Mest fornuftige forbrukslån - Sammenlign på MONEYBANKER

Tilbud oppdatert: 19/03-2024

Listen viser et bredt spekter av lånemarkedet som vi for tiden anbefaler. Vi samarbeider med de ovennevnte låneleverandørene og mottar provisjon herfra når du får et lån. Det er ingen kostnader for deg som forbruker, og du betaler bare utgiftene du er enig med bankene.

Moneybanker er en sammenligningstjeneste, vi formidler ikke lån.

Mest fornuftige forbrukslån

Trenger du å ta lån er forbrukslån er god mulighet. Markedet for forbrukslån er stort og komplisert, og derfor er det ekstra viktig at du sammenligner forbrukslån, slik at du kan få det mest fornuftige forbrukslånet. Noen forbrukslån klan være dyre med høye renter og gebyrer.

Du kan unngå å betale for mye ved å bruke MONEYBANKER.no´s søkemaskin, der du finner de mest fornuftige forbrukslån, som passer deg.

Forbrukslån kan koste mere fordi renten og gebyrene på lånet kan være høyere enn på andre typer lån. Derfor er det viktig at du får det mest fornuftige forbrukslånet. Det er også en del fordeler med forbrukslån.

De aller fleste har mulighet for å få et forbrukslån. Du står ikke til ansvar for noen i forhold til hva du bruker pengen på. Lånet er helt privat, og det er ingen andre enn deg og lånutbyder som er involvert i låneprosessen. Du trenger heller ikke å ha eiendom for å stille pant for lånet.

Hva koster det mest fornuftige forbrukslånet?

Utgiftene til forbrukslånet består av renter og gebyrer – de er bare lavere enn på andre forbrukslån.

De fleste låneinstitusjoner opererer med til- og fra renter – det vil si at den renten du ser på reklamer er et såkalt representativt gjennomsnitt for hva du får i rente. Når du sender inn forespørsel eller søknad om lån, blir søknadene vurdert individuelt. Utlåner ser på din økonomiske situasjon, altså om du har jobb, annen fast innkomst, eiendom, hvor mye annen gjeld du har, og hvordan kredittverdighetten din er – altså om du har betjent tidligere lån etter avtale.

Jo bedre du kan leve opp til disse kravene, jo større sjanse har du for å få lavere lånerente.

Den varierende renten kan umiddelbart gjøre det vanskeligere å sammenligne forbrukslån for den alminnelige kunde. Lånutbyder skal vise frem ett representativt renteutsnitt i reklamer og omtale, så du kan regne med at den renten du får tilbudt, ikke kommer til å variere veldig mye fra rentesatser du ser på reklamer og i omtale av lånutbyder. Lånutbyder skal oppgi den gjennomsnittlige renten samt maks- og minimumssatser.

Til gjengjeld skal de ikke oppgi hvilke kriterier som kreves for å oppnå den lavest annonserte renten.

For å få vite hvilken renten du får, og dermed få det mest fornuftige forbrukslånet, må du sende inn søknad eller forespørsel på lån. Det er gratis og uforpliktende å gjøre, og det er ikke krav om at du skal ta lånet. Da kan du få den endelige prosentsatsen som er aktuell for deg, og vurdere om du er interessert i lånet.

Har du fått tilbud på forbrukslån fra andre låneinstitusjoner, kan du også bruke dette som forhandlingmoment, men det er ikke sikkert at utlåner napper.

Dette skal du se etter for å finne det mest fornuftige forbrukslån

For å finne det mest fornuftige forbrukslånet skal du først taste inn dine kriterier i MONEYBANKER.no´s søkemaskin. Da kan du med ett enkelt søk få opp alle alle aktuelle utlånere, og se hvilke du synes er interessante. Deretter sende du inn uforpliktende lånesøknad og får svar på om du kan få godkjent søknaden, og hvilken rente og gebyrer som er aktuelle.

Det er helt greit å sende inn lånesøknader til flere utbydere, faktisk er det å anbefale, slik at du har noen å velge mellom, og slik at du kan sammenligne tilbudene og ta det mest fornuftige forbrukslånet.

Deretter kan du sammenligne tilbudene du får. Du skal se etter renter og gebyrer, som er utgiftene du har til lånet ditt, slik at du kan få det mest fornuftige forbrukslånet.

Lånutbyder oppgir både nominell rente, som er rentesatsen på lånet per år, og effektiv rente, som er den samlede renten på hele lånet. Du skal se på den effektive renten. Den effektive renten forteller hvor mye du kommer til å betale for lånet ditt.

Den inkluderer alle gebyrer og utgifter på lånet ditt. Du har rett til å få vite hva den effektive renten er på lånet ditt, og långiver skal gi deg informasjon om alle utgifter til lånet.

Forbrukslån har vanligvis etableringsgebyr, som er det gebyret lånetilbyder tar for å etablere lånet. Det er et engangsbeløp, men om du må endre på lånet ditt senere, kan lånutbyder også ta gebyr for dette.

Termingebyr kalles også faktura- eller månedgebyr. Dette er et månedlig gebyr, som utlåner tar for å behandle betalingen din.

Hvordan kan forbrukslånet mitt bli enda billigere?

Lån med sikkerhet i eiendom vil alltid være billigst, for da er lånutbyder sikker på å kunne få penge sine tilbake igjen, om låntaker ikke betjener lånet sitt. Trenger du å ta forbrukslån uten sikkerhet i eiendom, vil det alltid være litt dyrere enn om du har mulighet for å få sikkerhet i eiendom.

Har du ikke selv eiendom, som lånutbyder kan få pant i, er det også mulig å få en medansøker eller kausjonist til lånet ditt, og da kan du også slippe billigere. En kausjonist eller medansøker skal også underskrive låneavtaler, og ansvarer da får lånet på likt nivå med låntaker. Betjener ikke låntaker sitt lån, er det da medsøker eller kausjonist som får ansvaret for å betale lånet.

Medlåner og kausjonist får rett til å få innsikt i dine økonomiske forhold når du søker om lån med kausjonist, og kan til enhver tid få informasjon fra banken om lånet bliver betjent etter avtalen, og hvor mye av lånet som er nedbetalt ved henvendelse til lånutbyder.

Det er ingen grunn til panikk hvis du ikke har hverken eiendom eller lyst til å be noen om å være kausjonist eller medlåner. Det er likevel fullt mulig å finne det mest fornuftige forbrukslån uten sikkerhet.

Flertallet forbrukslån er faktisk uten sikkerhet, da det er stor etterspørsel på disse. Dette er til fordel for deg som kunde, for konkurranse på markedet senker prisene. Den store etterspørsel på forbrukslån uten sikkerhet kommer særlig fra de yngre kunder, som ofte ikke har eiendom å stille til rådighet som pant.

Samtidig har kundegruppen i 20-årene ofte mange utgifter til å etablere seg, og er kanskje studerende, eller i en startjobb,hvor de enda ikke har så høy lønn.

Gå i forhandling for forbrukslån

Om du har god inntekt og fast jobb, har betjent tidligere lån og kanskje tilmed har eiendom, bør du kunne få en bedre rente enn gjennomsnittet. Hvis lånutbyder ikke tilbyr en rente på under gjennomsnittet, er det mulig å forhandle med långiver. Da kan utlåner også kreve at du skal stille eiendom som sikkerhet for lånet.

Kan man bare oppfylle krav til inntekt og plettfri kredittverdighet, kan man så klart også forsøke å forhandle ned renten, men det kan være vanskeligere. Da kan du for eksempel tilby å flytte andre bankforretninger du har over i lånutbyders finansinstitusjon, slik at du er fast kunde hos dem.

Du skal også huske at om du begynner å forhandle med utlåner, blir låneprosessen mere komplisert, og da kan det ta litt lengre tid før du får pengen utbetalt.

Spar på rente med kort løpetid

Du kan også se etter løpetid på lånet og terminbetalingen. Har du kort løpetid på lånet, skal du kanskje betale mere pr. termin, men sparer totalt sett på renteutgiften.

En rentesats på 7% nedbetalt på ett år, bliver til færre kroner og ører utregnet i penger enn en rentesats på 7% nedbetalt over fem år.

Spar på gebyrer

Det er også sparemuligheter på etableringsgebyret. Etableringsgebyret kan både være en prosentsats av lånebeløpet eller flat sats, som er lik for alle lån. Skal du låne store summer, kan prosentsatsen bli ganske dyr i etableringsgebyr.

Da lønner det seg bedre med flat sats. Løper lånet over lang tid, og skal du betale mange terminer, er det viktigere at renten er lav, siden renten da bliver den største utgiften.

Du kan også ha færre terminer, altså årlige avdrag på lånet ditt. Det er vanligvis standard å betale en gang om måneden. Men det er fullt mulig å betale terminer fire ganger om året i stedet.

Da sparer du på termin- eller avdragsgebyr. Noen lånutbyder tar heller ikke termingebyr, hvis du velger elektronisk faktura,enten som e-post eller e-faktura, som kommer rett til nettbanken din. Særlig ved større lån over lengre tid kan dette bli en ganske stor besparelse, selv om det per måned kanskje ikke er mere enn 30-50 kroner.

Unngå ekstraregninger på forbrukslånet ditt

Har du brukt tid på å finne det mest fornuftige forbrukslånet ditt, er det viktig å holde det billig. Overholder du låneavtalen din, er ikke dette noe problem. Hvis du får økonomiske vanskeligheter, for eksempel hvis du uventet mister jobben, eller bliver syk, kan det være vanskelig å betjene lån.

Da er det viktig å ta kontakt til lånutbyder, og be om utslettelse på lånet, eller forhandle seg fram til nedsettelse av avdragene dine.

Lar du bare lånet stå uten å gjøre noe, blir det veldig dyrt. Ubetjente lån får pålagt morarente og purregebyr ved for sen betaling, og i verste fall kan det komme til inkasso, som er veldig dyrt. Dette lønner seg ikke for kunden, men blir bare ekstra penger til lånutbyder.

Lånutbyder er vanligvis imøtekommende om man tar kontakt og er ærlig omkring problemer, slik at det går å finne en løsning i fellesskap.

Kilder:

Finansportalen.no, dinside.no og nettavisen.no.