Risiko ved SMS lån

Tilbud oppdatert: 21/04-2021

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.


Risiko ved SMS lån

Et SMS lån kan være midt i blinken for deg som har behov for litt ekstra penger på kort sikt. SMS lån fungerer på den måten at du helt enkelt, som navnet tilsier, søker om å få et lån ved å sende en SMS fra din mobiltelefon. SMS lån tilbyr som oftest mindre lånebeløp, for eksempel tusen eller femtusen kroner, men kan også være på ti- eller tjuetusen. Uansett så er det ikke de største beløpene, men kan likevel være store nok til å hjelpe deg og håndtere uforutsette utgifter eller kostnader. SMS lån har kort behandlingstid, og du vil i løpet av bare noen timer eller en virkedag kunne få pengene satt inn på din konto.

Kjekt å vite om SMS lån

Et SMS lån er et forbrukslån, og vil på mange måter ha de samme kriteriene som andre forbrukslån. På samme måte vil et SMS lån være påvirket av forskjellige faktorer, som vil avgjøre om et lån ansees som dyrt eller billig. Dette inkluderer for eksempel rentesatser og nedbetalingstid. Et SMS lån har en kort behandlingstid og pengene overføres i løpet av en dag. Dermed er det ikke særlig mye tid til at lånetilbyderen kan sjekke din økonomiske bakgrunn, og avgjøre hvorvidt det er en risiko å låne ut penger til deg eller ikke. Dermed er det heller ikke like mye tid for å undersøke hva dine faktiske muligheter for å tilbakebetale lånet er og vil være, og dermed løper lånetilbyder en større risiko for å låne deg penger. For å dekke inn risikoen de løpet med å tilby deg et lån, settes rentesatsen litt høyere enn ved større, langvarige lån.

En annen ting det kan være greit å huske på, er at SMS lån er raske, har kort nedbetalingstid, og vil dermed ikke utgjøre de største beløpene. SMS lån er innmari kjekke hvis du på kort sikt trenger litt ekstra, men ikke det beste alternativet hvis du trenger å låne et større beløp og ønsker en lengre nedbetalingstid. Du får pengene inn på din private konto i løpet av kort tid, men de skal også betales tilbake innenfor relativt kort tid.

Rentesats ved SMS lån

Som allerede nevnt er SMS lån mindre forbrukslån med kort nedbetalingstid. Fordi lånetilbyderen løper en større risiko ved å sette pengene inn på kontoen din et par timer etter du søker om dem, uten å først sjekke din økonomiske bakgrunn, er rentenivået høyere på SMS lån enn andre typer forbrukslån. Dette betyr ikke nødvendigvis at lånet ditt blir skremmende dyrt, men du burde i alle fall tenke over det og ta hensyn til det. Nettopp fordi tilbakebetalingsperioden er såpass kort, vil man ikke nødvendigvis merke så mye til rentene, men man skal allikevel være klar over at de er der. Fordelen med den korte nedbetalingstiden er nemlig at du på en måte kun betaler renter en gang, og velger du et SMS lån med kun én nedbetaling kan man dermed kanskje heller se det som en omkostning ved lånet. Har man derimot flere nedbetalinger, burde man ta en bedre titt på renten og se om SMS lånet virkelig er det beste alternativet for deg. Ikke fordi det ikke kan være det, men fordi man rett og slett bare gjør lurt i å tenke over hvordan du skal betale tilbake et lån, før du søker om det. Det koster penger å låne penger, også med lett tilgjengelige SMS lån.

Vanskelig å holde oversikt

Vi gjør mange ting på mobiltelefonen og den er med oss mer og mer. De aller fleste av oss har nå også en smarttelefon, noe som i enda større grad har økt vår bruk av mobiltelefonen. Langt flere ting gjøres på den lille skjermen på farten, istedenfor på kontoret eller hjemme. Smarttelefonen har gjort at vi kan få ordnet ting med en gang istedenfor å skrive det på en liste og vente til vi kommer hjem, og på mange måter har vi blitt mer impulsive fordi alt kan gjøres og fås tak i der og da. Dette gjelder også lån og søknader om lån, som kan gjøres på mobiltelefonens nettleser, i apper eller gjennom en tekstmelding. SMS lån er den nyeste av en rekke utviklinger innenfor låneverdenen, og er på samme måte som mobiltelefonen tilgjengelig fra der du er, når du har bruk for det. På mange måter er dette en god utvikling, og gagner deg som låner fordi du får muligheten til å søke om et lån på nøyaktig det samme tidspunkt du føler at du har behov for det.

På den andre siden kan det også være en felle, spesielt for deg som kanskje ikke har helt styr på dine impulser, eller på din private økonomi. Alle lån koster penger, og SMS lån er sannsynligvis det dyreste av alle alternativene. Når det samtidig er det mest tilgjengelige av alle forbrukslån, kan dette tilrettelegge for en dårlig kombinasjon. Er man ikke forsiktig og holder kontroll over sine lån, kan man havne i en situasjon der man har flere lån som skal kombineres og betjenes. Er man veldig impulsiv av seg, kan man ende med å søke om et SMS lån for alt man kommer over og har lyst på, om det så er et innkjøp eller å spandere spontanferie på kompisene. SMS lån er lett tilgjengelige, og de har forholdsvis lave krav på hvem som kan få dem og ikke, og dermed kan du veldig raskt sitte med noen ekstra tusenlapper i lommen. Veldig kjekt hvis man trenger det, mindre kjekt hvis man ikke har helt kontroll på hvordan man har tenkt å tilbakebetale beløpene. Man kan havne i en situasjon der man rett og slett har mistet oversikt over lånene sine, og dermed oversikt over hvordan man skal betale dem tilbake. Her er det viktig å være klar over at SMS lån er blant de dyreste lånene som finnes, og derfor vil det også raskt bli veldig dyrt å ikke betjene dem som du skal. Det er også her rentene spiller en vesentlig rolle, fordi de er høyere enn ved andre forbrukslån, og vil dermed utgjøre en større kostnad over lengre tid, enn over den tenkte nedbetalingsperioden.

Omkostninger ved SMS lån

Når vi snakker om omkostninger ved et SMS lån, siktes det selvfølgelig ikke til hva det koster å sende den faktiske tekstmeldinger der du søker om lånet – denne er for de fleste enten veldig billig eller gratis. Derimot er det også ved SMS lån, som andre forbrukslån, andre omkostninger som følger med lånet annet enn selve lånet. Dette inkluderer etableringsgebyr, renter og eventuelle avdragsgebyr. Spesielt oppmerksom skal man kanskje være på gebyrene som følger en eventuell manglende betaling. I seg selv er SMS lån ikke de billigste fordi det for eksempel ikke tas en kredittsjekk av deg som låner, og risikoen for å låne deg penger dekkes inn ved hjelp av en høyere rentesats. Dette er derimot fint nok hvis man har en kort nedbetalingstid på tretti eller nitti dager, da vil man godt kunne klare en litt høyere renteprosent. Til gjengjeld er ofte gebyrene for ikke å betale avdragene når man skal forholdsvis høye, ofte langt høyere enn ved andre typer forbrukslån. Dette kan gjøre et i utgangspunktet billig og smart hurtiglån dyrere enn antatt, og kan gjøre din låneopplevelse dårligere enn forventet. Enda så enkelt det er å sende en kort tekstmelding, og så fristende det er å ha noen tusenlapper ekstra på kontoen innen bare noen timer, skal du med andre ord altså ha tenkt litt lengre enn akkurat i dag, og være sikker på at du vil kunne overholde avdragene og de betalingsfrister som settes, før du søker om et SMS lån.

Sett opp et budsjett

Selv om et SMS lån raskt kan gi deg tilgang til ekstra penger på kontoen når du har mest behov for det, er det også noen risikoer ved denne typen lån. Uansett hvor mye eller lite du har tenkt til å låne, lønner det seg absolutt alltid å sette opp et budsjett før du søker om et lån. Setter du opp et budsjett har du bedre oversikt over hva som kommer inn på kontoen hver måned, hva som går ut av kontoen hver måned, og hva du har til overs hver måned til å betjene et eventuelt fremtidig lån. Selv om det virker unødvendig å sette opp et budsjett for et SMS lån du kanskje bare skal ha i 30 dager, så er det altså virkelig en god idé å gjøre det likevel. Låneopplevelsen blir helt klart best hvis du unngår overraskelser og er klar over risikoene, og dette gjør du nettopp ved å sette opp et budsjett. Har du fullstendig oversikt over hvor mye du kan avse til å tilbakebetale et lån pr. måned, har du også med en gang satt en ramme for hvor mye du kan låne. På denne måten vil du unngå å låne mer enn du egentlig har råd til, og slipper du å gå en smell eller havne i en situasjon der du ikke kan betjene ditt lån. Står du i en situasjon der du føler du har mistet oversikt over flere smålån, kan du gjøre lurt i å se på om et refinansieringslån kan være noe for deg. Det beste er selvfølgelig å unngå å havne i en slik situasjon i utgangspunktet, og et budsjett er et godt utgangspunkt for dette.

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen din moneybanker.no. Når du bruker nettstedet vårt, godkjenner du retningslinjene våre for informasjonskapsler.