Bedre beskyttet med kredittkort

Tilbud oppdatert: 01/02-2023

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

  • Innholdet

    3 seksjoner

  • Lesetid

    5 minutter

  • Siden er opdateret

    01/02-2023

Bedre beskyttet når du handler med kredittkort

Kredittkort har mange fordeler, blant annet får du gode rabatter ved å bruke kortet til å handle i et bredt utvalg av forretninger, sparer man penger på drivstoff, og kan man være forsikret når man skal på ferie. I tillegg er man ofte bedre benyttet mot svindel i eller fra utlandet, men du er faktisk også bedre beskyttet dersom du handler på nett.

Det er ikke alltid like enkelt å vurdere en nettside for hvor seriøs den er. Et godt tips er å se etter kontaktinformasjon på siden, er forhandleren seriøs vil de ønske å bli funnet. Man kan også søke etter forhandleren på nettet, og se etter anbefalinger og vurderinger av forhandleren.

Videre bør man se etter vilkårene for kjøp, avbestilling og retur, og så langt det lar seg gjøre velge sikker betaling. Her kan det lønne seg å betale med kredittkortet, for da er du nemlig bedre beskyttet dersom problemer skulle oppstå.

I motsetning til debetkort så blir beløpet du handler for med kredittkortet kun reservert på kontoen din, i den forstand at du først faktisk betaler for varen når du får din månedlige kredittkortfaktura. Går noe galt med kjøpet ditt, for eksempel at varen ikke blir levert, den har feil eller mangler, eller nettbutikken går konkurs, beskytter kredittkortet betalingen din, og kan du kreve å få den tilbake fra selger. Har du sendt klage til selger og ikke kommer noen vei, kan du etter finansloven fremlegge et krav ovenfor banken om at pengene ikke blir trukket fra kredittkortet, eller at du får dem tilbake.

En kvart million nordmenn har blitt utsatt for nettsvindel (NRK, 2014), og flertallet av disse er ikke klar over at man ved bruk av kredittkort er ekstra trygg mot nettopp dette. Grunnen er at man også kan stille kredittkortyter ansvarlig, og dermed er dobbelt beskyttet fra å miste pengene sine.

Unge kredittkortbrukere

Det er først og fremst unge kredittkortbrukere som ikke på samme nivå er klar over fordelene med å bruke kredittkortet istedenfor debetkortet. Med tanke på at vi handler mer og mer over nett, og mindre og mindre i fysisk butikk, kan det med andre ord være en god investering å anskaffe et kredittkort slik at dine fremtidige nettkjøp blir enda tryggere. Med den store økningen i nettbutikken øker nemlig også risikoen for å bli utsatt for svindel.

I de tilfeller der det har oppstått problemer ved kjøpet enten i form av mangelfull vare, ulevert vare, eller forhandlerkonkurs og kunder har fremmet krav ved kredittkortyterne har 8 av 10 fått medhold i saken sin (NRK, 2014). Skulle det derimot oppstå videre problemer ved at man for eksempel ikke finner en løsning med kredittkortyteren har man også mulighet til klage saken inn til Finansklagenemnda, men i de langt fleste tilfeller vil dette ikke være nødvendig.

Selv om man er bedre beskyttet mot nettsvindel betyr det ikke at man skal bruke kredittkortet uten å tenke seg over hvor man handler, eller om man har råd til det man kjøper, men skal du først bestille noe kan det altså være mye å hente på å velge riktig kort neste gang du handler på nett.

Kilder:

NRK (2014). Betaler fortsatt med feil kort. NRK, 2014. Hentet fra: http://www.nrk.no/livsstil/betaler-fortsatt-med-_feil_-kort-1.11814106