Hvor kommer kredittkortet fra?

Tilbud oppdatert: 01/02-2023

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Hvor kommer kredittkortet fra?

Kredittkort er noe mange nordmenn bruker daglig og det kommer en rekke fordeler med bruk av kredittkort. Men har du noen gang tenkt over hvor det faktisk kommer fra og hvordan kredittkortet har utviklet seg over årene? Vi går tilbake i tid og tar deg gjennom kredittkortets historie.

Det første bankkortet

I følge MasterCard, så kom det aller første bankkortet i 1946 og het ”Charg-It”. Det ble introdusert av bankmannen John Biggins i Brooklyn i USA, og man måtte være kunde i banken til Biggins for å kunne bli en kortholder. En ulempe med bankkortet var at det kun kunne bli brukt lokalt.

Det første kredittkortet

Først i 1951 introduserte New York’s Franklin National Bank det første kredittkortet, som kun var tilgjengelig for bankens kontoinnehavere. De neste ti årene begynte flere banker i de store amerikanske byene å innføre kredittkort.

Diners Club, et kredittkort som opprinnelig ble brukt til å betale med på fine restauranter i New York, hadde i 1955 200.000 kortholdere.

Det moderne kredittkortet

Men det var ikke før i 1966 at det moderne kredittkortet som vi kjenner til i dag ble introdusert av Bank of Amerika, som senere har fått navnet Visa.

Det samme året gikk en gruppe banker sammen og skapte InterBank Card Association, som i dag er kjent som MasterCard Worldwide. Dette er en konkurrent til Visa.

Kredittkortindustrien fortsatte å vokse seg større og større, og banker som nå ønsker å utstede kredittkort må være medlemsbanker for å kunne utstede kredittkortene. Banker kan i dag utstede begge typer kredittkort til sine kunder, og mens MasterCard kun kan fås som kredittkort, kan man få Visa som både kredittkort og debetkort.

Verden rundt

Kredittkortet har i dag blitt et fenomen over hele verden, og Visa og MasterCard har blitt til to av verdens mest vanlige betalingsmetoder verden rundt. Også i Norge finnes det flere millioner kredittkort, og det er ofte vanlig at privatpersoner har flere kredittkort i lommeboka, i tillegg til at firmaer har egne kredittkort. Kredittkort har også blitt mer og mer vanlig sammenlignet med et vanlig debetkort over de siste årene.

Hva er veien videre?

Det blir spennende å se hvordan kredittkortet fortsetter å utvikle seg. Over de siste årene har nye metoder som PayPal og MobilePay blitt mer og mer vanlig. I tillegg har flere banker begynt å bruke kontaktløse kredittkort for betaling av små beløp, noe som viser at vi kanskje er på vei vekk fra det normale kredittkortet som vi kjenner der man må trykke en PIN-kode for at transaksjonen skal gå gjennom.

Har du ikke skaffet deg et kredittkort ennå, så kan du gjøre det ved å sammenligne ulike kredittkort med vår søkemotor. Du kan deretter søke om det kredittkortet som passer deg best.

Når du bruker et kredittkort er det viktig at du alltid husker å betale kredittkortregninger ved forfall for å unngå å måtte betale renteutgifter. Sørg derfor for at du aldri bruker mer kreditt enn det du faktisk har råd til å betale tilbake.