Kan jeg ta forbrukslån?

Tilbud oppdatert: 01/02-2023

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    5 seksjoner

  • Lesetid

    4 minutter

  • Siden er opdateret

    01/02-2023

Kan jeg ta forbrukslån? 

Det er ikke alle og enhver som kan ta forbrukslån, men de fleste voksne i Norge har mulighet for å ta lån, og benytter seg også av den. I gjennomsnit har alle nordmenn et lån på over 500.00 kroner.

Gammel nok til å låne?

Vil du søke om lån, skal du først å fremmest være myndig. Dette blir de allerfleste ved fylte 18 år, og har da mulighet for å søke om lån. De fleste får mere stabil økonomi, jo eldre de blir, og det vet også långiver.

Derfor er det færre som utbyr lån om du er under 21,og disse lånene er ofte noe dyrere.

Er du eldre, har du vanligvis gode betalingsevner, men det kan være vanskelig for deg å få lån med lang nedbetalingstid. Trengr du å låne en større sum, kan det derfor bli ganske høye avdrag på lånet, og dermed for dyrt, selvom du kanskje har en grei inntekt.

Må jeg være norsk?

Du må ikke være norsk, men som oftest skal du enten være norsk statsborger, eller ha vært bosatt i Norge i minst tre år. Slik sikrer långiver seg, at du ikke drar din kos med pengene og koser deg i syden uten å betale tilbake. Ellers er det akkurat samme for långiver hvor du kommer fra, når du søker om forbrukslån.

Inntektsstørrelse

Kravet til størrelsen på inntekten din varierer alt etter hvor mye du søker om å låne. Inntekten din må være høy nok til at du har råd til dine vanlige utgifter, og til å betale tilbake lånet. Derfor er det vanskelig å si hvor høy inntekten din må være for att du kan få låne.

Inntekten er viktig, for når du søker om forbrukslån stilles det ikke krav om sikkerhet i eiendom, eller ved kausjonist. Dermed er inntekten din den eneste sikkerheten långiver har, for at du skal betale tilbake lånet ditt.

Kredittverdig

Långiver sjekker om du er kredittverdig, altså om de tror på at du kan betale tilbake det lånet du søker om. Dette er krav om alder, bosted og inntekt, og i tillegg om du har noen betalingsanmerkninger. Har du betalingsanmerkninger, er det ikke mulig å låne penger.