5 myter - hva er sant og hva er ikke sant om kredittkortet?

Tilbud oppdatert: 24/07-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Noen ganger hører vi historier om folk som har blitt ruinert av sitt eget kredittkortbruk og at det er alt for enkelt å få tak i kredittkort om dagen. Men alt i alt så handler det om hvordan du selv velger å bruke kredittkortet. For å avklare hva som er sant og hva som ikke er sant om kredittkort, har vi samlet fem myter om kredittkortet. 

1) Det er tryggere å betale med debetkort enn med kredittkort 

Kortsvindel blir dessverre mer og mer utbredt. Sammenlignet med et debetkort, så er du sterkere beskyttet mot svindel ved bruk av et kredittkort i stedet. Og si at noen svindler debetkortet ditt, så vil du ikke ha penger på konto som du kan bruke til å betale eventuelle regninger. 

Ved bruk av debetkort, så trekkes beløpet direkte fra din konto, mens du med kredittkort vil få en kredittkortregning som skal betales. Når du mottar denne regningen kan du dobbeltsjekke at alle transaksjonene ut av kontoen din stemmer med ditt personlige forbruk. 

2) Du bør kvitte deg med kredittkort som du ikke bruker 

Dersom det du tjener mer på de ulike rabattene gjennom kredittkortet ditt enn det du betaler i årsavgift på kredittkortet, så kan det ofte lønne seg å beholde kortet. Flere kredittkort kommer også uten en årsavgift, og du vil derfor ha mulighet til å for eksempel ha et kredittkort liggende for nødsituasjoner.  

3) Det er dyrt å bruke et kredittkort 

På grunn av den store konkurransen mellom kredittkortselskapene finnes det flere kredittkort som verken belaster årsgebyr eller fakturagebyr. Kredittkortet kan du bruke rentefritt i som regel 45-50 dager, og så lenge du betaler kredittkortregningen ved forfall, så vil det ikke koste deg noe ekstra å bruke kredittkortet. Det finnes også en del kredittkort som ikke tar gebyr for bruk av kortet i utlandet. 

4) Bruk av kredittkort vil ruinere deg 

Så lenge du bruker kredittkortet forsvarlig, så vil det ikke ruinere deg. Historier vi noen ganger hører om folk som blir ruinert av sitt eget kredittkortbruk kan først og fremst skylde seg selv for at de har brukt mer penger enn hva de selv har råd til. Sørg for at du har styr på din egen økonomi og at du ikke bruker mer kreditt enn det du har råd til å betale tilbake.

Som en forsvarlig forbruker kan du faktisk tjene på alle godene som kommer med et kredittkort, og spare penger på de ulike rabattene som følger med kortet. 

5) Kredittkortet kommer alltid med skjulte gebyrer 

Nei, et kredittkort vil ikke komme med skjulte gebyrer. Men som holder av et kredittkort er det opp til deg å sørge for at du vet om potensielle årsgebyr og fakturagebyr. Når du skal søke om et kredittkort bør du først av alt dobbeltsjekke hvilke gebyrer som følger med, og husk at du kan alltid lete etter kort som ikke tar for eksempel et årsgebyr.

Husk å veie gebyrene opp mot de ulike fordelene og rabattene du får via kredittkortet – ofte vil det lønne seg å bruke et kredittkort til tross for et årsgebyr eller et fakturagebyr.