Er debetkort like bra som kredittkort?

Tilbud oppdatert: 01/02-2023

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    3 seksjoner

  • Lesetid

    4 minutter

  • Siden er opdateret

    01/02-2023

Er debetkort like bra som kredittkort?

Det kan være vanskelig å vite når det er best å bruke kredittkorteller debetkortsom betalingsmiddel. Det kommer også an på hva du bruker kortet til, og hvilke fordeler du trenger. Enda mere forvirrende blir det, når man finner ut at mange kort er kombinerte debet-og kredittkort.

To betalingssystemer

Dette fungerer sånn at kortet har innbygd mulighet for å betale gjennom to forskjellige systemer. Kortet kan betale via den norske BankAxept systemet, som er et debet-betalingssystem, og drar pengene rett fra kontoen din. Om kortet ditt har en BankAxept-logo, brukes dette systemt oftest i minibanken, slik at du slipper kredittrente ved pengeuttak.

Visa og MasterCard er de største kredittkortutbydere på det norske marked. Visa fins både som kredittkort og debetkort, men vil du ha både kredittkort og debetkort fra Visa, må du ha det i to forskjellige kort. Et Visakort med debetfunksjon har Visa Electron-logoet på seg, og trekker da penger fra kontoen din.

Andre Visakort er kredittkort.

Mastercard finns også som både kredittkort og debetkort. Som debetkort tilknyttet bankkonton din, er det et Mastercard Maestro eller Cirrus-kort, og har da logo fra et av disse på seg. Har MasterCardet ditt ikke et av disse logoene, er det et kredittkort.

Betaling internasjonalt

Visa og Mastercard har sine egne betalingssystemer, som fungerer over det meste av verden. Det norske Bankaxept-debetsystemet fungerer vanligvis ikke i utlandet, og da brukes kortets Visa- eller MasterCard betalingssystem. Enkelte steder, eksempelvis i Sverige, kan du betale med BankAxept,men dette kan bli en del dyrere, da kursen mellom svenske og norske kroner kan bli dårligere enn dagens kurs.

I utlandet er det vanligvis billigst å betale med enten kredittkort i lokal valuta, eller kontanter i lokal valuta.

Det er ofte en fordel å ha et kombinert debet- og kredittkort, der du kan ta ut penger fra bankkontoen din fra minibanken, uten at dette koster deg noe via debet-funksjonen i kortet ditt. Ved uttak med kredittkort blir det nemlig vanligvis lagt på renter på kontantuttak. Med kreditt-funksjonen i kortet ditt kan du få alle fordelene med kredittkort, og bruke kortet til vare- og tjenestebetaling innenfor denbetalingsfri perioden, og dermed spare penger.