Uforutsette kostnader når du kjøper båt

Unngå å gå på en smell – ta høyde for vedlikehold, reparasjoner, bruk og forbruk. Her finner du tips til utgifter som kan oppstå rundt båten!

Tilbud oppdatert: 25/04-2025

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Uforutsette kostnader når du kjøper båt

Når man skal investere i en båt er det fort gjort å sette alt fokuset på båtens faktiske pris, og beregne et lån som kun dekker dette behovet. Dette er i utgangspunktet ikke en dårlig idé, men man skal huske på at det kommer til å oppstå en del andre kostnader rundt båtkjøpet ditt. Eksempler på dette kan være registrerings- og salgskostnader, avgifter til båtplass, årsavgifter, vedlikehold, tilhørende utstyr, og ikke minst redningsvester og sikkerhetsutstyr.

Vedlikehold og reparasjoner

Mange går med en drøm om å en dag bygge sin egen båt. På samme måte har mange et ønske om å stå for alt vedlikehold av båten sin selv. Dette kan selvfølgelig være et spennende og givende prosjekt, men de fleste av oss er nok dessverre nødt til å innse at vi verken har de ferdighetene som trengs for dette, eller tiden til rådighet for å få jobben gjort.

Har man ikke det skal man sende båten til reparasjon, noe som ikke alltid er billig. Hvis du setter opp et budsjett for lånet ditt bør du også sette av litt penger nettopp til utgifter som disse, eller regne de inn i båtlånet ditt, så du ikke går på en smell.

En båt er et fartøy som alle andre, og vil trenge noe vedlikehold fra tid til annen. Dette er det viktig å være klar over før man investerer i en båt, og det vil være en god ide å vurdere på forhånd hvorvidt man vil ha råd til å dekke eventuelle ekstra utgifter. Som med andre kjøretøyer kan vedlikehold og reparasjoner være som forventet, eller de kan overraske og vise seg å være dyrere enn antatt.

For å få maks glede ut av båten din burde du selvfølgelig holde den i best mulig stand, noe som betyr at du faktisk vil måtte gjennomføre en service eller reparasjon der dette blir nødvendig. En båt krever på noen måter mer vedlikehold enn en bil, da det raskere vil ha konsekvenser hvis du ikke holder båten i perfekt stand. Siden den ligger i vann mesteparten av tiden vil det kunne gjøre skade på materiale, og det siste du vil er å løfte båten opp av vannet og finne ut at understellet har råtnet helt. Dette blir det fort høye kostnader av, langt mer enn jevnlig vedlikehold og mindre reparasjoner.

Her er det altså viktig at du allerede har tatt hensyn til disse kostnadene på forhånd, slik at du kan låne smartere og innkalkulere mulige reparasjonsutgifter i det totale lånet ditt.

Gjør-det-selv

Dette gjelder kanskje i mindre grad for deg som selv vil kunne pusse opp og reparere båten din, men også her skal man huske at ting fort kan bli dyrere enn antatt. Materialer og underdeler kan på samme måte ha en høyere pris enn i utgangspunktet antatt, så det vil lønne seg å dekke inn et lite slingringsmonn på forhånd. På den måten slipper du også å ta opp et ekstra forbrukslån, eller ty til et kredittkort, som i hovedsak vil gi deg dårligere lånevilkår enn et større lån som ditt originale båtlån.

Ta alltid høyde for at det kan oppstå uhell som gir båten en skade som må repareres, selv om du har vedlikeholdt båten som du burde.

Bruk og forbruk

Annet enn forbruksutgifter til bensin etc. på vannet, skal man også huske at båten er nødt til å ligge et sted når den ikke er i bruk. De færreste av oss har egen brygge nedenfor huset, så man vil være nødt til å leie en båtplass.

Det er relativt stor prisforskjell mellom de mange båthavner i Norge, og de mest populære båthavnene vil naturlig nok også være de dyreste. Her må man gjøre en vurdering på hvor tilgjengelig man ønsker å ha båten, og hvor viktig det er for deg at den ligger i en spesifikk båthavn, og få en oversikt over hva kostnadene for dette kommer til å bli, slik at du kan medberegne de når du skal sette beløpet for ditt fremtidige båtlån.

I tillegg skal båten tas opp av vannet når det blir vinter og minusgrader. Det kan gjøre store skader på båten å la denne ligge i vannet over vinteren, så for å unngå høye reparasjonskostnader på våren er det et sjakktrekk å ta den opp av vannet. For å frakte båten vil man trenge en båthenger, og man vil trenge et godt sted å sette den.

Har man ikke selv henger eller plass i garasjen vil man også her kunne påløpe noen ekstra utgifter, som man helst skal ha tenkt over på forhånd.

Mest mulig ut av båten

Når man først skal investere i en båt, så vil man helst også investere i hele gleden ved båtlivet. Dette kan bety forskjellige ting for forskjellige mennesker. Noen foretrekker stille turer på vannet i rolig tempo og nyte havet, solen og sjøspruten.

Andre ønsker mer fart og moro, og vil bruke vannet som en lekeplass. Noen vil på langtur over flere uker, mens andre foretrekker dagsturer eller helgeturer. For alle disse er det forskjellige behov som skal dekkes. Når du går med tanker om å kjøpe en båt er sannsynligheten stor for at du allerede har sett for deg hva du ønsker å benytte den til.

Det mange kanskje ikke tar hensyn til, er hva helhetsbildet faktisk kommer til å koste. Det er ikke kun båten som skal anskaffes, det er også det man ønsker av ekstrautstyr. For deg som ønsker fart og moro på vannet kan det være aktuelt å se etter priser på vannski, tube, wakeboard og så videre. Husk her også tilbehør til disse igjen.

Prisene på aktivitetsutstyr kan variere, og for å unngå å drepe sommergleden kan det være smart å være sikker på at man har råd til disse utgiftene på forhånd, nemlig ved å inkludere de i båtlånet ditt. Ønsker du for eksempel og ta ut på dykketur kan det være aktuelt å se på dykkerutstyr, og kanskje til og med inkludere et dykkerkurs, så du bevarer sikkerheten også.

Avhengig av omfanget vil du i stor grad kunne integrere disse kostnadene i ditt totale båtlån. Så vil du ikke trenge å bekymre deg over om du har råd til hele båtferien eller ikke, og trenger dere heller ikke å ha avstemning og hvilke elementer som skal fjernes fra familieferien. Har du spesielt mange ønsker for ekstrautstyr til båten kan du vurdere å ta opp et ekstra forbrukslån ved siden av.

Dette vil kanskje ikke gi de samme vilkårene som båtlånet, men det finnes mange gode og gunstige forbrukslån på markedet som vil kunne gi deg friheten til å oppleve og nyte båtlivet til det fulle. Ønsker du et forbrukslån kan du finne det som passer deg mest fornuftige ved å bruke MONEYBANKER.no’s sammenligningstjeneste, denne finner du helt til venstre på skjermen.

Andre ekstrautgifter

En båt er moro, men man skal også tenke litt sikkerhet, så redningsvester og sikkerhetsutstyr som brannslukningsapparat skal også være på plass i båten. Kanskje er du nødt for å ta båtførerprøven før du kan ta den med ut på vannet også. Skal du importere en båt fra utlandet må du huske å beregne med toll og importgebyrer, og kjøper du båt i Norge må du huske avgifter for registrering eller omregistrering.

I tillegg kommer årsavgift, forsikring og båtkort. Noen ønsker i tillegg å freshe opp båten med båtskilt og annen pynt. Selv om dette i utgangspunktet er små beløp, kan mange små summer fort bli en stor sum, så du burde regne ut på forhånd hvor mye ekstrautstyr du trenger, hvor mye du vil ha, og hvor mye ekstra du kan eller bør låne i båtlånet ditt.

Sett opp budsjett

Uansett hvor mye eller lite du ønsker ekstra utenom selve båten, så vil det lønne seg å sette opp et budsjett. Dette anbefales før man tar opp et hvilket som helst lån, for å sikre at din låneopplevelse blir så god som mulig og at du unngår overraskelser. Når du skal sette opp et budsjett er det viktig at du tar med alle faste inntekter og utgifter, slik får du best oversikt over hva du har til rådighet hver måned.

Ved båtlån skal du også huske at langt de fleste lånetilbydere krever egenandel. Når du har oversikt over utgifter, inntekter og egenandel kan du se hva du har til rådighet for å betjene et lån, og la dette være grunnlaget for hvor mye ekstra du eventuelt vil og kan tillate deg selv å låne. Viser budsjettet ditt deg at du har råd til litt ekstra enten før eller etter du har søkt om et båtlån, kan du implementere det i båtlånet, eller finne et godt forbrukslån som gir deg råd til det du har lyst på.

Forbrukslån – en god løsning

Skulle det oppstå at du trenger litt ekstra penger likevel, eller eier du allerede en båt og ønsker å oppgradere eller utvide mulighetene ved den, kan du alltids ta opp et forbrukslån. Markedet er fullt av gode forbrukslån i alle prisklasser, og du vil kunne finne et godt lån som kan dekke nettopp dine spesifikke behov. MONEYBANKER.no gjør dette også enda enklere for deg, og sammenligner de mest fornuftige lånene ute på markedet og viser deg de i en oversiktlig liste, så kan du finne hvilket som passer deg best, og gå tilbake til å nyte båtlivet så fort som mulig.