Overblikk over dine bankutgifter

Tilbud oppdatert: 28/03-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Få overblikk over dine bankutgifter

Et godt overblikk over økonomien er viktig for å skape struktur og en solid personlig økonomi. Derfor er kontroll over inntekter og utgifter nødvendig. For å få bedre kontroll over dine bankutgifter kan du lage et budsjett, som kan være til god hjelp.

Du kan høre med banken din om de kan hjelpe deg med dette, eller få råd og veiledning.

Budsjett

Et budsjett er et meget godt utgangspunkt for å skape strukturert og sunn økonomi i hverdagen. Det finnes flere fordeler ved et budsjett, som blant annet disse:

  • Regninger og betalinger settes i et system, slik at du ikke risikerer å glemme noen av disse
  • Budsjettet gir overblikk over hvilke inntekter og utgifter du har
  • Budsjettet hjelper deg til å selv prioritere hva du ønsker å bruke pengene dine på
  • Du får bedre kontroll på det beløpet du har til rådighet på kontoen hver måned

Det første du bør gjøre når du skal lage et budsjett, er å innhente detaljerte opplysninger om inntektene og utgiftene dine. Du kan gå gjennom posten din, og skaffe deg et samlet overblikk over dine faste inntekter og utgifter, samt de variable utgiftene. Det er også lurt å se på dine kontoutskrifter fra forrige år.

Inntekter er det beløpet som kommer inn på din konto i løpet av en måned. Dette kan f.eks. være lønn, pensjon, uføretrygd, lån og stipend fra Lånekassen eller boligstøtte.

Utgifter deles opp i faste og variable utgifter. Fast utgifter er de utgiftene du betaler regelmessig, som f.eks. strøm og varme, husleie, licens, telefonregning, avdrag på gjeld og forsikringer.

Variable utgifter er de utgiftene som ikke er faste, som f.eks. kinobesøk, ferier, tobakk eller restaurantbesøk.

I budsjettet kan du føre opp alle disse postene, og sammenligne dem med hverandre for å undersøke om budsjettet viser overskudd eller underskudd. Dermed får du et godt bilde og bedre overblikk over din private økonomi og dine bankutgifter. Hvis det viser seg at du en måned har underskudd i inntekter, kan en løsning være å redusere noen av de variable eller faste utgiftene, eller øke inntektene, dersom du har mulighet til dette.

Budsjettkontroll

Du bør kontrollere budsjettet ditt hver måned for å se om budsjettet holder. Dette gjøres ved å se på regnskapet i forhold til budsjettet. Når slutten på året nærmer seg, kan du lage et regnskap for hele året.

Dette kan sammenlignes med det budsjettet du lagde for det samme året.

Spør kreditoren i banken din om hjelp

Banken har ansatt folk til å hjelpe deg med råd og veiledning i forbindelse med din økonomi, derfor er dette et godt tilbud som du kan benytte deg av. Du kan spørre kreditoren i din bank om muligheten for å få avdragsfrie måneder på et eventuelt lån du har, slik at du disse månedene har mer penger til rådighet. Du har alltid mulighet for å avtale med kreditoren på forhånd, slik at den eller de avdragsfrie månedene er godkjent.

Dermed unngår du konsekvensene ved den uteblitte betalingen. Mange velger også å avtale avdragsfrie måneder rundt høytider og ferier, siden dette er tidspunkter hvor det ofte oppstår flere og høyere utgifter enn ellers i året. Hvis du ikke oppnår en avtale om avdragsfrie måneder, kan et alternativ være å få nedsatt de månedlige avdragene på lån og/eller gjeld. Kreditoren i banken din står også til rådighet med veiledning i forbindelse med lån og andre temaer du ønsker hjelp til.

Du kan finne mer informasjon og gode råd til å beholde overblikket over økonomien på Forbrukerrådets hjemmeside.

Refinansiering av gjeld og lån

Refinansiering innebærer enten å bytte bank for å få bedre betingelser på lånet eller gjelden, eller å samle flere lån under et større lån hos èn bank. Det lønner seg ofte å refinansiere, og den kanskje viktigste fordelen ved refinansiering er at du kan spare flere titusen kroner i lånekostnader ved å skrifte fra et eller flere dårlige lån til et samlet, godt lån med gunstige betingelser.

Refinansiering passer godt når du har planer om å pusse opp eller bygge på boligen, hvis du ønsker å låne opp på boligen din eller har flere smålån som du vil samle til ett lån. Hvis du har problemer med å få betalt gjelden din til banken, kan det være lurt å gjennomgå din samlede gjeld og få et overblikk over din økonomiske situasjon. Dersom du har flere lån hos forskjellige banker, kan det lønne seg å legge lånene sammen til ett stort lån.

I samme omgang kan du undersøke muligheten for å få lånet ditt flyttet til en bank som kan gi deg bedre betingelser og betalingsmuligheter. Husk også å tilpasse dine månedlige avdrag på lånet til din økonomiske situasjon, da det alltid er bedre å kunne overholde avtalen om nedbetaling av små avdrag, enn å unnlate å betale de store.

Refinansiering av gjeld

For å få et bedre overblikk over dine bankutgifter, kan du samle gjelden din til ett stort lån, i stedet for å ha flere små lån hos flere banker. Dette kalles også refinansiering av gjeld. Kort fortalt er refinansiering å samle flere smålån i et større lån som har en lavere rentesats.

Dette lånet brukes til å nedbetale små lån som har samlet seg opp fra tidligere. Det kan være en god ide å refinansiere flere smålån, ettersom lån med lav rente har lavere rente enn kredittkortgjeld. På denne måten kan du spare betydelige beløp hver måned.

Dermed får du kun ett lån og en bank å forholde deg til samt en lavere rente på lånet. Du kan ta en prat med banken din og undersøke mulighetene for en refiansiering, og høre hva de anbefaler. Hvis du bestemmer deg for en refinansiering av gjelden, fyller du ut en søknad som banken gir deg.

Kort tid etterpå mottar du et tilbud fra banken, og dersom du er enig i dette tilbudet, kan du velge å godkjenne det. Lånet blir først gyldig når du godkjenner tilbudet fra banken.

I likhet med vanlige forbrukslån stilles det ingen krav til sikkerhet i form av eiendeler for lånet. De vanligste betingelsene for å få innvilget en lånesøknad om refinansiering av gjeld, er at søkeren skal være minst 20 år gammel, være norsk statsborger, ha en fast inntekt samt ingen betalingsanmerkninger.

Hvis du har mistet overblikket over dine bankutgifter, kan refinansiering av gjeld være et godt alternativ for deg, fordi alle lånene samles på ett sted. Dette gir bedre struktur og overblikk over økonomien din. I tillegg får du kun èn lånegiver og en faktura å forholde deg til.

Et godt råd er å gjennomgå tilbudet fra banken nøye, og ta deg god tid til å lese låneavtalen før du signerer. Husk å sjekke alle betingelsene og villkårene, slik at du unngår overraskelser senere. Dette arbeidet tar litt tid, men det lønner seg alltid i ettertid.

Refinansiering av lån gir deg som har flere små forbrukslån muligheten til å få bedre kontroll over økonomien og spare massevis av penger hver måned på renteutgifter, og du slipper høye gebyrer og rentekostnader. Når du har bestemt deg for et tilbud, vil den banken håndtere innfrielsen av gjelden din. På denne måten får du et større lån med lavere rentesats i stedet for flere små lån med høy rente, bedre overblikk over økonomien din og mindre unødvendige utgifter i form av gebyrer og høye renter.

Hvorfor velge refinansiering av lån?

Refinansiering av gjeld er imidlertid ikke det samme som at den gamle gjelden blir slettet eller innfridd, men at man i stedet oppnår bedre rentebetingelser ved å ta opp et nytt, samlet lån for å nedbetale gamle lån eller samle flere smålån under et stort lån. Ettersom disse store lånene vanligvis har langt bedre rentesatser, kan du spare store summer i renteutgifter hver måned. En annen fordel ved refinansiering av gjeld er at du kan redusere utgifter på gebyrer og avgifter, og samtidig får du bedre kontroll og oversikt over økonomien din, ettersom de mange smålånene blir samlet på et sted.

Og overblikk over økonomien er den beste vei til en sunn og solid økonomisk hverdag. Hvis du ønsker mer informasjon om refinansiering av gjeld og smålån, kan du ta en prat med banken din, som vil hjelpe deg videre. Du kan også finne mer informasjon på DNBs og Forbrukerrådets hjemmeside.