betale, eller som lar deg selv bestemme denne summen. Utbetaling av egenandel er ikke et krav for billån hos flere finansieringsselskaper, derfor har du et stort utvalg når det gjelder hvilke krav og betingelser du ønsker til ditt billån.
Når du søker om et billån foretas en kredittvurdering av deg. Det er et krav å bestå kredittvurderingen, som foretas av låneutbyderen. Denne vurderingen er viktig for både deg og låneutbyderen, da låneutbyderen undersøker om din økonomi er sterk nok til å kunne betjene et billån.
Dersom det vurderes at din økonomi ikker kan betjene lånet, vil søknaden bli avslått, da risikoen for at lånet ikke vil bli betalt tilbake er for stort for låneutbyderen. For deg kan dette også medføre økonomiske problemer, da du vil sette deg selv i dypere gjeld på grunn av gebyrer, strafferenter osv. Derfor anbefales det å lage en nedbetalingsplan før du søker om et lån, slik at du vet om du kan nedbetale lånet innen tidsfristen. På denne måten vil du få et overblikk over hva som venter deg, og være godt forberedt til ditt nye billån.
Mange finansieringsselskaper krever dessuten at lånesøkeren bor i Norge eller er norsk statsborger. Når du finansierer et bilkjøp, er det viktig at du har forsikringene som kreves i forbindelse med å eie en bil. Her kreves det at du minst har en ansvarsforsikring, som dekker skader som blir påført andre eller andres eiendeler av deg. Noen låneutbydere krever også at søkeren har en kaskoforsikring som dekker bilen.
Dette kan være aktuelt hvis du ønsker å stille sikkerhet for billånet, som er bilen i seg selv.
Lånet og bilen henger sammen
I tillegg til krav til deg som lånesøker, stilles det også krav til den bilen du planlegger å kjøpe. Ettersom biler taper i verdi for hvert år, spiller bilens alder en viktig rolle når billånet skal konstrueres. Lån til biler mellom 0 og 5 år har de beste betingelsene, mens hele beløpet kan lånes til fabrikksnye biler.
Ved å kjøpe en ny bil (under 5 år) kan du få en bedre rente samt en lengre løpetid på lånet, og dermed kunne spare betydelige summer på dette. Biler som er eldre enn 10 år gamle vil ofte være vanskeligere å finansiere via billån, da bilen har mistet betydelig verdi. Dette er imidlertid avhengig av hvilken finansieringsselskap du velger, og det er en god idè å alltid undersøke sammenhengen mellom bilens alder og renten + løpetiden på lånet når du gransker markedet for det mest attraktive billånet.
Det er mulig å finansiere bilkjøp på alle slags nummerplater, både grønne og hvite.
Billån – med eller uten sikkerhet?
Det finnes forskjellige typer billån – billån uten utbetaling og billån med utbetaling eller sikkerhet i form av pant i eiendeler, som for eksempel bolig, bil eller båt.
Hvis du tar opp et billån som krever sikkerhet i form av pant i eiendeler, har du muligheten til å finansiere kjøpet av bilen med pant i selve bilen. Du kan også velge å bruke bolig som sikkerhet for bilkjøpet, dersom dette er en bedre mulighet. Ved pant i fast eiendom har du bedre sjanser for å få bedre rentesatser på billånet enn ved å stille bilen som sikkerhet for lånet.
(Kilde: Regjeringen.no https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop-195-l-20122013/id736063/sec3?q=bill%C3%A5n#match_0)
De vanligste betingelsene for å få innvilget et billån er at lånesøkeren skal har fylt 18 år, bor og oppholder seg i Norge og at han eller hun ikke har noen betalingsanmerkninger. De fleste krever dessuten at lånesøkeren har en minimumsinntekt. Det er viktig at du er klar over betingelsene ved billånet samt fordeler og ulemper ved slike lån før du bestemmer deg for hvilket billån du ønsker.
En faktor som gjelder for billån uten utbetaling er at slike lån er høyere enn ved billån med utbetaling eller sikkerhet i form av pant i eiendeler, og renten på billånet er avhengig av din personlige økonomi og inntekt. Derfor er det vanskelig å fastsette en bestemt rente på billån uten utbetaling, da denne kan variere mye fra person til person.
En viktig fordel ved et billån uten utbetaling eller sikkerhet er at du kan bruke pengene til det du selv velger, og bankene vil ofte være fleksible i forhold til nedbetalingsbetingelser, da det er stor konkurranse om kundene på markedet. En annen fordel ved billån uten sikkerhet er at det er kort behandlingstid ved slike lån.
Dersom du imidlertid har høy gjeld, betalingsanmerkninger, eller ikke oppfyller de vanlige kravene til banken for å få innvilget en søknad om et billån uten sikkerhet, vil lånesøknaden ofte bli avslått. I slike tilfeller kan det også skje at banken kommer til å behandle lånesøknaden manuelt, noe som vil føre til en lengre behandlingstid.
Det er aldri lurt å låne mer enn man egentlig behøver – slik unngår du unødvendig gjeld og økonomiske problemer senere. Når du tar opp et billån bør du være sikker på at du kan betjene lånet, og at du har en stabil og fast inntekt samt kontroll over din private økonomi. Når du har sendt inn lånesøknaden, vil banken foreta en kredittvurdering av din økonomi.
Her vurderes den samlede inntekt, skatt, evt. gjeld og/eller betalingsanmerkninger mm. Dette gjøres for å skape av bilde av lånesøkerens betalingsevne, og er viktig for at banken skal kunne få et bilde av søkerens økonomiske situasjon, for å vurdere om han eller hun er i stand til å betjene et billån.
(Kilde: Finansportalen.no: https://www.finansportalen.no/andre-valg/artikler/verdt-a-vite-om-smalan/)
Dokumentasjon på billånet
Når låneavtalen er signert, vil man i de aller fleste tilfeller få et billånsbevis – det vil si en dokumentasjon på at låneavtalen er godkjent. Dersom du ikke skulle få dette beviset når låneavtalen er signert, er det viktig å spørre om å få utlevert dette dokumentet. Når du senere finner den bilen du ønkser å kjøpe, kan billånsbeviset hjelpe med at kjøpet av bilen går raskere.
Husk at et billånsbevis ofte har en begrenset gyldighetsperiode.
Når skal billånet betales tilbake?
Et billån bør optimalt sett nedbetales i tråd med bilens verdifall. Biler faller raskt i verdi i forhold til annen kapital – verdien faller mest innenfor de første 5 årene. Derfor er det lurt å ha en konkrèt og disiplinert nedbetalingsplan, slik at lånet ikke blir for dyrt.
Banker tilbyr fleksible nedbetalingstider på opp til 10 år, men dette er ikke å anbefale, ettersom billånet vil bli unødvendig dyrt og trekke ut over svært mange år. Det er bedre å kvitte seg med et billån så raskt som mulig, dersom man har mulighet til det. En tommelfingerregel er at et billån bør nedbetales i løpet av 3 til 5 år.
Kausjonist for billånet
Dersom banken etter en kredittvurdering vurderer lånesøkerens private økonomi som usikker, kan det stilles krav om at lånesøkeren får en kausjonist – det vil si en tredjepart som er medansvarlig nedbetaling av lånet.
Dette innebærer at kausjonisten også løper en risiko, da han eller hun må stille sikkerhet for forpliktelsen av å overholde billånet gjenom pant i eiendeler, som for eksempel bolig, hytte eller båt.
Ikke forhast deg når du velger billån
Ettersom betingelser og priser for billån i Norge varierer mye, er det viktig å ta seg god tid når du skal velge det billånet som passer best til deg. Dermed har du bedre sjanser for å oppnå de beste betingelsene, rentesatser mm.
Hvis du er i tvil, kan du alltid ringe eller skrive til finansieringsselskaper og banker som tilbyr billån og få råd og veiledning hos dem. På den måten får du et klarere bilde over et evt. billån.
Først når du har godkjent låneavtalen og underskrevet kontrakten blir billånet gyldig, derfor løper du ingen risiko ved å undersøke markedet og innhente ulike tilbud på lån.
Folkene hos MONEYBANKER.no er dessuten alltid parate til å hjelpe deg med spørsmål om lån, hvor du fort og enkelt kan skrive, chatte eller ringe til dem. Du får svar så raskt som mulig.