Det beste båtlånet

Tilbud oppdatert: 21/04-2021

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.


Finn det beste båtlånet

Når man lenge har gått og tenkt på at man har lyst på en båt, har man ofte også sett for seg en spesifikk idé. Det er forskjellig hva vi ønsker å få ut av en båt, for noen er det en snekke der man ta ut på rolige dagsturer eller bare kose seg, andre ønsker en liten båt til å reise fra hytta til nærmeste øy, og andre igjen vil ta på lengere turer. Til alle disse drømmene passer ulike typer båter, og til alle disse ulike båter, passer ulike båtlån.

For å kunne investere i en båt vil de fleste av oss ha behov for å ta opp et båtlån. Her finnes det mange gode alternativer ute på markedet, og det kan være forvirrende å søke seg frem i det. Her er noen tips for hvordan du kan finne det beste båtlånet for deg.

Sett opp et budsjett

Ethvert lån burde starte med at du setter opp et budsjett for hva du har råd til. Dette er det aller beste du kan gjøre for å sikre at du får det lånet som passer best til din økonomi, og vil sikre at du får en god låneopplevelse. Når du skal sette opp et budsjett er det viktig at du inkluderer alle faste inntekter, og alle faste utgifter. Dette inkluderer også regninger som kun kommer en gang i kvartalet og årsavgifter. Det er viktig du får oversikt over økonomien i sin helhet, så du ikke plutselig en måned står i en situasjon der du ikke kan betjene lånet ditt. Har du full oversikt over hva som går inn og ut av kontoen, har du med en gang også oversikt over hva du har til overs hver måned, og hva du kan avse for å nedbetale et lån. Med denne informasjonen i bakhodet kan du finne et lån som passer innenfor disse rammene, og kan du justere lånet til din egen økonomi slik det passer deg best. Ved å bruke MONEYBANKER.no’s lånekalkulator kan du enkelt se hvilket lån som passer best til de kriteriene du nå har satt deg, og kan du bruke dette som utgangspunkt for å finne det beste båtlånet.

Hvilken båt vil du ha

Det finnes utrolig mange båter til salgs ute på markedet, så vel nye som brukte, og i alle typer og størrelser. Du har helt sikkert allerede sett for deg hva slags type båt du har lyst på, og hvor stor båt du vil ha. Når du nå har satt opp et budsjett og har oversikt over dine månedlige muligheter, kan du også tilpasse utvalget av båter du har råd til å kjøpe. Her kan det være du må være litt realistisk og gå på kompromiss med deg selv om hvor dyr og stor båt du har råd til, men det er viktig å ikke låne mer enn du har kapasitet til å betale tilbake. Derfor er det bedre å kanskje kjøpe en litt mindre båt enn du hadde sett for deg i utgangspunktet, men likevel bevare gleden over det hele. Budsjettet er altså et godt verktøy for deg i jakten på den fineste båten.

Når det gjelder båtlån følger ulike båter ulike betingelser. Har du lyst på en større båt, vil du med all sannsynlighet ha behov for et større lån. Vil du ha en mindre båt, vil du ha best bruk for et mindre lån. Disse tingene er forholdsvis logiske, men det betyr derimot at ett spesifikt båtlån ikke nødvendigvis er det beste alternativet for begge disse forskjellige behovene. Tradisjonelle båtlån krever at du kan stille en egenandel, og vil som oftest ta garanti for lånet i den båten du kjøper. Dette gjør at vilkårene for båtlånet blir ganske gode, og kan du få et lån med gode betingelser, altså mindre gebyrer og lavere rente. Først og fremst er dette fint hvis man skal kjøpe en større båt, og trenger et større lån. For deg som trenger et mindre lånebeløp kan et forbrukslån være et godt alternativ. Disse lånene gir deg større frihet, og du vil på mange måter ha mulighet for å påvirke betingelsene for lånet. Du kan også velge en kortere nedbetalingstid hvis du ønsker og har kapasitet til det, og du vil dermed raskere kvitte deg med lånet.

Billigst best?

Når du nå skal i gang med å finne det beste lånet, er det fort gjort å gå etter det som ved første øyekast ser billigst ut. Likevel kan det lønne seg om du tar noen få minutter ekstra og setter deg inn i hva du burde se etter – vi hjelper deg på vei! Det som i hovedsak gjør et lån dyrt eller billig, er rentenivået. Her skal du være obs på forskjellen på effektiv rente og nominell rente. Sistnevnte er den som det oftest reklameres med, den effektive er derimot den realistiske renten. Her inkluderes også betalingsgebyrer, etableringskostnader og andre gebyrer, noe som gjør at renten i realiteten faktisk blir høyere. Når du skal finne det båtlånet som er best tilpasset ditt båtønske og din økonomi, bør du altså legge merke til flere elementer ved et lån enn kun renten, så får du også de vilkårene du er mest komfortabel med.

Sikkerhet og garanti

Tradisjonelle båtlån krever i hovedsak at du skal kunne stille en egenandel på 20% for båten under syv meters lengde, og en egenandel på 35% for båter lengre enn syv meter. Igjen vil dette påvirke og være påvirket av hvilken båt du skal kjøpe. Skal du ha en stor og dyr båt, må du kunne stille en høy egenandel. Skal du ha en billigere båt vil egenandelsbeløpet naturlig nok også bli mindre. I tillegg vil det være forskjell på båtens pris avhengig av om den er ny eller brukt, og hvor gammel båten er. Langt de fleste båtlån stiller garanti for lånet i selve båten. Dette behøver ikke å være verken en fordel eller en ulempe, men det er kjekt å være klar over det på forhånd, slik at du kan velge om dette er noe du vil ha eller ikke.

Ny båt

Hvis drømmen din er å kjøpe en helt ny båt, krever dette spesifikke ting av og for lånet ditt. De fleste lånetilbydere vil kun finansiere 80% av kjøpesummen for fritidsbåter i en størrelse som passer de fleste. Skal du ha båt på mer enn syv meter skal du stille en høyere egenandel. Høyere lån betyr også lengre nedbetalingstid, så du skal ha en vilje til å betjene lånet ditt over lengre tid. Det finnes mange gode forbrukslån som ikke krever at du stiller båten som sikkerhet for lånet, og på den andre siden finnes det mange gode båtlån som lar deg gjøre det. En fordel med å sette båten som garanti er at lånetilbyderen er mer trygg på å få lånesummen tilbake, og reflekterer dette gjennom å gi deg som låner bedre vilkår og lavere rente.

Brukt båt

Kjøper du en eldre, brukt båt er det ikke sikkert at du behøver å låne så mye for å oppfylle båtdrømmen. Dermed er det heller ikke sikkert at det er nødvendig med et lån som krever egenandel, og kan et forbrukslån være et bedre alternativ for deg. Fordelen med å ta opp et forbrukslån som båtlån er at du i større grad selv kan sette nedbetalingstiden og månedsbeløpene, og dermed få et lån som er tilpasset akkurat slik du vil ha det. Forbrukslån er også det beste alternativet for deg som ønsker oppussingsopplevelsen, da de fleste tradisjonelle båtlån ikke bevilges for båter som er mer enn 20 år gamle. Dette kunne fort ha satt en stopper for drømmen, men heldigvis er et forbrukslån midt i blinken for dette. Forbrukslånet kan du bruke på hva du vil, hvordan du vil, og er perfekt for deg som ønsker å pusse opp egen båt. Regn gjerne inn i lånet at det kan koste litt å pusse båten opp, så er du sikret et vellykket prosjekt.

Det beste alternativet

Hva som er det beste båtlånet er med andre ord også avhengig av hva slags båt du har planer om å kjøpe, og avhengig av din private økonomiske situasjon. Spør deg selv om du har mulighet for å stille egenandel eller ikke, om du ønsker å sette båten som garanti for lånet, hvor stor båt du ønsker, hvor mye du er villig til å betale hver måned, og hvor lenge du ønsker å ha et båtlån. Bruk svarene dine som utgangspunkt, så kan du tilpasse søket ditt og raskere og enklere finne det båtlånet som passer deg best.

Uansett hvilken båt du er ute etter, hvor gammel den er, eller hvilke elementer du ønsker i båtlånet ditt, kan MONEYBANKER.no hjelpe deg å finne det beste båtlånet for deg. Bruk vår lånekalkulator til å hjelpe deg med budsjettet, og bruk sammenligningstjenesten for å finne ditt beste alternativ. Herfra kan du raskt og enkelt søke ved å klikke deg videre i listen. Søk gjerne flere steder, så er du helt sikker på at du får tilbudt det aller beste lånet!

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen din moneybanker.no. Når du bruker nettstedet vårt, godkjenner du retningslinjene våre for informasjonskapsler.