Hva er debetkort?

Tilbud oppdatert: 01/02-2023

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    3 seksjoner

  • Lesetid

    4 minutter

  • Siden er opdateret

    01/02-2023

Hva er et debetkort?

Ikke alle kan få etkredittkort. Dette kan være tilfellet om du er ung, eller har veldig dårlig økonomi. Da kan du i stedet få ett debetkort.

Ett debetkort er ett kort hvor bankkontoen din belastes når du bruker kortet til å betale med, eller tar ut penger i automaten. Avregningen skjer løpende mot din saldo i banken, altså kan du ikke bruke flere penger, enn det står på kontoen din. Et debetkort kan brukes i pengeautomater, eller til netthandel, slik at du kan få noen av fordelene med kredittkort.

Ett debetkort til bruk av varekjøp på butikk eller pengeuttak kan man få, fra man er mellom 10 og 12 år gammel. Dette varierer mellom kortutbyder.

Debetkort til netthandel

For å få ett debetkort som kan brukes til netthandel, skal man vanligvis være 15 år gammel. Er man under 18 år, skal man ha verges signatur for å få et kort, uansett om det er debetkort, og uansett hvor og til hva kortet kan brukes. Det er vanligvis lavere maksgrense på kortet, som også er gjeldende selvom banksaldoen er høyere, om kortet utstedes til en umyndig person.

Er debetkort like bra som kredittkort?

Med et debetkort er du ikke sikret på samme måte ved nettkjøp som du er med ett kredittkort. Med kredittbetaling gjelder Finansavtaleloven, som sikrer deg mot kortsvindelog dobbeltbelastning på kortet. Finansavtaleloven gjelder ikke ved kontantbetaling, som betaling med debetkort regnes for.

Derfor er det kortutsteders praksis som gjelder i forhold til å sikre deg mot svindel, og du må huske å sjekke hvilke rettigheter, du får som kunde ved betaling med debetkort. Svindel med debetkort er desverre mye mere utbredt, siden du ikke alltid må bruke pinkode ved betaling med BankAxept systemet.

Et debetkort bruker det norske BankAxept-systemet til betaling. Kortet ditt har et BankAxept-logo på baksiden, om dette systemet brukes. BankAxept-kort kan brukes i de fleste butikker i Norge, og ved alle norske minibanker.

Debetkort kan ikke alltid brukes like mange steder i utlandet som et kredittkort.

Det følger vanligvis heller ikke med fordelsavtaler, såsom forsikring, pengebonus, tilbud eller rabatter, med debetkort, slik det ofte gjør med kredittkort.